Useassa osuuspankissa, kuten myös OP Kymenlaaksossa, pidetään tänä vuonna edustajiston vaalit. Vaalit järjestetään neljän vuoden välein, jotta omistaja-asiakkaat pääsevät mukaan vaikuttamaan oman pankkinsa toimintaan. Hyvä edustajisto kuvastaa monipuolisesti kaikkia pankin omistaja-asiakkaita.

Omistaja-asiakkaiden keskuudestaan valitsema edustajisto käyttää osuuspankin ylintä päätösvaltaa. Se hyväksyy muun muassa pankin tilinpäätöksen ja tekee merkittävimmät pankin toimintaa koskevat päätökset. Edustajistossa pääsee myös luomaan uusia verkostoja ja seuraamaan oman kotiseudun talouselämän kehittymistä. Se kokoontuu 1-2 kertaa vuodessa.

Asetu ehdolle

OP Kymenlaakson edustajistoon valitaan 40 jäsentä ja vaalipiirejä on nykyisin vain yksi. Ehdokkaaksi voi asettua kuka tahansa hyvämaineinen ja täysi-ikäinen omistaja-asiakas, joka käyttää pankin palveluja*). Pankkiasioiden ei tarvitse olla tuttuja, vaan riittää, kun on aktiivinen, kiinnostunut yhteisistä asioista ja valmis tuomaan mukanaan oman asiantuntemuksensa. Ehdokkuuden vahvistamiseksi tarvitaan yksi kannattaja, jonka tulee olla myös OP Kymenlaakson omistaja-asiakas.

Ehdokkaaksi ilmoittautuminen alkaa 16.8. kello 8.00 ja päättyy 10.9. kello 16. Ilmoittautuminen on helpointa hoitaa sähköisessä vaalipalvelussa, mutta siihen voi käyttää myös paperista lomaketta. Tarkemmat tiedot ehdokkaaksi ilmoittautumisesta löytyvät vaalisivulta.

Käytä ääntäsi marraskuussa

Edustajiston vaalien äänestysaika on 4.-17.11. Äänioikeus on kaikilla omistaja-asiakkailla, jotka ovat liittyneet omistaja-asiakkaaksi toukokuun loppuun mennessä. Jokainen omistaja-asiakas saa tiedon äänioikeudestaan joko sähköisesti OP-verkkopalvelussa tai postitse kirjeellä. Ehdokkaisiin voi tutustua vaalikoneessa ja äänestää joko sähköisesti tai postitse. Alaikäisten omistaja-asiakkaiden puolesta ääntä käyttävät hänen huoltajansa. Vaalien tulos julkaistaan marraskuun viimeisenä päivänä.

 Jenni Liikkanen, Ummeljoki

”Perheeseeni kuuluvat puoliso ja kaksi lasta. Työskentelen Nuorisokeskus Anjalan sekä sen taustalla toimivan Ankkapurhan kulttuurisäätiön toiminnanjohtajana ja olen monessa mukana, koska haluan osaltani olla vaikuttamassa Kymenlaakson kehitykseen ja vetovoimaisuuden lisäämiseen. Toimin mm. Kymenlaakson kauppakamarin naisverkoston ja Pohjois-Kymen Kasvun puheenjohtajana sekä Raino Kukkosen 70-vuotissäätiön hallituksessa.

Tulin valituksi OP Kymenlaakson edustajistoon edellisissä vaaleissa vuonna 2017. En ollut aiemmin juurikaan perehtynyt osuuspankin hallintoon, mutta arvostan osuustoiminnallisuutta ja ajattelin, että voisin tuoda edustajistoon asiakasnäkökulmaa omalta asuin- ja työalueeltani.

Alussa kaikki oli uutta ja hämmentävääkin, mutta porukkaan pääsi hyvin mukaan, kun ilmapiiri oli rento ja tuttavallinen. Pankin edustajat olivat helposti lähestyttäviä ja alkuun oli järjestetty ryhmäyttävää työpajatoimintaa. Parin edustajistovuoden jälkeen minua ehdotettiin pankin hallintoneuvostoon, missä asioihin on päässyt perehtymään syvällisemmin ja se on ollut todella mielenkiintoista.

Suosittelen ehdokkuutta edustajiston vaaleissa kenelle tahansa, joka on kiinnostunut tuomaan esiin omistaja-asiakkaan näkökulmaa ja verkostoitumaan muiden vaikuttajien kanssa.

Olen saanut kannustusta toimintaan paikallisilta, jotka ovat tulleet esimerkiksi erilaisissa kesätapahtumissa juttelemaan ja kertomaan samalla omia terveisiään pankille.”

Kim Rosqvist, Pyhtää

”Olen maatalousyrittäjä kasvien viljelyyn keskittyneellä sukutilallani. Perheeseeni kuuluvat puoliso sekä jo täysi-ikäiset lapset. Lähdin ehdolle edustajiston vaaleihin vuonna 2012, kun OP Kymenlaakso oli juuri perustettu.

Olen aina ollut kiinnostunut yhteiskunnallisista asioista ja mukana mm. SLC Nylandin (Uudenmaan ruotsinkieliset tuottajat) hallituksessa. Yrittäjänä olen käyttänyt monipuolisesti pankin palveluja, joten ajattelin, että minulla olisi asiakasnäkökulmaa annettavana. Vaikka edustajistotyö ei paljoa aikaa viekään, oli elämänvaihe myös otollinen, kun lapset ovat jo muuttaneet pois kotoa. On aikaa myös yhteisille asioille.

Edustajiston kokoukset ovat todella antoisia. Parasta antia ovat toimitusjohtajan katsaukset pankin näkymistä sekä taloudesta. Ulkopuoliset esitelmöitsijät ovat myös erittäin kiinnostavia.

Koen, että edustajistossa pääsee vaikuttamaan pankin toimintaan. Olen tuonut viestejä muilta asiakkailta ja ne on otettu hyvin vastaan. Yhtenä esimerkkinä voisin mainita sen, että pankin henkilökunnan yhteystiedot ovat nykyisin paremmin saatavilla, kun asia nostettiin esiin edustajistossa.

Edustajisto toimi minulle ponnahduslautana pankin hallintoneuvostoon, jossa olen ollut nyt muutaman vuoden.

Kannustan lähtemään ehdolle edustajiston vaaleissa, jos yhteiset asiat ja pankkimaailma kiinnostavat. Yritysmuotona osuuskunta on sellainen, että omistaja-asiakkailla on aidosti mahdollisuus vaikuttaa pankin toimintaan.”

*) Ehdokkaan tulee olla liittynyt pankin omistaja-asiakkaaksi viimeistään 31.5.2021 ja täyttää 18 vuotta viimeistään 10.9.2021.

Juttua päivitetty 13.8.2021.

Edustajiston vaalien tärkeät päivämäärät:

  • Ilmoittaudu ehdokkaaksi 16.8. - 10.9.2021
  • Äänestä 4. - 17.11.2021
  • Julkaisemme vaalien tuloksen 30.11.2021

Lue lisää edustajiston vaaleista‍

Lue myös: Visa Hongisto kannustaa nuoria asettumaan ehdolle

Takaisin OP Kymenlaakson juttuihin‍‍