Päijät-Hämeen ruokamatkailun osalta kunnioitetaan eri vuodenaikoja ja tarjonnasta tehdään Päijät-Hämeen kulinaristinen kalenteri, jonka avulla ruokamatkailusta tehdään entistä aktiivisempi, ympärivuotinen matkailun teema. Ruokamatkailusta puhuttaessa mukaan luetaan myös juomatuotanto, kuten pienpanimot ja viehättävät viinitilat. Kehittämistoimenpiteissä on mukana ruokamatkailutoimijoita laajasti eri sektoreilta. 

-Lahden seudulla on innovatiivisia ja taitavia ruokamatkailuyrittäjiä, jotka tekevät työnsä suurella sydämellä. Maailman paras vesi on tuonut mukanaan vahvan panimotoiminnan ja juomateollisuuden. Lisäksi seutu on eteläisen Suomen puhtaan viljan aitta. Varsinkin poikkeuksellisen kesän osalta ruokamatkailu oli yksi eniten matkailukysyntää lisänneistä teemoista. Päijät-Hämeellä on erinomaiset mahdollisuudet vahvistaa asemaansa yhtenä Suomen johtavista ruokamatkailumaakunnista, toteaa Väylä-hankkeen projektipäällikkö Kirsti Simola.

OP Päijät-Häme ja OP Järvi-Häme maaseutumatkailuyrittäjien tukena

Lähilomien Väylä -hankkeen päärahoitus tulee Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahastosta Hämeen ELY-keskuksen kautta. OP Päijät-Häme ja OP Järvi-Häme ovat lähteneet mahdollistamaan taloudellisesti kehittämishankkeen toteutusta matkailuyrityskentän rinnalla. 

Hankkeen toimenpiteet kohdistetaan erityisesti maakunnan pieniin mökkikuntiin ja niissä toimivien mikro- ja pk-yritysten matkailupalveluiden kysynnän vahvistamiseen kotimarkkinoilla.

OP Päijät-Häme ja OP Järvi-Häme, ovat mukana hankkeessa tukemassa maaseudun matkailuyrittäjien toiminnan kehittämistä. OP Päijät-Hämeen pankinjohtaja Ilona Iiskonmäki ja OP Järvi-Hämeen toimitusjohtaja Teemu Sarhemaa sanovat, että asiakkaidensa omistamat pankit haluavat osuustoimintaperiaatteiden mukaisesti olla osaltaan tukemassa pienyrittäjien toimintaa sekä maaseutukuntien elinkeinokehitystä.

-Meidän näkökulmastamme Lähilomien Väylä -hanke on hieno mahdollisuus toimia yhteisen toimintaympäristömme hyväksi etenkin nyt, kun matkailu tarvitsee hyviä uusia ideoita sekä tukea niiden kehittämiseen. Perustehtäväämme kuuluu toimialueemme kestävän taloudellisen menestyksen ja hyvinvoinnin edistäminen, Iiskonmäki kertoo. 

-Asikkalan Lehmonkärjen uudistukset sekä Sysmään avattu Ilola Inn ja Kimolan kanavan mukanaan tuomat mahdollisuudet ovat hyviä esimerkkejä merkittävistä matkailuhankkeista koko alueen maaseutumatkailulle. Niiden vanavedessä kasvaa ja kehittyy myös uusia yrittäjiä, joiden toiminnan kehittämiseen Väylä-hanke erityisesti kohdistuu, Sarhemaa toteaa.