Ovi avautui OP Ryhmään kassapalveluiden kautta

Turo ja Rasmus aloittivat kumpikin OP-uransa kassapalvelussa, Turo OP Päijät-Hämeessä ja Rasmus OP Keski-Suomessa. OP Ryhmä tarjoaa vuosittain jopa 500 nuorelle tulevaisuuden osaajalle maanlaajuisesti mielenkiintoisia kesätöitä. Kesätöiden kautta nuoret pääsevät kehittymään ja hankkimaan arvokasta työkokemusta.

Osuuspankeissa on hyvin monipuolisia työtehtäviä. Turolla ja Rasmuksella urapolku on ollut hyvin samankaltainen, sillä kummatkin siirtyivät henkilöasiakasrahoituksen tehtäviin kassapuolelta, jonka jälkeen matka jatkui kohti yrityspalveluiden tehtäviä, tarkemmin maa- ja metsätalousasiakkuuksien pariin.

Juuret maaseudulla vahvisti halua työskennellä maa- ja metsätalousasiakkaiden parissa

Turo Inkiläinen on kotoisin maaseudulta ja maatalous on ollut vahvasti läsnä hänen omassa elämässään lapsuudesta asti. Pienellä paikkakunnalla osuuspankki on aina ollut näkyvä ja aktiivinen osa yhteisöä. Siksi OP kiinnosti työnantajana ja työt maa- ja metsätalousasiakkaiden parissa tuntuivat luontevilta ja mielenkiintoisilta.

Omiin arvoihin ruoantuotannossa mukanaolo rahoittajan roolissa tuntui sopivalta; arvostan OP:n syntyhistoriaa maatalouspankkina ja yhteiskuntavastuullista toimintatapaa myös nykypäivänä. Arvostan myös maatalousyrittäjiä korkealle; työ on raskasta, mutta samalla vähän niin kuin elämäntapa. Meistä kukaan ei pärjäisi ilman ruokaa, sen tuottajia pitää kunnioittaa, auttaa ja tukea. -Turo Inkiläinen 

Turo on saanut tehdä hyvin mielenkiintoisia ja erilaisia tehtäviä pankissa uransa alusta lähtien. Turon mielestä paras asia koko pankkiuran aikana on asiakkaat.

Itselle tärkeää on pitkäjänteinen asiakastyö; olla mukana asiakkaan arjessa ja yritystoiminnassa, niin vaikeina kuin hyvinäkin aikoina. On ollut mahtavaa olla mukana asiakkaiden maataloustoiminnan kasvussa ja koko toimialan rakennemuutoksessa. Tilakoot kasvavat ja toiminta muuttuu koko ajan ammattimaisempaan sekä yrittäjämäisempään suuntaan. Pieniä tiloja ei myöskään saa unohtaa, sillä ne yhdessä maaseudun muun elinkeinotoiminnan kanssa ylläpitävät elinvoimaa myös haja-asutusalueilla. Maaseutua tarvitaan! kuvailee Turo työtään.

Vaikka Turo työstään nauttikin, hän halusi oppia uutta, haastaa itseään ja poistua omalta mukavuusalueeltaan. Pitkän pohdinnan jälkeen hän rohkeni avata uuden oven ja hakeutui toisiin tehtäviin OP Ryhmän sisällä. Turo aloitti 1.2.2021 Pohjola Vakuutus Oy:ssä yritysasiakasvastaavana asiakkuuspäällikön roolissa Lahden alueella.

- Heti ensi viikkojen jälkeen olen saanut huomata, että tämä on kyllä ehdoton näköalapaikka paikallisen yrityskentän ytimeen. Tehtävässäni aion jatkaa hyväksi havaitulla tiellä ja teen töitä aina asiakas edellä. Rasmukselle toivotan oikein paljon tsemppiä maa- ja metsätalouden pankkiasiakkuuksien hoitoon OP Päijät-Hämeessä; viethän sektoria eteenpäin! Turo toivottaa, ja miehet paiskaavat kättä korona-ajan tyyliin.

Kunnioitus maa- ja metsätalouden ammattilaisia kohtaan määritti uravalintaa

Vuonna 2013 Rasmus Solajoen puoliso sai töitä Asikkalasta ja näin perheellä oli muutto edessä Keski-Suomesta. Tällöin Rasmus itse sai töitä OP Järvi-Hämeestä henkilöasiakasrahoituksen parista. Myöhemmin hänelle tarjoutui mahdollisuus työskennellä maa- ja metsätalousasiakkaiden sekä yritysrahoituksen parissa. Rasmus tarttui tilaisuuteen uusista haasteista innostuneena.

- Omaan urapolkuuni vaikutti suuri kunnioitus maa- ja metsätalouden ammattilaisia kohtaan sekä omat arvoni; kotimaisten elintarvikkeiden ja hyödykkeiden valinta on minulle ensisijaisen tärkeää. Myös maatilojen työmoraali ja -mentaliteetti on aina ollut kunnioitusta herättävää. Asiakkaiden kanssa työpäivien pituuksista keskustellessa omat työtuntimäärät tuntuvat hyvin vähäisiltä. Silti hommia tehdään tiloilla hymynvire suupielessä, kertoo Rasmus. 

Kun Turo Inkiläinen ilmoitti siirtyvänsä toisiin tehtäviin OP Ryhmän sisällä, Rasmus tarrasi tähän oven kahvaan innoissaan. Työ maa- ja metsätalousasiakkuuksien parissa ovat jo tuttuja, mutta OP Päijät-Hämeessä Rasmus kokee saavansa uusia haasteita työhönsä.

- Uusi alue ja hieman erilaiset tilojen tuotantosuunnat tarkoittaa uusia haasteita ja mahdollisuutta keskittyä entistä enemmän maa- ja metsätalousrahoitukseen. Olen Heinolasta kotoisin, joten pankin toimialue on ennalta kohtuullisen tuttu, kuvailee Rasmus uusia tuuliaan.

Kaikissa kohtaamisissa resepti on aina ollut sama; asiakkaan kanssa yhteisen tavoitteen luominen, eri ratkaisujen hakeminen, niiden saavuttaminen ja molempia osapuolia tyydyttävä loppuratkaisu. Asioiden hoidossa pyrin aina korostamaan OP Ryhmän arvojen ohella rehellisyyttä ja avoimuutta. -Rasmus Solajoki

Suurimmat onnentunteet työssään Rasmus saa yhteistyöstä asiakkaiden kanssa ja heidän tarpeiden ratkaisemisesta. Rahoitushankkeiden ohella käsitellään toisinaan arkojakin aiheita, kuten yrittäjän loppuun palamista ja siitä selviämistä.

- Odotan asiakkaisiin tutustumista ja uusia yhteisiä hankkeita. Toivottavasti pääsemme tapaamaan piakkoin ihan henkilökohtaisestikin. Turolle voin luvata, että aion panostaa maa- ja metsätaloussektoriin täysillä sekä viedä sitä osaltani eteenpäin, toteaa Rasmus.