Vaurastumisen webinaarin tallenteen löydät täältä.  

Pyysimme tilaisuuden aikana ja ilmoittautumisen yhteydessä kysymyksiä. Webinaari käsitteli laajasti sijoitusmarkkinoiden näkymiä ja houkuttelevimpia sijoituskohteita. Jussi Hyöty kertoi kattavasti raha- ja finanssipolitiikasta, kasvusta ja inflaatiosta, osakemarkkinoista ja koroista. Henry Lahdensuo vertaili OP Päijät-Hämeen asiakkaita eniten kiinnostaneita sijoituskohteita koronapandemian eri vaiheissa ja eri ikäryhmissä. Jenni Sipilä tunteet vaikuttavat sijoituspäätöksiin – useisiin ennakkokysymyksiin saatiin vastaukset jo webinaarin aikana.  

Olemme koonneet tähän artikkeliin yleisimpiä meille esitettyjä kysymyksiä ja vastauksia niihin. 

Minua kiinnostaa sijoittamisen aloittaminen ja OP:n siihen tarjoamat palvelut ja niiden hinta kiinnostavat. Eli miten pääsen alkuun?

Onko jotakin erityisiä seikkoja jotka tulisi huomioida, kun aloittaa sijoittamisen nuorena?

Onneksi olkoon! Säästämisen ja sijoittamisen aloittaminen voi olla elämäsi kannattavin päätös. OP Päijät-Hämeen omistaja-asiakkaana saat kattavat edut säästämisen sekä sijoittamisen palveluista. Omistaja-asiakkaana ostat, myyt ja vaihdat nyt melkein kaikkia rahastojamme ilman kuluja. Myös kaupankäynti osakkeilla ja muilla pörssilistatuilla arvopapereilla on omistaja-asiakkaille edullista OP:n sähköisissä itsepalvelukanavissa.

Omistaja-asiakkaan edut säästämiseen ja sijoittamiseen löydät täältä.

Sijoittamisen aloittaminen sujuu helpoiten, kun aloitat kuukausisäästäminen rahastoon. Meiltä löydät laajan valikoiman sijoittamiseen sopivia rahastoja, kuten osakerahastoja, indeksirahastoja ja vastuullisen sijoittamisen rahastoja. Lisäksi OP-mobiilissa on apunasi OP Sijoituskumppani. OP Sijoituskumppani on digitaalinen sijoittamisen palvelu, joka auttaa sinua toteuttamaan sijoitustavoitteesi vastuullisesti hoidettujen rahastojen avulla. Lue lisää OP Sijoituskumppanista täältä.

Hyvä nyrkkisääntö on säästää nettotuloista 5 % rahastoon joka kuukausi. Jos kuukausisäästäminen ei ole mahdollista, voit tehdä myös kertasijoituksia valitsemaasi sijoituskohteeseen. Esimerkiksi rahastoissamme ei ole minimimerkintäsummaa, joten voit aloittaa rahastosäästämisen, vaikka kympillä kuussa. Voit muuttaa säästettävää summaa, laittaa rahastosäästämisen tauolle tai vaihtaa rahastoa, johon säästät. 

Olen saanut perintöä, jonka voisin sijoittaa. Saatan toisaalta tarvita varat hyvinkin äkkiä. Mikä tällöin olisi oikea sijoituskohde ja -tapa?

Onko järkevämpää sijoittaa osakkeisiin vai rahastoihin kun ei hae mitään pikavoittoja. Tai mihin kannattaisi sijoittaa?

Miten valita oikea sijoituskohde? Arvioi ensin tuotto- ja riskihalusi: sijoittamisessa riski ja tuotto kulkevat käsi kädessä. Mitä enemmän haluat tuottoa, sitä enemmän sinun on otettava riskiä. Sijoituksen arvo voi joko nousta tai laskea. Säästämisessä ja sijoittamisessa kannattaa olla kärsivällinen. Mitä pidempi on sijoitusaikasi, sitä enemmän hyödyt korkoa korolle -ilmiöstä ja sitä vähemmän markkinoiden heilahtelut vaikuttavat sijoituksiisi. Jos sijoitusaikasi on lyhyt, kannattaa valita matalariskinen vaihtoehto. Kun sijoitusaika on pitkä, voi riskiäkin ottaa enemmän. 

Sijoitusten hajauttaminen on tapa vähentää riskiä ilman että tuotto-odotus laskee. Hajauttamalla huolehdit siitä, että kaikki munasi eivät ole samassa korissa. Hajauttaminen kannattaa miettiä ainakin maantieteellisesti ja ajallisesti. Rahastot sijoittavat varoja korko- ja osakemarkkinoille ja tarjoavat säästöille hyvän hajautuksen. Helppo tapa hajauttaa ajallisesti on kuukausisäästäminen. 

Mihin sijoittaisit lapsien salkuissa? Mitä osakkeita valitsisit lapsen salkkuun?

Lapselle säästäminen on arvokas lahja tulevaisuuden varalle. Pienestäkin säännöllisesti säästetystä summasta kertyy vuosien varrella mukava pesämuna. Lapselle säästämisessä aikajänne on pitkä. Tilillä rahat eivät juuri kasva korkoa, joten varat kannattaakin laittaa tuottamaan.

Lapselle säästämistä varten lapselle pitää avata oma käyttötili, johon sekä lapsella että huoltajilla tulee olla käyttöoikeus. Käyttötilin avaamiseen tarvitaan lapsen henkilötunnus ja nimi sekä molempien huoltajien suostumus, jos lapsi on alaikäinen. Ennen kuin rahastoja ja muita sijoitustuotteita voi ostaa, on huoltajien hyväksyttävä alaikäisen OP Säästämisen ja sijoittamisen sopimus sekä säilytyksen avaaminen. Kätevimmin aloitat säästämisen palvelussamme, jolloin saat sopimukset hyväksyttäväksi sähköisen allekirjoituspalvelumme kautta.

Säästökohde kannattaa valita sen mukaan, milloin varat halutaan ottaa käyttöön. Rahastot sijoittavat varoja korko- ja osakemarkkinoille ja tarjoavat säästöille hyvän hajautuksen ja mahdollisuuden parempaan tuottoon pitkällä ajalla. Esimerkiksi säästäjän rahastoista ja vastuullisista teemarahastoista on helppo valita lapselle sopiva vaihtoehto. Jos kaikki varat halutaan sijoittaa osakemarkkinoille, kustannustehokas indeksirahasto on hyvä valinta.

Indeksirahaston ja muun sijoitusrahaston erot?

Indeksirahastoihin laitettavat varat sijoitetaan indeksin mukaisesti osakemarkkinoille. Osakkeista saatavat osingot sijoitetaan uudelleen automaattisesti vertailuindeksin mukaisesti, eli osingot päätyvät rahaston omistajille rahaston arvon nousuna. Indeksisijoittaminen soveltuu mainiosti lähes kelle tahansa. Kun sijoitat indeksirahastoihin, tunnista kuitenkin oma riskinsietokykysi. Sijoita rahastoihin sen verran, kuin olet valmis sietämään osakemarkkinoihin liittyvää arvonvaihtelua.

Indeksirahastot ovat sijoitustyyliltään passiivisia rahastoja. Ne seuraavat kohdemarkkinan ennalta määrätyn indeksin kehitystä, kun taas aktiivisesti hoidettujen rahastojen tavoitteena on voittaa indeksi aktiivisella salkunhoidolla. Tästä syystä indeksirahastojen kustannusrakenne on useimmiten aktiivisesti hoidettuja rahastoja edullisempi.

Onko OP:n osakesäästötilin julkaisuaikataulusta tietoa?

Osakesäästötilin ominaisuuksia testataan parhaillaan. Testauksen tarkoituksena on varmistaa tilin ominaisuuksien toimivuus ja käytettävyys.  Lanseerauksen tarkempi aikataulu tiedotetaan mahdollisimman pian työn edetessä. Tilaa Sijoitusnäkymät-uutiskirjeemme tai seuraa meitä Instagramissa (@op_sijoittaminen) ja saat tiedon osakesäästötilin lanseerauksesta ja muista ajankohtaisista sijoittamisen teemoista. Kerromme osakesäästötilin lanseerauksesta myös laajasti op.fi:ssä. Tilaa Sijoitusnäkymät -uutiskirje täältä.

Saako pääomatuloja ollenkaan ilman veroja? Muistan lukeneeni 1000 euron rajasta.

Jos olet myynyt osakkeita kalenterivuoden aikana yhteensä enintään 1 000 eurolla, ei myyntivoitosta tarvitse maksaa veroa. Yli 1 000 euroa ylittävästä myynnistä maksetaan veroa voiton osalta pääomatulojen veroprosentin mukaan 30 000 euroon asti 30 prosenttia ja yli 30 000 euroa ylittävästä osasta 34 prosenttia.

Osakevalinnat ja osakesuositukset

Saimme useita kysymyksiä osakesuosituksiin liittyen. Tutustumalla OP:n osaketutkimuksen uusimpiin osakesuosituksiin OP:n Parhaat -suosituslistalla löydät ideoita siitä, mitä kotimaista osaketta kannattaisi juuri nyt ostaa tai myydä. 

Osakesijoittamisen sivultamme löydät myös osakesuositukset ja tavoitehinnat.