Tänä vuonna sijoittajalle harmia ovat aiheuttaneet puolestaan sota, kiihtynyt inflaatio sekä korkojen nousu. Osakemarkkina ei kuitenkaan elä tässä hetkessä, vaan se hinnoittelee tulevaa. Taantuma etenkin euroalueella on erittäin todennäköinen eikä sen pitäisi enää markkinoita yllättää. Kun maaliskuussa 2020 indeksitasolla tehtiin pohjalukemat, olivat uutiset koronasta kaikkein synkimmillään. Jos olisi halunnut nauttia mahdollisimman hyvistä tuotoista, olisi pitänyt uskaltaa sijoittaa juuri silloin, kun kaikki näytti mahdollisimman huonolta.

Voisiko nyt olla samanlainen tilanne käsillä? Korot nousevat päivä toisensa jälkeen, samalla kun osakemarkkinalla tunnelma happanee entisestään. Talousennusteita joudutaan reivaamaan alaspäin ja kuluttajien luottamus on pohjamudissa. Jossain kohtaa tapahtuu kuitenkin käänne, jolloin markkinat katsovat kaiken negatiivisen yli, ja alkavat hinnoittelemaan parempaa huomista. Se voi tapahtua jälleen silloin, kun tilanne näyttää äärimmäisen pahalta. Aiemmissa taantumissa osakemarkkinat ovatkin lähteneet nousuun jo paljon ennen kuin taantuma on loppunut. Erilaiset kriisit ja niistä johtuvat laskumarkkinat kuuluvat sijoittamiseen. Niiden aikana punnitaan sijoittajan pitkäjänteisyys, sillä mitä alemmas markkinat painuvat, sitä paremmaksi kasvaa tulevaisuuden tuotto-odotus.

Tuo pistelukema 13 453 on Helsingin pörssin yleisindeksissä edelleen rikkomatta. Hieman yli vuoden takaisista huippulukemista on lasketeltu kirjoitushetkellä noin -25 prosenttia. Mitä tapahtuu seuraavaksi? Nähdäänkö samanlainen nousu kuin vuonna 2021, vai syveneekö lasku entisestään? Sitä on äärimmäisen vaikea ennustaa, mutta taloudelle ja markkinoille on ominaista se, että huonoja aikoja seuraavat hyvät ajat. Niin kauan kuin osakkeilla on käyty kauppaa, ei ole nähty sellaista laskumarkkinaa, joka ei ikinä loppuisi. Toistaiseksi jokainen kriisi on näyttäytynyt mahdollisuutena. 

OP Private Keski-Suomi ja asiantuntijat

OP Keski-Suomen muut kirjoitukset OP Mediassa

OP Keski-Suomen op.fi-etusivulle