Eri medioista voi lukea hyvin ristiriitaisia uutisia asuntomarkkinatilanteesta eri puolilta Suomea. Siinä missä koko Suomen kauppamäärät vuoden ensimmäisten yhdentoista kuukauden aikana menivät pakkaselle, ollaan Oulussa käytettyjen asuntojen kaupassa vahvasti plussalla.

– Keväällä tuli notkahdus, kun korona alkoi, ja sitä kesti kevätkuukausien ajan. Kesällä pääsimme taas normaaliin hyvään rytmiin, ja syksy on ollut Oulussa tosi kuuma, OP Koti Oulun myyntijohtaja Sari Joronen kertoo tyytyväisenä.

Kauppa käy myös vuodenvaihteessa

Itse kukin on viettänyt tänä vuonna kotona aiempaa enemmän aikaa, ja se on voimistanut asumiseen liittyviä toiveita ja tarpeita. Etätöiden lisäännyttyä moni on huomannut kaipaavansa esimerkiksi erillistä työhuonetta. Ostajia on liikkeellä paljon, ja runsaan kaupankäynnin vuoksi tarjolla on vähemmän koteja kuin aiemmin.

Perinteisesti asuntokauppa hiljenee vuodenvaihteessa, mutta tänä vuonna ostajat näyttävät olevan aktiivisesti liikkeellä ihan vuoden loppuun saakka. Oulun Osuuspankin asuntolainatilanne ennakoi hyvää asuntokauppavauhtia vuodenvaihteeseen ja alkuvuoteen.

– Kun asiakkaat hakevat asuntolainaa, kaupat eivät ole siinä vaiheessa vielä toteutuneet. Marraskuussa OP Oulusta haettiin asuntolainoja 58 % edellisvuoden marraskuuta enemmän, minkä voi nähdä merkkinä vuodenaikaan nähden poikkeuksellisen vilkkaasta asuntokaupasta, Sari ennustaa.

Asunnon myyminen on turvallista

Sari pitää asunnon myyntiä ja siihen olennaisena osana liittyviä esittelyitä turvallisina myös korona-aikana, sillä järjestelyistä huolehditaan hyvin. Lähtökohta on, että esittelyihin kaikki osapuolet tulevat terveinä, käyttävät kasvomaskia ja käsidesiä ja pitävät riittävät turvavälit.

– Me kunnioitamme esittelyiden järjestämisessä aina myytävän kodin omistajaa, otamme huomioon hänen toivomuksensa ja tilanteensa. Tällä hetkellä, kun Oulu on vielä koronapandemian leviämisvaiheessa, emme pidä yleisesittelyitä. Sen sijaan myynnissä oleviin koteihin tutustutaan yksityisesittelyissä. Moni ostaja pitää niitä yleisesittelyä parempana vaihtoehtona, koska silloin on mahdollisuus jutella välittäjän kanssa rauhassa, Sari sanoo. – Myös etäesittelyt saavuttavat vähitellen suosiotaan, ja ne ovat selvästi tulevaisuuden juttu.

Tilannetta helpottaa se, että välitystoiminnan monia eri osa-alueita on mahdollista hoitaa sähköisesti erilaisia työkaluja hyödyntäen. Kaupanteko onnistuu sähköisesti ja toimeksiantosopimuksen ja ostotarjouksen voi allekirjoittaa sähköisesti vahvalla tunnistautumisella. Kiinteistönvälitysalan keskusliitto (KVKL) on lisäksi laatinut ostotarjouksiin ja kauppakirjoihin niin sanotut koronalausekkeet.

– Ne ovat tarpeen tapauksissa, joissa viranomainen asettaa jonkun kaupan osapuolen karanteeniin ja asioiden hoitaminen sen takia viivästyy, Sari täsmentää.

– Alueellinen tilanne asuntokauppojen suhteen on Oulussa tosi hyvä! Koronan vaikutuksia kaupantekoon ei siis kannata liikaa pelätä. Ammattilainen pystyy hoitamaan hommansa myös tällaisessa tilanteessa, hän muistuttaa.

​Kiinnostuitko laittamaan asuntosi myyntiin?

Ota yhteyttä OP Koti Ouluun, puh. 010 2535 400