Edustajistotyöskentely oli erittäin kiinnostavaa ja vastuullistakin, sillä koin edustavani koko asiakasomistajien joukkoa. Edustajiston kokoukset laajensivat ymmärrystäni pankkitoiminnasta sekä siitä, miten isoista asioista on loppujen lopuksi kysymys ja miten monista näkökulmista erilaisia asioita mietitään ennen kuin asiakas saa toivomansa palvelut, Raisa Valve, 51, kertoo.

Paljasjalkalaisena lahtelaisena Valve on ollut osuuspankin asiakas pienestä pitäen.

- Muistan, kun menimme vanhempieni kanssa Jalkarannan ostoskeskuksen osuuspankkiin avaamaan minulle tilin. Sain pankkikirjan, johon kirjattiin jokainen viiden markan nosto, hän hymyilee.

Valve sanoo olleensa jo neljän vuosikymmenen ajan OP:n tyytyväinen asiakas, jolle pankin vaihtaminen ei ole tullut koskaan edes mieleen. Myös hänen perheensä, mies ja kaksi aikuista lasta, ovat OP Päijät-Hämeen asiakkaita.

- Ehkä siksi omistaja-asiakkuuskin on tuntunut niin itsestään selvältä asialta. En ole kaivannut enempää mitä olen saanut, sillä pankki on aina pitänyt meistä niin hyvää huolta.

Lisää vastuuta

Edustajiston lisäksi Raisa Valve on toiminut OP Päijät-Hämeen nimitysvaliokunnassa. Syyskuusta alkaen hän toimii pankin hallintoneuvostossa.

Aiemmin ajattelin, että pankkimaailmassa mukana olevilla on oltava kaupallinen koulutus, mutta on ollut hienoa huomata, että ravitsemustieteilijäkin sopii hyvin joukkoon.

Valve sanoo, että pankin luottamustehtävissä oppii jatkuvasti paljon uusia asioita, joiden kautta yhteiskuntaa voi peilata oman laatikkonsa ulkopuolelta.

- Edustajistossa käsiteltävistä asioista kiinnostavimmaksi olen kokenut tilannekatsauksen menneeseen vuoteen sekä näkökulmat tulevaisuuteen. Sääntömääräiset asiat ovat toki myös tärkeitä ja entuudestaan tuttuja muusta järjestötoiminnasta. Myös vaikuttamisen mahdollisuus on hieno asia.

- En ole kokenut tarvetta pyytää puheenvuoroja, mutta on ollut hienoa huomata, että kun edustajiston jäsenet ovat niitä pyytäneet, mikään kysymys ei ole ollut turha. Osuuspankin johdon edustajien vastaukset ovat olleet todella hyviä ja perinpohjaisia, mikä osoittaa, että edustajia kuunnellaan ja arvostetaan.

Muuta evästeasetuksiasi

Vaikuttamisen paikkoja

Uuteen tehtäväänsä pankin hallintoneuvostossa Raisa Valve tarttuu iloisin ja odottavaisin mielin.

- Kun pääsin edustajistoon, siitä vuoden päästä minua pyydettiin nimitysvaliokuntaan ja nyt tulin valituksi hallintoneuvostoon. On ollut hienoa huomata kulkeneensa tässä luottamustehtäväroolissakin varsin opettavaista ja mielenkiintoista polkua. Hallintoneuvostossa tietämys pankin asioista laajenee taas varmasti, hän arvelee.

Valve sanoo, että vastaava polku on mahdollinen kaikille pankin omistaja-asiakkaille.

- Koen, että jokaisen pankin omistaja-asiakkaan kannattaa käyttää tämä mahdollisuus hyväksi ja asettua edustajiston marraskuisissa vaaleissa ehdolle. Edustajistossa voi vaikuttaa siihen, miten pankki toimii ja samalla oppii ymmärtämään, miksi omat pienet toiveet eivät välttämättä toteudu. OP Päijät-Hämeen omistaja-asiakkailla on positiivinen velvollisuus olla edustajistossa vuorollaan edustamassa meitä kaikkia, hän kannustaa.

Asetu ehdolle OP Päijät-Hämeen edustajiston vaaleissa