Kevät on tunnetusti jääkiekkoilijan parasta aikaa, ja vallitsevassa maailmantilanteessa se tuo myös valonpilkahdusta paremmasta huomisesta. Pelicansin Hannes Björnistä hymyilyttää syystäkin.

- Tosi hyvää kuuluu, kiitos kysymästä. Mennään päivä kerrallaan eteenpäin ja nautitaan joka hetkestä. Runkosarja on saatu pakettiin, ja pudotuspelit edessä, niin mikäs sen parempaa.

Liigassa on meneillään täysin poikkeuksellinen kausi, joka on kuitenkin saatu vietyä läpi ilman suurempia keskeytyksiä joulukuun alun taukoa lukuun ottamatta. Yhteistyökumppanien taloudellinen tuki on ollut kuluneella kaudella entistäkin suuremmassa arvossa, mutta kaikkia luoteja ei silti jääkiekkoyhteisökään ole pystynyt väistämään taistelussa koronavirusta vastaan.
- Ilman yleisöä pelaaminen on ollut täysin uusi aspekti, Björninen harmittelee.
- Kyllähän sitä toivoo, että yleisö pääsisi mahdollisimman nopeasti takaisin katsomoon. Katsojat ovat kuitenkin merkittävä osa tätä hommaa. Toisesta kulmasta katsottuna kausi on ollut erikoinen jo sen pituutensa takia, kun kesäharjoittelu kautta varten alkoi yli vuosi sitten.

Sesonki on ollut kuluttava myös henkisesti. Poikkeustila on luonut kiekkoilijoiden arkeen epävarmuutta siinä missä meille kaikille muillekin ihmisille. Björninen on kiitollinen siitä, että hän on saanut harjoittaa ammattiaan, mikä ei ole ollut tänä päivänä kaikilla aloilla itsestäänselvyys.

Olemme onnellisessa asemassa. Siinä mielessä on mennyt mahtavasti, että on pystytty olemaan töissä ja nauttimaan pelaamisesta ja harjoittelemisesta koko ajan.

- Tilanteen suhteen on tietysti paljon asioita, mitä pitää huomioida, mutta itse arki ei ole ammattiurheilijalla niin paljon muuttunut. Normaalina kautenakin hallin ulkopuolinen aika menee suurimmaksi osaksi palautumiseen, syömiseen ja lepäämiseen.

Opit talteen amerikkalaistaiturilta

Lahdessa ikänsä viettänyt Björninen, 25, kiekkoilee kasvattajaseuransa Pelicansin paidassa jo seitsemättä kauttaan, joista viimeisenä kolmena hän on kantanut kapteenin C-kirjainta.

Björninen ei ole koskaan ollut kaukalon taitavin pelaaja, vaan noussut raa’alla työnteolla Liigan supertähdeksi. Päivittäin paremmaksi tulemisen mentaliteetti on näkynyt kausi toisensa jälkeen myös pistekehityksessä. Aloituspisteellä dominoiva Björninen tehtaili tiistaina päättyneessä runkosarjassa 49 peliin 47 (16+31) pistettä, joka on 13 täppää enemmän kuin edellinen ennätys.
- Olen joka kausi pystynyt kehittymään ja jatkamaan työntekoa korkealla tasolla. Olen nähnyt itse, että olen taas tällä kaudella onnistunut ottamaan stepin eteenpäin ja jatkamaan kehityksen tiellä.

Viimeisin askel nosti Pelicans-kipparin mukaan Liigan pistepörssin voittotaisteluun aina viime metreille asti.
- En sinänsä ole siitä yllättynyt, että tehoja on tullut niin paljon. Ennemminkin on ollut tavoitteena olla vastuun arvoinen ja pystyä tuomaan hyökkäyspäähänkin tehoja, Björninen muotoilee.
- Pistepörssille en uhrannut ajatuksia. Olen keskittynyt siihen, että pelaan mahdollisimman hyvin, minkä kautta tehotkin tulevat. Jos alkaa sen ihmeellisemmin miettiä pisteitä, niin rentous ja pelaamisen ilo katoavat äkkiä.

Pelicansin historiassa pistepörssin voittoa on päästy juhlistamaan Lahdessa vain kertaalleen. Kausi oli 2011-12, kun väkkärämäinen Ryan Lasch jätti kilpaveljensä taakseen tehoillaan 24+38=62. Björninen tervehti enemmän kuin ilolla sitä, että mennyt syksy toi amerikkalaistähden hetkellisesti takaisin Lahteen.
- Laschia oli hieno seurata vierestä. Se on varmasti kaikkien tiedossa, että hän on ollut jo vuosia yksi Euroopan sarjojen parhaista pelaajista. Kun vain piti arjessa silmät ja korvat auki, niin tuon tason pelaajalta oppi joka päivä uutta, Björninen hehkuttaa.
- Meillä oli koko ajan hyvä keskusteluyhteys Ryanin kanssa. Varsinkin ylivoimapeliin sain häneltä hyviä vinkkejä ja uusia ajatuksia.

Unelma MM-kisoista

Runkosarjan kevätpuoliskon koronakaranteenit ajoivat Liigan väistämättömän päätöksen eteen, jossa sarjataulukossa pisteiden sijaan alettiin ynnäillä ottelukohtaisia pistekeskiarvoja. Erikoiskauden henkeen sopi hyvin se, että Pelicansin sijoitus taulukossa nousi pari pykälää sillä välin, kun joukkue vasta valmistautui kotisohvalla seuraavaan koitokseen.

Kaikesta huolimatta pudotuspelikiekko tekee Liigaan ja Lahteen paluun vuoden tauon jälkeen.
- Fiilis on odottavainen. Kaikki jääkiekossa ja urheilussa tähtää aina ratkaisupeleihin. Silloin pitää jokaisen olla parhaimmillaan. Näen, että tekemisemme on mennyt koko ajan eteenpäin. Olemme pystyneet kehittymään niin yksilöinä kuin joukkueena. Nyt se kaikki pitää vain ulosmitata, 344 liigapelin hyökkääjä sanoo.

Tommi Niemelän otettua adjutantteineen tällä kaudella Pelicansissa ohjat joukkueen kaikki tekeminen on pohjautunut hyvään työilmapiiriin ja laadukkaaseen arkityöhön. Vahvan perustan pohjalle on rakennettu selkeä sapluuna, jota eivät ole horjuttaneet niin lainamiesten paluun Pohjois-Amerikkaan kuin avainpelaajien loukkaantumisetkaan.
- Meidän kantava voima on ollut positiivinen kehittymisen ilmapiiri. Tässä ympäristössä kaikkien on hyvä tuoda paras urheilullinen suorituksensa yhteiseen joukkueen tekemiseen. Vaikka miehet ovat vaihtuneet, kaikki tietävät oman roolinsa kaukalossa.

Pelicansin ensimmäisestä ja toistaiseksi ainoasta SM-mitalista tulee kuluneeksi yhdeksän vuotta. Björnisellä nälkää riittää henkilökohtaisella tasollakin, sillä hänen viisi edellistä pudotuspelikevättään on tullut tiensä päähän viimeistään neljännesfinaaleissa. Lahtelaisjoukkueen pudotuspelitaival käynnistyy maanantaina neljännesfinaaleissa Turun Palloseuraa vastaan.
- Jokaista pudotuspelisarjaa lähdetään voittamaan. Kilpailu Liigassa on kovaa, sillä sarja on jälleen tällä kaudella tasainen.

Björnisen kokonaisvaltainen sentteripeli huomioitiin A-maajoukkuekomennuksella ensimmäisen kerran jo kaudella 2018-19. Kuluvan sesongin aikana Leijonien luotsi Jukka Jalonen on valinnut lahtelaispelurin jo kahdelle EHT:lle, eikä MM-kisadebyyttikään ole varmasti kaukana nähdyillä edesottamuksilla.
- Leijonapaita on aina kunnia-asia, ja se tietysti kiinnostaa. Katseet ovat kuitenkin tämän kevään seurajoukkuepeleissä. Yritetään pelata niin hyvin kuin mahdollista ja auttaa Pelicansia. Jos kevät menee täällä hyvin, niin unelma MM-kisoista voisi mahdollisesti toteutua.

OP Päijät-Hämeen perustehtävä osuustoiminnallisena yrityksenä on edistää omistaja-asiakkaidensa ja toimintaympäristönsä kestävää taloudellista menestystä, turvallisuutta ja hyvinvointia. OP Päijät-Häme yhdessä yhteistyökumppaneidensa kanssa mahdollistaa urheiluelämyksiä ja on kumppanina seurojen mukana liikuttamassa päijäthämäläisiä lapsia, nuoria ja aikuisia.