Lahden lounaispuolella sijaitsevassa Kärpäsen kaupunginosassa on varttunut monia aina Pelicansin edustusmiehistöön kivunneita jääkiekkoilijoita. Vilénin perheen kohdalla jopa kaksin kappalein. Elias Vilén, 22, ja reilut pari vuotta nuorempi Topias Vilén, 19, ovat sekä veljeksiä, joukkuekavereita että Kärpäsessä väännettyjen pihapelien kasvatteja.

Veljekset ovat huhkineet erilaisten pallopelien parissa pienestä pitäen ja tunteja laskematta.
- Talvet olimme ulkojäillä Kärpäsen koulun kaukalossa. Kesäisin pelasimme muun muassa tossulätkää, tennistä ja futista. ”Toppari” (pikkuveli Topias) tuli jo varhaisessa vaiheessa mukaan samoihin peleihin. Vaikka meillä onkin vähän ikäeroa, kaveriporukka on ollut alusta pitäen sama, selventää isoveli ja nykyisin Pelicansin Liiga-joukkueessa keskushyökkääjänä pelaava Elias Vilén.

Mikäli luisteluhommat jäivät luonnonjäällä haaveeksi, pelit pantiin käyntiin omassa pihapiirissä.
- Kodin vieressä oli sellainen (autojen) kääntöpaikka, mihin raahasimme maalit. Peleillä oli mukana muutamia samalla kadulla asuneita jätkiä. Lapsuudessa omanikäiset kaverini eivät olleet ihan samalla tavalla kiinnostuneita urheiluhommista kuin minä, joten menin Eliaksen perässä vääntämään ”isojen poikien” sekaan, muistelee sittemmin Pelicansin edustusjoukkueen runkopuolustajaksi marinoitunut Topias Vilén.

Vilénien kanssa samoissa lapsuuden pihapeleissä viiletti muun muassa viime keväänä SM-kultaa Tapparan riveissä juhlinut Santtu Kinnunen, 23, joka kiekkoilee tätä nykyä ammatikseen Pohjois-Amerikassa.

Lahti on mahtava paikka asua, elää ja kehittyä

Päivittäiset ja iltamyöhään jatkuneet pihapelisessiot saivat jo varhaisessa vaiheessa rinnalleen ohjattua seurajoukkuetoimintaa. Pelicansin juniorijoukkueissa veljesten tiet kohtasivat pysyvämmin vasta alle 18-vuotiaiden ikäluokassa.
- Yksittäisiä pelejä pelasimme samassa joukkueessa jo aiemmin, mutta virallisesti edustimme samaa joukkuetta vasta B-junnuissa. Pelicansin junnupolusta minulla on ainoastaan hyvää sanottavaa. Olemme siitä onnellisessa asemassa, että olemme saaneet kasvaa ja kehittyä tutussa ympäristössä tähän pisteeseen, missä nyt olemme, sanoo päijäthämäläisistä juuristaan ylpeä Elias.

Elias Vilén.JPG

Elias Vilén on ollut kuluvan kaudella Pelicansin parhaita aloittajia. Runkosarjassa 22-vuotias sentteri kaapi 752 aloituksestaan voittoja 54,3 prosentin varmuudella.

Rakkaus Päijät-Hämettä, ja erityisesti kotikaupunki Lahtea kohtaan paistaa myös lainasopimuksella Pelicansissa pelaavan Topiaksen puheesta.
- Lahti on mahtava paikka asua, elää ja kehittyä niin ihmisenä kuin urheilijana. Ei mulla ole ollut mitään tarvetta lähteä täältä pois. Olen saanut täältä elinikäisiä kavereita niin koulusta kuin jääkiekkopiireistä, hehkuttaa viime keväänä kolmivuotisen tulokassopimuksen NHL-seura New Jersey Devilsin kanssa solminut puolustaja.

Kannustavaa ja rakentavaa palautetta

Kuluvalla kaudella Vilénit ovat olleet runkosarjassa neljänneksi sijoittuneen Pelicans-joukkueen kantavia voimia. Veljekset rikkoivat omat yhden kauden piste-ennätyksensä jo hyvissä ajoin ennen runkosarjan päättymistä.

30 pinnan rajapyykin puhkonut Elias naputteli 56:een pelaamaansa otteluun tehot 11+20. Vuodenvaihteessa Kanadassa pelatuissa alle 20-vuotiaiden MM-kisoissa Leijona-paitaa kantanut Topias kirjasi 41 runkosarjamatsissa saldon 9+8.

Henkilökohtaisten tehopisteiden tuijottelun sijaan Vilénit ovat asettaneet tähtäimensä joukkueen menestymiseen kauden huipentavissa pudotuspeleissä. Pelicans kohtaa perjantaina starttaavissa puolivälierissä Kuopion KalPan.

Vaikka kevättä kohden panokset kovenevat ja pukukopin sisällä tunnelma ajoittain kiristyy, veljesten välinen vuorovaikutussuhde säilyy lähes muuttumattomana.
- Käymme päivittäin keskusteluita peleistä ja tilanteista, mutta emme juurikaan negatiivisen kautta, vaan ennemminkin rakentavasti ja kannustavasti. Olen kuullut, että monet muut samoissa joukkueissa pelaavat veljekset antavat toisilleen ”rapaa” vähän herkemmin ja suoremmin, Elias naurahtaa.
Joukkueen arjessa veljeys ei siis ole missään nimessä rasite vaan pikemminkin voimavara.
- Kaukalossa homma tietysti aina vähän vakavoituu, koska olemme molemmat niin kilpailuhenkisiä. Veljeydestä on silti ehdottomasti enemmän hyötyä kuin haittaa, vakuuttaa Topias.

Topias Vilén.JPG

Topias Vilén solmi viime keväänä kolmivuotisen tulokassopimuksen NHL-seura New Jersey Devilsin kanssa. 19-vuotias puolustaja on pelannut kuluvalla kaudella lainasopimuksella Pelicansin Liiga-miehistössä.

OP on Vilénien luottopankki

Vilénin veljeksistä Elias toimii tällä kaudella OP Päijät-Hämeen ja Topias OP Järvi-Hämeen kummipelaajana. Molemmat ovat olleet Osuuspankin asiakkaita jo useita vuosia.
- Meidän molempien kaikki raha- ja pankkiasiat ovat aina hoituneet mallikkaasti OP:n kautta. Kuten Pelicansin junnupolusta, Osuuspankistakaan ei ole mitään muuta kuin positiivista sanottavaa, tiivistää Elias Vilén.

Liigan pudotuspelit starttaavat Vilénien tähdittämän Pelicans-joukkueen osalta perjantaina (17.3.) KalPan isäntänä Isku Areenassa. Puolivälieräsarjan voittaja ratkaistaan paras seitsemästä -systeemillä.

playoffs aikataulu v2.jpg