Caprin saarella Italiassa eräällä huvilalla on perinne, että auringonlaskua kunnioitetaan nauttimalla aperitiivit ja pukeutumalla hyvin. Filmitähtien ja muiden silmäätekevien suosimassa lomakohteessa vieraili ja pukeutui hiljan myös Sami Sykkö, LUT-kauppakorkeakoulun tuore työelämäprofessori.

”Seremoniat ovat tärkeitä elämässä, kuten yliopistollakin. Sanoisin, että se auringonlaskua varten pukeutuminen kohottaa tilanteen tunnelmaa, auringonlaskun katselu uimahoususillaan ei niinkään”, Sykkö sanoo ja nauraa.

Sykkö vietti kuluneena kesänä Italiassa useita viikkoja. Matkan aikana hän tutustui esimerkiksi paikalliseen laukkusuunnittelijaan, kun kehaisi spontaanisti vastaan tulleen miehen asua. Siitä alkoi keskustelu tyylistä. Toisia yhdistävät koirat, toisia hevoset, joitakin tyyli.

Samaa mutkatonta uteliaisuutta Sykkö haluaa tuoda mukanaan myös LUT-yliopistoon. Työelämäprofessorina hänellä on mielessään jo useita suunnitelmia, mutta kaikesta ei voi vielä puhua. Tulossa on ainakin Professori Sykön kyselytunti -keskustelusarja, johon Sykkö kutsuu vieraaksi suomalaisen yritysjohdon edustajia. Kyselytunnit toteutetaan opiskelijoiden edessä.

”En ole itse toimitusjohtaja. En ole hyvä byrokratiassa, joka tehtävään liittyy. Olen kiinnostunut luovuudesta, markkinoinnista ja ihmisiin vaikuttamisesta laajemmin. Yliopistossa ovat tulevaisuudet toivot, ja yritän omalta osaltani tarjota heille ajattelemisen aihetta. En itsekään muista omilta opiskeluvuosiltani niinkään teoriatunteja, vaan tosielämän esimerkit, yritysmaailman vieraat ja puheenaiheet.”

Lisäksi hän aikoo yrittää tavoittaa nuoren polven sosiaalisen median kautta ja suunnittelee ryhtyvänsä Suomen ensimmäiseksi TikTok-professoriksi.

Sykkö kertoo lähtevänsä mukaan uusiin juttuihin, jos ne tuntuvat omilta, kiinnostavat ja sytyttävät. Työelämäprofessuuri oli juuri tällainen mahdollisuus.

”En ollut ikinä ajatellut saavani tämänkaltaista huikean kiinnostavaa työtehtävää. Mutta kun siihen kysyttiin, vastasin empimättä kyllä. Työelämäprofessorin tehtävässä on niin valtavasti mahdollisuuksia oppia ja opettaa, antaa, vaihtaa ja saada.”

”Vastuullisuus on megatrendi, jota kiinnostavampaa on vaikea edes keksiä”

Kuten moni muukin käänne Sykön elämässä, myös LUTin kuvio aukeni naisten kautta. Fashion Finlandin liiketoimintajohtaja Sykkö teki yhteistyötä LUT-kauppakorkeakoulun professori Anni-Kaisa Kähkösen ja apulaisprofessori Jenni Sipilän kanssa. Tarkoitus oli tutkia muodin vastuullista kuluttamista. Kyseinen projekti ei edennyt, mutta Sykkö teki vaikutuksen.

”Ja sama toisinpäin! Ihastelin kovasti LUTin professoreiden asennetta ja ammattitaitoa – ja akateemista näkemystä.”

Sykkö keskittyy LUTin työelämäprofessorina erityisesti vastuulliseen liiketoimintaan ja asiakaskäyttäytymisen murrokseen. Vastuullinen liiketoiminta tarkoittaa paitsi tuotteiden vastuullista valmistusta ja kuljetusta myös esimerkiksi sitä, kuinka yritys toimii ja kohtelee asiakkaitaan ja henkilöstöään.

”Aihe on kuuma ja kiinnostaa ihmisiä koko ajan enemmän. Jos puhutaan trendeistä, vastuullisuus on megatrendi, jota kiinnostavampaa on vaikea edes keksiä.”

Asiakaskäyttäytymisen murrosta seuraan myös silmä kovana. Minne asiakasvirrat seuraavaksi ajautuvat, kuinka ne sirpaloituvat, miten kuluttajien tarpeet, tottumukset ja halut muuttuvat. Pelissä on paitsi kauppa myös koko ihmiskunnan elämä.

Sami Sykkö
työelämäprofessori, LUT-kauppakorkeakoulu

Ei ole liioiteltua sanoa, että Syköllä on kaapissaan eri vaatekerta vuoden jokaiselle päivälle 10 vuodeksi eteenpäin. Hän joutui jopa ostamaan isomman asunnon, koska vaatteet eivät enää mahtuneet kaappeihin. Nykyisessä kodissakin tekee kuulemma tiukkaa. Toisaalta Sykkö ei omista autoa, hänellä ei ole ajokorttia eikä hän juo alkoholia.

”Vaate on sitä vastuullisempi, mitä pidempään ja useammin sitä käytetään. Olenkin sillä tavalla vastuullinen kuluttaja, että pyrin käyttämään hankintojani niin pitkään kuin niihin mahdun. Jos linjani pitävät, vanhenemme yhdessä, vaatteeni ja minä”, Sykkö sanoo ja nauraa.

Juttu on julkaistu alun perin LUT-yliopiston uutisissa – klikkaa tästä lukemaan koko juttu.