Illan esiintyjinä olivat OP Pohjois-Savon toimitusjohtaja Mikko Vepsäläinen, OP Ryhmän teknologia- ja kehitysjohtaja Kasimir Hirn ja Expert Cyber Security Catharina Candolin sekä WithSecure Oyj:n tutkimusjohtaja Mikko Hyppönen.

Esityksiä seurasi konserttisalissa noin 500 henkilöä, minkä lisäksi noin sata kuulijaa tavoitettiin striimauksen kautta. Ennen illan esityksiä yleisölle oli kahvitarjoilu sekä mahdollisuus tutustua OP:n palveluihin. Illan päätti kevyt iltapala.

OP Pohjois-Savon toimitusjohtaja Mikko Vepsäläinen muistutti avauspuheessaan pankkinsa perustehtävästä: Pankki edistää omistaja-asiakkaidensa ja toimintaympäristönsä kestävää taloudellista menestystä, turvallisuutta ja hyvinvointia.

- Talousiltamme selkeänä teemana on turvallisuus, jotta asiakkaamme ja muut tilaisuuteen osallistuvat olisivat entistä tietoisempia talouden turvallisuustekijöistä, Vepsäläinen sanoi.

OP Pohjois-Savon asiakaspalveluturvallisuuteen erityisesti verkossa on kiinnitetty paljon huomiota. Pankkiasiakkaita Vepsäläinen muistutti tutuista turvakeinoista eli tilin turvarajasta ja tunnussanojen oikeaoppisesta käytöstä.

- Ohjeet, vaatimukset ja asiakastiedot ovat meillä kunnossa ja toimintamme verkossa ja pankkikonttoreissa on turvattu myös poikkeusoloissa. Myös pankin henkilöstö on tarvittaessa suojattava ja turvattava, ja tätäkin osaamista pidetään yllä pankissa koko ajan.

Myös hyvinvointi on osa turvallisuutta. OP Pohjois-Savon tavoitteena on tukea lasten ja nuorten hyvinvointia tänä vuonna 250 000 eurolla.

Tietoturvaa ja varautumista

Illan paneelikeskustelun aiheena oli Rahan ja turvallisuuden tulevaisuus, jota pohtivat Savon Voima Oyj:n toimitusjohtaja Juha Räsänen ja Pohjois-Savon maakuntajohtaja Tytti Määttä sekä Mikko Hyppönen ja Catharina Candolin.

Rahan ja turvallisuuden tulevaisuudesta keskustelivat Juha Räsänen (vas.), Tytti Määttä, Mikko Hyppönen ja Catharina Candolin. Illan juontaja Nina Hirvensalo kuvassa vasemmalla.

Räsäsen muistutti, että turvallisuutta pitää ajatella laaja-alaisesti ja jatkuvasti. - Esimerkiksi meidän yrityksemme kyvykkyyttä ja toimintavarmuutta testataan ulkopuolelta jatkuvasti, joten varuillaan pitää olla.

Vinkki: Pitää varautua etukäteen siihen, mitä tehdään, jos kriittinen infra ei toimi.

Määttä mainitsi, että Pohjois-Savon kärkiklusterit ovat erittäin tärkeitä kokonaisturvallisuuden ja huoltovarmuuden kannalta. Myös kokonaisturvallisuusklusterin hanke kokoaa osaltaan yrityksiä turvallisuusteemaan mukaan.

Vinkki: Tietoturva ja salasanat kuntoon.

Candolin huomautti, että turvallisuusasioita pitää yrityksissäkin harjoitella jatkuvasti. - Tekoäly on sekä mahdollisuus että uhka ja kyberosaamista käytetään maailmalla sekä suojaukseen että hyökkäykseen.

Vinkki: Yrityksille turvallisuusharjoittelua.

Hyppönen sanoi, että yrityksissä on tietoturvahaavoittuvuuksia eikä verkoissa ole maantieteellisiä rajoituksia. -Tekoäly alkaa olla samanlainen tietoturvauhka kuin mitä virukset olivat aiemmin.

Vinkki: Yritysten tietoturva kuntoon ylimmästä johdosta asti ja yksityisille myös turvasana käyttöön.

Toimitusjohtaja Juha Räsänen ja maakuntajohtaja Tytti Määttä mainitsivat, että suurten kokonaisuuksien hallinnassa tarvitaan tekoälyä ja toivoivat siitä ratkaisua myös ihmiskunnan isoihin ongelmiin.

Talous ja turvallisuus kiinnostavat

Esa Ojala ei ole aiemmin ollut Talousilloissa, nyt teema houkutteli tilaisuuteen ja esillä oli ajankohtaisia aiheita:

- Tilaisuudet, joissa tapaa yleisöä ja pankin väkeä ovat hyviä. Uhkista huolimatta esitysten sanoma oli myönteinen ja loi uskoa tulevaisuuteen.

-Hyppönen avasi hyvin tekoälyn mahdollisuuksia ja uhkia. Varautumisen merkitys tuli hyvin esille ja mielestäni Pohjois-Savossa ollaankin aika hyvin varauduttu erilaisiin uhkiin.

- Kiinnostavat aiheet saivat paikalle kuuntelemaan esityksiä ja samalla tapaamaan ihmisiä. Esillä oli erilaisia uhkakuvia, mutta myös varautumisen merkitystä korostettiin, Esa Ojala kommentoi.

Tarja Lång on ollut Talousilloissa aiemminkin ja pitää niitä hyödyllisinä. Hän muistuttaa, että yhteiskunta on muuttunut, kun on tullut kyber- ja tekoälyuhkia. Näistä olisi oltava selvillä ja näihin illan esiintyjät hyvin tarttuivatkin.

Ulla Kojonkoski puolestaan oli mukana ensimmäistä kertaa. Hänestä aiheet olivat kiinnostavia ja osoittavat OP Pohjois-Savon vastuullisuutta. Myös illan järjestelyt olivat hyvät.

Talousilta oli Tarja Långille (oik.) tuttu tapahtuma. Ulla Kojonkoski sen sijaan oli paikalla ensimmäistä kertaa. Ajankohtaiset aiheet ja hyvät järjestelyt saivat molemmilta kiitosta.

Tapio Vainikainenkaan ei ollut aiemmin osallistunut Talousiltaan. Hän piti tapahtumasta ja illan esitysten näkökulmista, jotka olivat loppujen lopuksi varsin myönteisiä.

- Teemat olivat ajankohtaisia ja erityisesti Candolinin ja Hyppösen aiheet olivat kiinnostavia.

Tapio Vainikainen piti illan teemoja ja näkökulmia kiinnostavina ja keskustelujen yleislinjaa joistain uhkakuvista huolimatta myönteisenä.

Lue lisää:

Tekoäly tarjoaa hyötyjä ja haittoja - Mikko Hyppösen haastattelu

Turvallisuuteen huomiota, talous elpyy verkalleen

Lue lisää pohjoissavolaisia juttuja OP Mediasta

Siirry OP Pohjois-Savon verkkosivuille