Heinäkuussa nähty EKP:n ohjauskoron nosto oli suurempi mitä odotettiin. Sen vaikutus jo nousuun lähteneisiin Euribor-korkoihin jäi kuitenkin ennakoitua pienemmäksi ja yllättäen Euribor-koroissa nähtiin laskua. Suurista heilahteluista huolimatta markkinat odottavat tällä hetkellä 12 kuukauden euriborin jatkavan nousuaan vuoden loppuun mennessä noin 1,20 %:iin. Korkojen käyttäytymistä on nyt vaikea ennustaa. Tähän vaikuttaa muun muassa globaali talouden kehitys, Ukrainan sota ja historiallisen korkea inflaatio.

Mitkään normaalit talousopit eivät näytä käyvän toteen.

- Mitkään normaalit talousopit eivät näytä käyvän toteen. Jokaisen asuntovelallisen onkin syytä varautua korkojen nousuun ja sen vaikutukseen oman asuntolainan kuukausierässä. Korkokaton avulla pääsee asettamaan lainan korolle rajat omaan tilanteeseen ja maksukykyyn sopivaksi kertoo OP Päijät-Hämeen luottopäällikkö Linda Stanley.

Asuntolainojen kysyntä on kesän ajan jatkunut lähes ennallaan korkojen noususta huolimatta, ja koteja hankitaan muuttuneisiin elämäntilanteisiin sekä tarpeisiin.

- Harkinta on ehkä perusteellisempaa ja uutta asuntoa lähdetään hankkimaan enemmän todelliseen tarpeeseen pohjaten. Pankissa kiinnitämme huomiota lainojen ja talouden tasapainoon. Ehdotamme aina vain turvallisia ja oikeinmitoitettuja ratkaisuja. Taloudellinen mielenrauha ja tasapaino ovat äärimmäisen tärkeitä näinä aikoina. Omasta tilanteesta kannattaa käydä avointa keskustelua asiantuntijoidemme kanssa parhaan mahdollisen lopputuloksen löytämiseksi, Linda opastaa.

Korkojen nousuun on syytä varautua – me autamme sinua!

Korot ovat nyt noususuunnassa. Vaikka monella lainan korko onkin vielä nollatasolla, kannattaa asiaa pohtia jo nyt. Usein asiaa herätään ajattelemaan vasta, kun korko tarkastetaan ja nousu näkyy konkreettisesti kuukausittaisessa maksuerässä.

- Moni asiakas toki myös ennakoi. OP:n verkkopalvelun kautta tulevien korkosuojatarjouspyyntöjen määrä on moninkertaistunut viime aikoina, kuvailee OP Päijät-Hämeen asiakkuusneuvoja Viivi Vuorinen.

Korkokatolla asetat lainasi viitekorolle ylärajan, jonka yli viitekorko ei nouse Korkokaton voimassaoloaikana.

Korkokatto lainalle on helppo ja huoleton tapa suojautua korkojen nousua vastaan. Korkokaton voit ottaa vanhaan tai uuteen lainaan haluamallesi ajanjaksolle, joko viideksi, seitsemäksi, kymmeneksi tai jopa 14 vuodeksi. Asetat siis lainasi viitekorolle ylärajan, jonka yli viitekorko ei nouse Korkokaton voimassaoloaikana. Näin tiedät millaista kuukausierää maksat eikä yllätyksiä tule.

- Voi karkeasti laskea, että 100 000 euron lainalle yhden prosentin koronnousu tarkoittaa tuhat euroa lisää maksettavaa vuodessa. Onko sinulla tämä raha säästössä? Odotus on, että korot nousevat 2 % tasolle ja tällöin säästössä tulisi olla vielä enemmän. Korkokaton puolesta puhuu myös se, että jos laina on suojattu, jää säästöt käytettäväksi muihin unelmiin ja elämiseen, kuvailee Viivi.

Kuinka tarkistat oman asuntolainasi koron?

Oman lainan koron voit helposti tarkistaa op.fi -palvelussa tai OP-mobiilissa.

  1. Kirjaudu palveluun
  2. Valitse Lainat – klikkaa lainaa, jota haluat tarkastella
  3. Skrollaa sivun alalaitaan tai OP-mobiilissa valitse välilehti Korko

Näin pystyt tarkastamaan oman lainasi kokonaiskoron sekä näet seuraavan korontarkistuspäivän. Tämä kannattaa tehdä, jotta vältyt ennakoimattomilta tilanteilta.

- Lainasta maksettava kokonaiskorko muodostuu viitekorosta ja marginaalista. Korontarkistuspäivänä katsotaan mikä on viitekoron arvo ja siihen lisätään marginaali. Jos olet asettanut lainallesi korkokaton, viitekorkosi ei nouse korkokaton voimassaoloaikana määrittelemäsi tason yli. Jos viitekorko on alle asettamasi tason, hyödyt matalista koroista, kertoo OP Päijät-Hämeen asiakkuusneuvoja Tommi Lehtonen.

Testaa miten korkojen nousu vaikuttaisi lainasi kuukausierään 

Lue lisää Korkokatosta

Ole yhteydessä OP Päijät-Hämeen asiantuntijoihin, me autamme sinua!