Miltä tuntuisi nähdä oma elämä elokuvana? Sitä kouvolalainen pararatsastaja Jaana Kivimäki joutui pohtimaan, kun Tuukka ja Olga Temonen ehdottivat hänen elämäntarinaansa pohjautuvan elokuvan tekemistä. - Olen kertonut halvaantumiseeni johtaneesta onnettomuudesta hyvin avoimesti, mutta kun elokuva haluttiin tehdä lapsuudestani asti, oli kynnys korkeampi ja jouduin käymään asiaa läpi myös perheeni ja läheisteni kanssa.

Aika jonka sain kertoo kilparatsastusta harrastavan Jaanan vakavasta onnettomuudesta ja siitä selviytymisestä, mutta myös kahden lapsen äidin kokemasta perhe- ja parisuhdeväkivallasta. - Olen valitettavasti nähnyt ja kokenut väkivaltaa elämäni aikana useastikin. Ensimmäisissä vakavissa parisuhteissani olin vahvojen johtajapersoonien tai jopa narsistien kanssa ja se oli sitten menoa.

Elokuva on fiktiivinen ja siinä Jaanan lapsuudenkokemuksia on kerrottu osittain päähenkilön pienten tyttöjen kautta. - Omat lapseni eivät ole oikeastaan joutuneet näkemään väkivaltaa eikä heidän ole koskaan tarvinut pelätä isäänsä tai miesystäviäni, vaikka vanhempi poikani sanoikin joskus, että ehkä minun olisi helpompi olla yksin. Yritinkin, mutta uhkailu ja kiristys saivat pysymään suhteessa.

Onnettomuus muutti koko elämän

Jaanan koko elämä muuttui syksyllä 2004, kun hevoskuljetusauton vaurioitunut lastaussilta putosi hänen päälleen aiheuttaen alavartalon halvaantumisen. Kamala onnettomuus toi jotain hyvääkin tullessaan. - Onnettomuus ja siitä toipuminen teki minusta todella vahvan henkisesti enkä enää välittänyt silloisen mieheni uhkailuista. Luulen, että vastapuoli jopa säikähti vahvuuttani. En tiedä, olisinko ilman onnettomuutta löytänyt itsestäni tarvittavia voimia muuttaa elämääni. Elin ihan liian hektistä elämää ravintoloitsijana ja pienten lasten äitinä, minkä lisäksi kasvatin hevosia ja ratsastin kilpaa.

Omista kokemuksista puhumisen Jaana uskoo auttaneen paitsi itseään, myös muita. - Ihmiset ovat kertoneet omia tarinoitaan ja valitettavasti todella monilla on kokemuksia perhe- ja parisuhdeväkivallasta. Usein kynnys muuttaa omaa elämää tai ottaa vastaan ammattiapua on todella korkea ja olen iloinen, jos olen voinut rohkaista ihmisiä ottamaan askelia oikeaan suuntaan.

Toistaiseksi ratsastus täyttää Jaanan elämän, mutta hän ei pidä mahdottomana ajatusta, että toimisi uran jälkeen tukihenkilönä väkivaltaa kokeneille. - Olen jo toiminut tukihenkilönä vammautuneille ja auttanut vammaisratsastuksen alkuun. Se on ollut todella palkitsevaa työtä, mistä olen myös saanut ihanaa palautetta. Olen itse nyt tosi sinut itseni ja vammani kanssa, mutta ymmärrän hyvin, miten kova paikka vammautuminen voi olla esimerkiksi nuorelle tytölle, joka kipuilee naiseutensa kanssa.

Tähtäin huipulla

Elokuvan katsominen oli Jaanalle tunteikas tapahtuma. - Pidin avustajaani Tiiaa kädestä kiinni koko elokuvan ajan enkä oikein edes voinut katsoa onnettomuuskohtausta. Oli hurjaa nähdä itsensä leikkauspöydällä ja oma elämä ulkopuolisen silmin. Tykkäsin kyllä elokuvasta, se on hyvin tehty.

Jaanan saapuminen ensi-iltaan on vielä epävarmaa. Hän asuu talvet Espanjassa, jossa ilmasto on suotuisa harjoittelulle. - Kotini on kuitenkin Suomessa, Elimäellä. Jos tulisin Helsinkiin ensi-iltaan, haluaisin tietenkin käydä myös kotona, mutta samaan aikaan Espanjassa on työn alla tallin muutto sekä kahden hevosen lähettäminen Suomeen, joten aikataulut ovat tiukilla.

Alkuperäisen suunnitelman mukaan Jaanan tähtäimen piti olla tällä hetkellä Tokion paralympialaisissa, mutta vanha kilpahevonen, Legolas, ei kestänyt enää matkustamista. - Lego on vielä mahtava hevonen harrastuskäyttöön, mutta sen nivelet ja lihaksisto eivät enää palautuneet kilpailuihin, joten joudun päästämään sen eläkkeelle.

Jaana etsii tällä hetkellä uutta, mahdollisimman valmista hevosta. - Ratsastus on kallis laji ja sponsorien etsiminen iso työ. On myös henkisesti rankkaa, kun tulee epäonnistumisia tai ongelmia hevosen kanssa. Silloin tuntuu, että heittää hukkaan sponsorien rahoja.

Jos rahoitus järjestyy ja uusi, sopiva hevonen löytyy vielä tämän kevään aikana, tavoittelee Jaana paikkaa ensi vuoden EM- ja MM-kilpailuissa. - Minulla on ehdottomasti vielä haluja jatkaa uraani.

Aika jonka sain -elokuvan ensi-ilta on 13.3.2020.

Kurkistus kulisseihin: mukana elokuvan kuvauksissa