Käytännössä globalisaatio on avannut suomalaisille yrityksille kansainväliset markkinat ja siten mahdollistanut yrityksille huipputuotteiden viennin maailmalle. Saksalaisen Bertelsman Stiftung -tutkimuslaitoksen mukaan Suomi hyötyi globalisaatiosta vuosina 1990–2016 jopa 194 miljardia euroa. Covid-19 -pandemian vaikutukset globalisaatioon ovat vielä epäselvät. Varmaa on se, että pandemia on nopeuttanut muutosta, jossa työntekijän sijainti ja maiden rajat ovat menettäneet entisestään merkitystään.

Kansainvälistyminen on yritykselle investointi

Monessa yrityksessä mietitään tälläkin hetkellä kansainvälistymistä. Syitä kansainvälistymiselle on monia. Kansainvälistymisellä voidaan hakea kasvua tai kilpailu kotimaan markkinoilla saattaa olla ajautunut tilanteeseen, joka vaatii etsimään markkinoita kotimaan rajojen ulkopuolelta.

Täytyy muistaa, että kansainvälistyminen on yritykselle investointi. Sitä suunnitellessa tulee ottaa huomioon useita sellaisia asioita, joita ei välttämättä tarvitse huomioida investoitaessa tutuille kotimarkkinoille. Kun yritys päättää siirtyä uusille markkinoille kotimaan rajojen ulkopuolelle, olisi hyvä päivittää liiketoimintasuunnitelma, tehdä kohteen markkina-analyysi, miettiä mitkä ovat yrityksen todelliset resurssit kansainvälistymiselle ja mikä on yrityksen tuotteen potentiaali ja kysyntä kohdemarkkinoilla. Näihin kysymyksiin löytyy keskisuomalaista asiantuntemusta ja apua esimerkiksi paikallisesta pankista.

Kohdemaan käytäntöihin kannattaa tutustua etukäteen

Kansainvälistymiseen liittyy myös lainsäädännöllisiä asioita, kuten verotuskäytännöt, lupa-asiat ja mahdolliset tulli- ja viestintäsäännökset. Näihin paras apu löytyy usein paikallisesti kohdemaan markkinoilta. Käytäntö on opettanut, että digitalisaatio on Suomessa hyvin pitkällä vertailussa muihin maihin. Esimerkiksi asiointi kohdemarkkinan verottajan kanssa ei välttämättä onnistu verkkopalveluita hyödyntäen. Suosittelenkin tutustumaan vientimaan käytäntöihin hyvissä ajoin etukäteen.

Yrityksen pankkipalveluiden osalta me Keski-Suomen Osuuspankissa tuemme yrityksesi liiketoimintaa Suomessa ja ulkomailla kattavien ulkomaanpalveluidemme avulla. Keski-Suomesta löytyy useita loistavia esimerkkejä kansainvälistymisestä ja siihen liittyvistä menestystarinoista. Otetaan siis kaikki hyöty irti kansainvälisistä markkinoista ja mietitään yhdessä, mikä on paras strategia ja välineet kansainvälistymiseen.

OP Keski-Suomen yrityspalvelut ja asiantuntijat 

OP Keski-Suomen muut kirjoitukset OP Mediassa

OP Keski-Suomen op.fi-etusivulle