Visa Hongisto on yksi Suomen menestyneimpiä pikajuoksijoita. Pitkän uran voi katsoa alkaneen jo teininä. – Ihan ensimmäisiä kilpailujani olivat Hippo-kisat, mutta varsinainen kipinä syttyi, kun aloimme menestyä Valkealan Kajon pikaviestijoukkueen kanssa SM-kilpailuissa. Yleisurheilutoiminta oli tuolloin seurassa pienimuotoista ja joukkueen kasaaminen ja valmentaminen oli seuralle iso ponnistus.

Uran varrelle mahtuu mm. lukuisia Suomen mestaruuksia, nuorten Euroopan mestaruus ja useita arvokisaedustuksia, kuten Pekingin olympialaiset vuonna 2008. Ura kansallisella huipulla kesti yli kymmenen vuotta ja päättyi loukkaantumiseen vuonna 2017. Nykyisin Visan arjen täyttävät työ maanviljelijänä ja lapsiperhearki. – Olen mukana Kajon yleisurheilujaostossa ja satunnaisesti

ohjauksissa. Talvella tykkään hiihtää, mutta muuten omalle urheilulle ei jää aikaa.

" "

Juoksuradoilta viljapellolle

Visa sanoo tienneensä aina, että hänestä tulee maanviljelijä ja sukutilan jatkaja. – Olen ollut lapsesta asti mukana tilan töissä ja kasvanut tähän. Uskon, että kasvien viljelylle on Suomessa edelleen paikkansa, vaikka se vaatiikin valtavan määrän työtä sekä erikoistumista ja riittävän tehokkuuden.

Hongiston tilalla viljellään mm. myllykauraa, rypsiä, kuminaa ja heinää hevosille. Kasvivalikoiman tulee olla monipuolinen, sillä yhden lajin viljely köyhdyttää maaperää. Viljeltävää maata on vuokramaineen yhteensä noin 180 hehtaaria ja lähes kaikki on sopimusviljelyä eli sadolle on tiedossa ostaja jo ennen kasvukautta. – Erikoistumisen ansiosta sadolle on hyvin ostajia. Esimerkiksi kumina saa Suomen pitkistä, valoisista päivistä aromia, jota ostajat arvostavat. Lähes kaikki kumina menee vientiin, mm. Intiaan.

Maanviljelyn lisäksi Visaa työllistää tällä hetkellä tilan päärakennuksen remontti. – Vaikka sukupolvenvaihdos on tehty jo vuonna 2010, muutamme vasta nyt perheen kanssa tilalle äitini muuttaessa kirkonkylälle.

Perheeseen kuuluvat luokanopettajana työskentelevä puoliso sekä 4-vuotias esikoinen ja alle vuoden vanha kuopus. – Tässä työssä ollaan sään armoilla ja siihen on tietysti yritettävä varautua mahdollisuuksien mukaan, mutta ilman muuta taloutta tasapainottaa se, että puoliso on töissä tilan ulkopuolella. Vaikka hän tosin tällä hetkellä onkin vielä vanhempainvapaalla.

Edustajiston kautta pankin hallintoneuvostoon

Visa kertoo olleensa aina OP:n asiakas. – Muistan vielä, kun olen pienenä käynyt Anttilan kylällä pankin konttorissa. Sittemmin olen kyllä ottanut innokkaasti uusia palveluja, kuten OP-mobiilin käyttöön. Siinä oleva viivakoodinlukija on todella kätevä ja helpottaa paperisten laskujen maksamista merkittävästi.

Ehdokkaaksi juuri perustetun OP Kymenlaakson edustajiston vaaleihin vuonna 2012 Visan houkutteli toinen valkealalainen viljelijä, Esa Vigren. – Osuustoiminta on kiinnostava yritysmuoto ja ammatin puolesta talousasiat kiinnostavat, joten päätin lähteä ehdolle ja tulinkin valituksi. Totta kai oli jännittävää mennä ensimmäisiin kokouksiin uutena ja nuorena, mutta vastaanotto oli todella ystävällinen.

Visa pitää osuuspankin edustajistoa kiinnostavana näköalapaikkana. – Olen tutustunut muihin hallinnon henkilöihin sekä pankin johtoon ja oppinut todella paljon sekä pankin toiminnasta että taloudesta yleisesti. Edustajistossa toimiminen ei kuitenkaan vie liikaa aikaa, kun kokouksia ja koulutuksia on korkeintaan pari kertaa vuodessa ja osan koulutuksista voi hoitaa verkossa itselle sopivana ajankohtana.

Koen, että edustajistossa on mahdollista päästä vaikuttamaan siihen, miten pankki toimii, mutta se vaatii tietysti myös omaa aktiivisuutta.

Vajaan kahden edustajistokauden jälkeen Visaa ehdotettiin pankin hallintoneuvostoon. – Olin yllättynyt ja otettu asiasta. Hallintoneuvostossa olen päässyt vielä paremmin perille pankin toiminnasta.

Visa suosittelee ehdokkuutta edustajiston vaaleissa kaikille talous- ja pankkiasioista kiinnostuneille, etenkin nuorille. – Edustajisto on erinomainen paikka verkostoitumiseen ja sieltä on mahdollista edetä pidemmällekin pankin hallinnossa. On ollut todella ilo olla mukana oman pankin toiminnassa, se on antanut minulle paljon.

Lue lisää edustajiston vaaleista

Lue myös: Edustajiston vaalit käynnistyvät – omistaja-asiakkaana sinä voit vaikuttaa

Takaisin OP Kymenlaakson juttuihin‍