Sijoittaminen kotimaisiin yhtiöihin on täysin luonnollista, sillä onhan tuttuja yhtiöitä helpompi seurata ja tietoakin saatavilla suomen kielellä. Lisäksi osakkeiden kautta yhtiöiden omistaminen voi tuntua melko konkreettiselta, jos vaikkapa juo aamukahviaan Marimekon kahvikupista, lukee Keskisuomalaisesta ajankohtaiset uutiset, tankkaa autonsa Nesteellä ja käy tekemässä ostokset K-kaupassa. Suomalaiset myös tykkäävät osingoista, joita kotimaiset pörssiyhtiöt jakavatkin melko paljon. Verrattuna esimerkiksi yhdysvaltalaisiin yhtiöihin, jotka suosivat mieluummin omien osakkeiden takaisinostoja omistajien palkitsemisen keinona.

Helsingin pörssin yhtiöt muodostavat kuitenkin vain murto-osan koko maailman sijoitusmarkkinasta. Vaikka kotipörssissä onkin paljon hyviä, kansainvälisiä ja innovatiivisia yhtiöitä, tulisi sijoittajan hajauttaa omistuksiaan myös muualle maailmaan. Hajauttaminen tunnetusti pienentää riskiä ja sijoittaminen eri alueiden markkinoille on erittäin viisasta ja opettavaista. Lisäksi maailmasta löytyy talousalueita ja markkinoita, jotka kasvavat huomattavasti nopeammin kuin Suomi ja Eurooppa.

Miten asiaa tulisi sitten lähestyä? Vaikka ulkomaisistakin osakkeista on saatavilla runsaasti ilmaista tietoa, voi sen tulkitseminen olla kotimaisia yhtiöitä hankalampaa. Myös ulkomaisten pörssien kaupankäyntiajat saattavat alueesta riippuen suomalaisten näkökulmasta olla hankalia. Muun muassa edellä mainittujen syiden takia varteenotettavia vaihtoehtoja ovat erilaiset ETF- ja indeksirahastot. Niiden avulla hoituu maantieteellisen hajauttamisen lisäksi yhtiökohtainen hajauttaminen, sillä indeksit koostuvat jopa sadoista eri yhtiöistä. Näiden avulla ei siis tarvitse pelätä pieleen menneitä yhtiövalintoja, vaan indeksien avulla pystyy saavuttamaan osakemarkkinoiden keskimääräisen tuoton kulutehokkaasti. Lisäksi indeksirahastoja ja ETF:iä on moneen eri lähtöön ja niiden avulla pystyy sijoittamaan vaikkapa tiettyihin toimialoihin tai megatrendeihin.

Vaikka Helsingin pörssi onkin yksi maailman eniten tuottaneista pörsseistä (osingot huomioiden), haastan jokaisen lukijan tutkimaan oman sijoitussalkkunsa maantieteellistä jakaumaa. Ruoho ei välttämättä ole sen vihreämpää aidan toisella puolella, mutta ainakin sitä on valtavasti enemmän.

Lue lisää osakesijoittamisesta 

Omistaja-asiakkaan sijoittajan edut

Paikalliset varallisuudenhoidon asiantuntijat apunasi

OP Keski-Suomen muut kirjoitukset OP Mediassa

OP Keski-Suomi op.fi -etusivulle