Mitä tulikaan luvattua! Helmikuussa tajusimme kuorossa, että tulipa luvattua OP Keski-Suomelle aika paljon. Laulusta voimaa -yhteislaulutilaisuudet olivat meille toki tuttua kauraa. Laulun tuottaman ilon ja virkistyksen olimme nähneet kaikilla niillä yli sadalla keikalla hoivakoteihin ja seniorijärjestöjen tilaisuuksiin ympäri Suomea. Myös Tukholman keikkoja oli tehty. Tähän asti olimme laulaneet kuitenkin kasvokkain, ymmärtäen, että laulaminen on vuorovaikutusta. Parhaimmillaan lämmintä sellaista.

Nyt olimme uuden edessä, kun olimme luvanneet toteuttaa yhteislauluhetken virtuaalisesti, suoratoistona. Miten se järjestettäisiin? Onnistuisimmeko virittämään lämpimän tunnelman bittiavaruuden halki? Siihen uskoen käärimme hihamme ja rupesimme tosi toimiin - kun tuli luvatuksi OP Keski- Suomelle.

Laitetaanko paketti tulemaan?

Siispä kännykät käteen ja soittelemaan palveluyksiköiden johtajille ympäri Keski-Suomea.

- Täältä tulisi nyt yhteislaulupaketti.
- Tuttuja lauluja ovat ikäihmisille.
- Juu, ihan ilmaiseksi, lahjoitus osuuspankiltanne. Laitetaanko tulemaan?
- Ja sitten vielä yhteislauluhetki, milloin teille sopisi? Virtuaalinen. Tietokoneen ja kameroitten välityksellä.
- Ai miten onnistuu? No, kuoro laulaa Jyväskylän kristillisellä opistolla ja asukkaat laulavat samaan aikaan siellä omassa hoivakodissa Laulusta voimaa -sanavihkoista. Laitetaan vaan cd-levy soimaan ja lauletaan yhdessä. Aika simppeli juttu. 
- Eka kerta tämä on kuorollekin, näin virtuaalisesti. Vähän jännittää.

Ja niin postin helPOSTI -palvelu kantoi yhteislaulupaketit yhtenä helmikuisena pakkaspäivänä Hankasalmelle, Karstulaan, Joutsaan, Laukaaseen, Pihtiputaalle, Saarijärvelle, Viitasaarelle, Äänekoskelle, Kivijärvelle, Kinnulaan, Muurameen ja Uuraisille. Helposti se kävi, materiaalit odottivat nyt innokkaita laulajia. Ja kuoro valmisteli striimausta, suoratoistoa, virtuaaliyhteyttä.

Virtuaaliyhteislaulua, mitä ihmettä!

Maaliskuun puolen välin tienoilla kuoro ei ollut tavannut pitkään aikaan. Ja silloinkin meitä kokoontui Opistolle vain kourallinen, kymmenen laulajaa, koronarajoitusten mukaisesti.

-Ihana tavata taas, ihanaa laulaa yhdessä!

Maskit naamalle ja äänenavaukseen. Sitten kamerat käyntiin ja Teams -yhteydet maakuntaan. Tekniikka ei onneksemme pettänyt. Kaikki sujui loppujen lopuksi melko mutkattomasti sekä kuoron että hoivakotien päässä. Yhteys toimi, ja päästiin mukavimpaan asiaan, laulujen kimppuun. Toiveita alkoi sadella asukkailta:

- Näitä hyviä lauluja on niin paljon. Minkä näistä nyt osaisi valita? 
- Aloitetaan vaikka siitä "Mistä tunnet sä ystävän, onko oikea sulle hän..." 

Siitä aloitettiin. Tunnelma nousi kattoon laulun myötä, saatiinhan taas kajauttaa tutut sävelet siellä ja täällä, maalla ja kaupungissa. Tunnettiin sydämen värähtelyt samaan tahtiin, palattiin muistoihin ystävän kanssa ja ilman, suruihin, iloihin ja haikeisiin haaveisiin. Siinä henki alkoi kulkea helpommin, kun laulu läikähti ilmoille, koko kroppa virkistyi, ja olo oli kuin saunan jälkeen.

Ja laulun jälkeen huomattiin, että monta ystävää istui myös siinä vierellä, laulavaisia, ilosilmäisiäkin, tässä ja nyt.

Sitten jatkettiin rempseämmillä rytmeillä, lähdettiin Kalastaja- Eemelin kanssa koukkua pujottamaan ja pthyi – Ahdin anteja odottamaan. Teki mieli rallattaa ja pistää tanssiksi.

Näin monet laulutoiveet täyttyivät, ja tunnelmat vaihtuivat niiden mukaan. Paljon jäi kuitenkin vielä laulamatta, ei tunnissa kovin paljoa kerkeä. Onneksi 60 yhteislaulussa on valinnanvaraa tulevillekin laulukerroille, ja musiikkia löytyy joka makuun. Sanatkin on präntätty niin isoilla kirjaimilla vihkoon, että hyvin näkee, vaikka vähän huonomminkin näkisi.

Laulusta voimaa!

Olimme kertoneet OP Keski-Suomelle tekemässämme Teemme yhdessä hyvää -hakemuksessa seuraavasti:

”Harjun Laulu on jo kahdeksan vuoden ajan toteuttanut kulttuurista palvelutehtävää niiden keskuudessa, joiden pääsy kulttuurin äärelle on rajoitettua. Yhdessä laulaminen tekee hyvää kaikille, mutta erityisesti palvelukodeissa asuville iäkkäille henkilöille. Paitsi, että se tuo yhteisöllisyyttä ja virkistystä arkeen, se myös virittää muistoja ja kohottaa yleistä henkistä vireyttä.”

Miten olimme onnistuneet tässä ylevässä tavoitteessamme näiden ikäihmisten kanssa? Hoivakodeista saamamme palautteen perusteella erinomaisesti. Kuorossa olimme yhtä tyytyväisiä kuin hoivakotien asukkaat, laulukaverimme maakunnan eri kolkista. Tämä kannatti, kiitos OP Keski- Suomi, me kaikki olimme saaneet taas laulusta voimaa!

Kirjoittaja: Leena Kuorelahti, varapuheenjohtaja, Harjun Laulu

Harjun Laulu:
Harjun Laulu on 75-vuotias, noin 30 laulajan sekakuoro Jyväskylästä. Kuoron taiteellisena johtajana toimii diplomikuoronjohtaja Rita Varonen, ja vuoden 2022 alusta aloittaa uutena taiteellisena johtajana kuoronjohtaja Kirsi Kaunismäki-Suhonen.

Muun kuorotoiminnan ohella kuoro on tuottanut kaksi yhteislaululevyä, Laulusta voimaa 1 ja 2 ja niihin liittyvät sanavihot. OP Keski-Suomen myöntämän apurahan jälkeen kuoro sai toukokuussa Keski-Suomen Kulttuurirahaston Taidetta hoitolaitoksiin -apurahan. Sen ansiosta voimme jatkaa kulttuurista palvelutehtäväämme ikäihmisten hyvinvoinnin lisäämiseksi.

Kuoro harjoittelee Jyväskylän kristillisellä opistolla torstaisin klo 18–21, ja sinne ovat uudet laulajat tervetulleita. Kuoron 75-vuotiskonsertti ”Toiseen aikaan” pidetään 20.11. klo 16 Jyväskylän Lyseon lukiolla (Sepänkatu 3).

Lisätietoa kuorosta ja Laulusta voimaa -levyjen ja sanavihkojen myynti osoitteessa www.harjunlaulu.fi.

Vastuullista toimintaa Keski-Suomessa

OP Keski-Suomen op.fi-etusivulle

OP Keski-Suomen asiantuntijoiden muut kirjoitukset OP Mediassa