Paikallisen elinvoimaisuuden ja yhteisöllisyyden tukeminen sekä terveyden, turvallisuuden ja hyvinvoinnin lisääminen ovat OP Kymenlaakson vastuullisuustyön ytimessä. - Kun elokuvan ohjaaja Tuukka Temonen kävi ensimmäisen kerran esittelemässä tulevaa elokuvaproduktiotaan, löysimme mahdollisesta yhteistyöstä heti useita meitä kiinnostavia elementtejä, kertoo OP Kymenlaakson HR- ja viestintäjohtaja Susanne Vesala. - Oli tietysti kiinnostavaa, että kouvolalaisesta pararatsastajasta kertovaa elokuvaa kuvattaisiin suurelta osin Kymenlaaksossa, mikä tarkoittaisi sekä suoraa että välillistä hyötyä useille eri toimijoille.

Elokuva kertoo menestyneen ratsastajan vammautumisesta ja taistelusta takaisin ratsaille, mutta myös parisuhdeväkivallasta ja pelossa elämisestä. - Näimme mahdollisuuden tukea elokuvan myötä perhe- ja parisuhdeväkivallan ehkäisemistä paikallisesti yhdessä omistaja-asiakkaidemme ja henkilöstömme kanssa. Tulemme julkistamaan oman kampanjamme aiheen tiimoilta maaliskuussa.

Yhteistyökumppaneita valittaessa OP Kymenlaaksossa pyritään aina myös siihen, että mahdollisimman moni omistaja-asiakas hyötyisi kumppanuuksista. - Elokuvayhteistyön kohdalla tämä tarkoitti mahdollisuutta osallistua elokuvan kuvauksiin sekä ennakkonäytöksiä omistaja-asiakkaille. Tärkeämpää on kuitenkin se, että yhteistyön myötä voimme nostaa tärkeitä ja vaikeitakin aiheita yleiseen keskusteluun ja tehdä hyvää omalta osaltamme. Kaikki hyvä on parasta jaettuna.

Susanne Vesala oli mukana avustajana mm. sairaalakohtauksen kuvauksissa.

Teatterilavalta elokuvan pariin

Kouvolalainen Mira Peussa innostui osallistumaan elokuvan kuvauksiin omistaja-asiakasyhteisöstä saamansa viestin kautta. - Olen aina ollut kiinnostunut näkemään, millaista elokuvan tekeminen on ja seurannut myös Temosen aiempia produktioita, mutta nyt pääsin ensimmäisen kerran osallistumaan kuvauksiin. Osallistumista helpotti toki se, että kuvaukset olivat täällä omalla kotiseudulla.

Mira oli ensin mukana Kausalassa kuvatussa baarikohtauksessa ja osallistui myöhemmin kahden muunkin kohtauksen kuvauksiin. Hän on itse aktiivinen teatterialan harrastaja ja ollut mukana mm. useissa kesäteatterinäytelmissä. - Vertasin elokuvan tekoa luonnollisesti teatterin tekemiseen enkä siksi hätkähtänyt esimerkiksi kuvauksiin liittyvää odottelua. Näytelmän harjoituksissa joutuu toisinaan odottamaan, että tulee oman kohtauksen vuoro, elokuvan teossa odottaminen liittyi esimerkiksi siihen, että edellisen kohtauksen kuvaukset olivat venyneet tai kuvauskalustoa asennettiin uuteen kulmaan.

Ohjaaja Tuukka Temonen saa Miralta kiitosta. - Oli hienoa seurata Tuukan työskentelyä ja rauhallisuutta. Vaikka päivä oli pitkä ja oli kuvattu paljon, hän ei turhia hötkyillyt. Näyttelijät olivat hyviä, mutta tuntui, että ohjaustyyli on hyvin vähäeleinen. Sitähän en tietysti tiedä, miten näyttelijöitä oli ohjattu ennen kohtausta.

Yllättävää oli se, kuinka monta kertaa yhtä kohtausta kuvattiin. - On mielenkiintoista nähdä valmis elokuva ja miltä jokin sellainen kohtaus näyttää, minkä kuvauksissa on ollut mukana. Tietysti elokuvaa tulee katsottua myös sillä silmällä, näkyykö itse jossain kohtauksessa, mutta se ei ole oleellista. Tämä oli kokonaisuudessaan hieno ja mielenkiintoinen kokemus. Meistä avustajista pidettiin myös hyvää huolta: kerrottiin elokuvan tekemisestä ja opastettiin selkeästi, miten toimia missäkin kohtauksessa. Tuli todella tervetullut olo.

Mira Peussa osallistui kuvauksiin myös Kouvolan raviradalla.

Pankkitiskin takaa kameran taakse

OP Kymenlaakson Haminan konttorilla työskentelevä Soila Husu ilmoitti heti olevansa kiinnostunut toimimaan elokuvan kuvauksissa kamera-assistenttina, kun sitä henkilöstötapahtumaan osallistuvilta kysyttiin. - Olen ollut mukana Louhimiehen Tuntemattoman sotilaan kuvauksissa hevostenhoitajana, joten tiesin jo pääpiirteissään, miten taustajoukot toimivat. Nyt olin kiinnostunut näkemään, miltä kuvaukset näyttävät kaluston takaa.

Soila oli arvellut ennakkoon, että tehtäviin kuuluisi lähinnä tavaroiden kanniskelua paikasta toiseen. Katajasuon ratsastuskeskuksessa kuvattiin Jaanan onnettomuutta sekä ratsastuskilpailuja. - En arvannut, että pääsemmekin käsiksi kameraan ja saamme jopa ehdottaa kuvauspaikkoja sekä kuvakulmia kilpailujen aikana. Pääsimme myös seuraamaan kuvauksia ohjaajan kanssa monitoreista, mikä oli todella mielenkiintoista. Oli myös hienoa, että ohjaajalla oli aikaa jutustella meidän avustajien kanssa kuvausten lomassa.

Hevosharrastajana Jaanan tarina oli Soilalle ennestään tuttu. - Olen ratsastanut 9-vuotiaasta saakka ja ollut aina hevosten kanssa tekemisissä. Minulle tärkeintä ei ole varsinaisesti ratsastaminen, vaan hevosten kanssa oleminen ja yhteys, jonka niihin voi saada. Hevosia voidaan käyttää varsin laajasti terapiaeläiminä ja on hienoa, jos elokuvan myötä sekin puoli nousee esiin. Ennakkoon ajattelin, että elokuva kiinnostaa nimenomaan hevosten vuoksi, mutta trailerin nähtyäni Jaanan selviytymistarina kiinnostaa jopa enemmän.

Ohjaaja Tuukka Temonen kertoo elokuvan tekemisestä OP Kymenlaakson kamera-assistenttiryhmälle.

Aika jonka sain kertoo kouvolalaisen pararatsastaja Jaana Kivimäen uskomattoman selviytymistarinan. Jaana on ravintoloitsija ja kahden lapsen äiti, jonka vapaa-aika kuluu ratsastuksen parissa. Hän elää yhdessä karismaattisen, mutta äkkipikaisen miesystävänsä kanssa. Jaanan elämä muuttuu kertaheitolla, kun hän halvaantuu vakavassa onnettomuudessa. Ensi-ilta 13.3.2020.

Ennakkonäytökset OP Kymenlaakson omistaja-asiakkaille:

  • Ke 4.3. klo 18 Kinopalatsi, Kotka
  • To 5.3. klo 18 Kino123, Kouvola (näytös on täynnä, halutessasi voit ilmoittautua jonoon)

Ilmoittautumiset OP-mobiilin kautta: Muut > Omistajaedut > Edut ja tapahtumat > Tapahtumat

Takaisin OP Kymenlaakson juttuihin