Me OP Päijät-Hämeessä rakensimme vastuullisuustyötämme ohjaavan vastuullisuusohjelman vuoden 2020 aikana. Vastuullisuusteoillamme on toki pitkät perinteet ja historia, mutta vastuullisuusohjelma on auttanut kirkastamaan mitkä vastuullisuusteemat ja -teot nousevat meillä paikallisesti tärkeimmiksi.

Viime vuodelta itselleni lähempänä sydäntä olivat taloustaitojen vahvistamiseen ja paikallisen yhteisöllisyyden tukemiseen liittyvät teot. Opetimme taloustaitoja viime vuoden aikana yli 150:lle nuorelle etänä tai kouluilla. Tuimme lasten ja nuorten liikuntaa sekä paikallista urheilua viime vuonna yli 90 000 eurolla. Yhteistyöstämme hyötyivät seurojen riveissä liikkuvien lisäksi myös omistaja-asiakkaamme – omistaja-asiakasetujen lisäksi ilahdutimme perheitä esimerkiksi omatoimisilla Hippo-kisoilla. OP Päijät-Häme oli myös ensimmäistä kertaa mukana Kesäduuni OP:n piikkiin -kampanjassa ja auttoi lopulta työllistämään 93 nuorta.

Minulle merkityksellinen oli myös vuoden loppupuolella tekemämme lahjoitus: keräsimme omistaja-asiakkailta lahjoituskohde-ehdotuksia ja lahjoitimme yhteensä 20 000 euroa vähävaraisten lapsiperheiden, yksinäisten ikäihmisten ja syrjäytymisuhan alla olevien nuorien tueksi. Lahjoitustilaisuudessa kuulimme, miten lahjoitukset ilahduttavat konkreettisesti: niillä hankittiin jouluruokalahjakortteja vähävaraisille perheille, tablettitietokoneita paikalliseen vanhainkotiin yhteydenpitoa helpottamaan tai harrastustarvikkeita nuortentaloille.

Vastuullisuus näkyy pankin arjessa kovin monella muullakin tavalla: esimerkiksi oman toimintaympäristömme ja omistaja-asiakkaiden hyvinvoinnin edistämisessä on kysymys paljolti siitä, että liiketoimintamme on vastuullista. Viime vuonna vastuullisuus korostui, kun talouden epävarmuus näkyi arjessa: tärkeää oli niin apumme oman talouden hallinnassa, turvaamisessa ja vaurastumisessa kuin lainojen lyhennysvapaat yritys- ja henkilöasiakkaille. Lisäksi elinvoimaisuutta tukee maksamamme verot omalle paikkakunnallemme ja rahoituksemme yrityksien investoinneille ja yrityskaupoille toimialueellamme.

Kuluvana vuonna olemme mukana Lahti Euroopan Ympäristöpääkaupunki 2021 -hankkeessa, joka kokoaa kestävän talouden, vastuullisen sijoittamisen ja vaurastumisen sekä toimialueemme hyvinvoinnin ja vetovoiman kasvattamisen teemoja yhteen. Olemme pankissa jo siirtyneet kokonaan uusiutuvan sähköenergian käyttöön ja pyrimme vuoden aikana löytämään uusia tekoja kestävämmän tulevaisuuden vuoksi. Uskon, että ympäristöteemat nousevat koko ajan merkittävämmäksi myös sidosryhmillemme ja siksi meidän täytyy olla tiukasti myös kestävän talouden teemoissa tutkalla.

Teemme ylpeydellä jatkossakin vastuullisuustyötä. Tässä epävarmassa maailmassa vastuullisuuden pitää paitsi näkyä ja kuulua, myös tuntua. Eniten sydäntä koskettavat ne asiat, jotka ovat lähellä ja siksi on hienoa saada oman pankin omistaja-asiakkaat mukaan vaikuttamaan tekoihimme.