Taannoin Kylätalon palveluohjaaja sai idean ulkokahvilasta, mikä olisi kaikille avoin paikka, jossa kuka tahansa voisi viettää aikaa myös talon aukioloaikojen ulkopuolella. Kylätalon piha-alueet ovat aina kaikkien käytettävissä, oli talo auki tai ei - takapihalla voi heittää tikkaa, hyödyntää ulkoliikuntavälineitä ja pelata Neljän Suoraa, tai istua pihakeinussa nauttimassa ulkoilmasta. Pöydällistä tilaa ulkona ei kuitenkaan ollut, joten ajatus pöydistä vaahteroiden alla sopii kaikille avoimen kylätalon olemukseen erinomaisesti. Pöytäryhmille oli siis oivallinen paikka valmiina, nyt vain puuttui pöydät!

Kylätalon tuotot lounaista ja kirpputorimyynneistä menevät talon kustannuksien kattamiseen, ja kahvilapöydät olisivat suuri investointi asukasyhdistykselle. Sitten törmäsimme OP Keski-Suomen Teemme Yhdessä Hyvää -lahjoituskampanjaan. Asukasyhdistyksen aktiivit tarttuivat tuumasta toimeen, ja lähettivät hakemuksen, jossa jaettiin näkemys kolmesta puisesta pöytäsetistä, jotka sijoittuisivat vaahteroiden alle. Pöydät muodostaisivat vaahterakahvilan; kaikille avoin ulkotila, jossa voi viettää aikaa, kun se kävijälle parhaiten sopii. Näin myös lisäämme alueen viihtyvyyttä, ja innostamme alueen asukkaita hyödyntämään kylätalon tarjontaa entistä paremmin.

Hakemus lähti matkaan, ja jäimme jännityksellä odottamaan, miten käy. Iloksemme meidät valittiin lahjoituskohteeksi, ja kahvila voitiin toteuttaa! Korona-aika on ollut asukasyhdistykselle ja kylätalolle vaikeaa aikaa, ja ilman lahjoituskampanjaa ei vaahterakahvilaa olisi voitu toteuttaa tänä vuonna ollenkaan.

Kolme puista pöytä-tuolisettiä hankittiin paikallisesta liikkeestä kevään 2021 aikana ja toimitettiin paikalleen vapaaehtoisvoimin. Pöytäryhmät aseteltiin sepelipohjalle. Koristemuurina toimivat harkot saimme lahjoituksena lähellä olevalta taloyhtiöltä.

Vaahterakahvilan avajaisia vietimme 12.8.2021. Avajaispäivälle sää oli aurinkoinen ja lämmin, ja vierailijat viihtyivät vaahteroiden katveessa. Avajaisten yhteydessä pidimme perinteisen pihakirppiksen ja ruuaksi oli kuumaa grillimakkaraa ja herkullista perunasalaattia. Mukana oli myös karaokelaulantaa vapaaehtoisen johdolla. Avajaispäivä oli kaiken kaikkiaan erinomainen. Asiakkaat kiittelivät jykevistä pöydistä, joiden äärellä oli helppo istua ja nauttia lounas kauniissa säässä.

Kesän ja syksyn mittaan olemme saaneet seurata, kuinka kahvilaa on käyttäneet niin ohikulkijat kuin kylätalon asiakkaat, kuten toivoimme. Pöytien luokse on helppo saapua miltä tahansa suunnalta. Pöydän äärelle voi pysähtyä hengähtämään kuumana kesäpäivänä, istua syömään omia eväitä tai pelata korttia kaveriporukalla. Rauhallisesti istuessaan tulee näkemään myös paikallista luontoa, sillä oravat ja jänikset usein liikkuvat pitkin piha-aluetta. Luulen, että talvella näemme myös lintujen jälkiä lumessa ja pöytien läheisyydessä, onhan vaahterakahvila ideaalinen levähdyspaikka myös eläimille.

Kirjoittaja: Mirja Hänninen, tiedottaja/palveluohjaaja, Kylätalo Keidas

Mirja aloitti kylätalolla palveluohjaajana ja tiedottajana kesäkuussa 2021. Kylätalolla ollessaan Mirjan näkee usein naputtamassa koneen äärellä uutta kuukausitiedotetta, auttamassa asiakkaita kännykkäongelmien kanssa tai lajittelemasta kirpputorilahjoituksia. Töiden ulkopuolella Mirjan aika menee kotikissojen kaitsemiseen ja kirjojen lukemiseen.

Keltinmäen ja Myllyjärven Asukkaat ry, asukasyhdistys
Keltinmäen ja Myllyjärven Asukkaat ry on 45 vuotta alueella toiminut asukasyhdistys, jonka tarkoituksena on palvella alueen asukkaita ja vastaa Kylätalo Keitaan toiminnasta. Kylätalo on kaikille avoin, matalan kynnyksen kohtaamispaikka. Kylätalo on auki arkisin kello 8.00-14.30. Kylätalolla voi lukea päivän lehden, käyttää asiakastietokonetta sähköiseen asiointiin tai viettää aikaa. Kylätalo on valtakunnallisen digitukiverkoston jäsen, joka tarjoaa apua esimerkiksi kännykän tai tabletin käyttöön liittyvissä ongelmissa. Kylätalolla toimii lahjoituksien voimalla pieni kirpputori. Kylätalolla järjestetään tapahtumia ympäri vuoden. Kylätalo on vuokrattavissa myös omien juhlien järjestämiseen, ja keittiöltä voi tilata kotijuhliin valmiit herkut.

Kylätalo Keidas

Vastuullista toimintaa Keski-Suomessa

OP Keski-Suomen op.fi -etusivulle

OP Keski-Suomen asiantuntijoiden kirjoitukset OP Mediassa