OP Tampere on tehnyt yhteensä 100 000 euron lahjoituksen järjestöille, jotka tekevät tärkeää ja vaikuttavaa työtä lasten, nuorten ja lapsiperheiden hyväksi Tampereen seudulla. Tuki ohjataan hankkeisiin, joilla tuetaan haavoittuvassa asemassa olevien lasten ja nuorten hyvinvointia, mielenterveyttä sekä yhdenvertaisuuden kokemuksia.

Lahjoituksella on meille aivan valtava merkitys. Osoitamme sen suoraan tukea tarvitseville perheille, kertoo toiminnanjohtaja Silja Lampinen Pirkanmaan Finfami ry:stä, joka on yksi tukea saavista järjestöistä.

Mielenterveysomaiset Pirkanmaa – Finfami ry auttaa perheenjäseniä, kun läheisellä on psyykkinen sairaus tai huolta mielen hyvinvoinnista. Tietoa ja tukea tarjotaan niin lapsille, lapsiperheille, nuorille, työikäisille kuin ikäihmisillekin.

OP Tampereen lahjoitus ohjataan nimenomaan lapsiperhetyöhön ja nuorten omaisten auttamiseen. Sillä mahdollistetaan esimerkiksi yhteisiä retkiä, jotka tarjoavat iloa ja vertaistukea vaikeassa tilanteessa oleville perheille, sekä eläinavusteista toimintaa, jossa lapset ja nuoret pääsevät kokemaan arvokkaita elämyksiä hevosten ja muiden kotieläinten parissa.

– Lasten ja nuorten auttaminen on erittäin tärkeää ennaltaehkäisevää työtä, kun vanhemmilla on psyykkistä sairastamista. Tutkimusten mukaan nämä lapset saattavat sairastua itsekin nuorina aikuisina lapsuuden kokemustensa vuoksi, Lampinen kuvailee.

Toiminta tukee myös lapsiperheiden yhdenvertaisuutta, sillä tukea saavilla perheillä ei välttämättä olisi muuten mahdollisuutta osallistua vastaavaan toimintaan. Yhteiset retket vaikkapa Linnanmäelle edistävät perheiden hyvinvointia ja osallisuuden kokemuksia.

Lahjoitus vahvistaa ehkäisevää työtä

OP Tampereen tukea saavat Pirkanmaan Finfami ry:n lisäksi kolme järjestöä, jotka tekevät työtä lasten ja nuorten hyvinvoinnin edistämiseksi Tampereen seudulla: Pelastakaa lapset ry, Pirkanmaan mielenterveys Mieli ry sekä SOS-Lapsikylä. 
SOS-Lapsikylä on kansainvälinen lasten oikeuksia edistävä lastensuojelujärjestö. Sen toiminta jakautuu hyvinvointialueille tarjottaviin lastensuojelupalveluihin sekä lahjoitusvaroilla ja vapaaehtoisvoimin tehtävään ennaltaehkäisevään työhön.

Ehkäisevän työn tavoitteena on, että lasten, nuorten ja perheiden osallisuus lisääntyy, lasten oikeudet toteutuvat ja lapsilla, nuorilla ja perheillä olisi kestävämpi tulevaisuus, kertoo SOS-Lapsikylän ehkäisevän työn aluevastaava Kati Syrjäaho.

Käytännössä OP Tampereen tuki ohjataan esimerkiksi Mummun ja vaarin tupa -toimintaan, joka tarjoaa lämminhenkisen kohtaamispaikan lapsiperheille ja vapaaehtoisille ikäihmisille.

Tampereella toimii tällä hetkellä kaksi tupaa Kaukajärvellä ja Peltolammilla, ja kolmas avataan elokuussa Tesomalle. Lisäksi tukea käytetään H’uraa-työelämävalmennukseen, jonka tavoitteena on nuorten työelämätaitojen, itsetunnon ja elämänhallinnan vahvistuminen.

– Voimme lahjoituksen avulla juurruttaa näitä toimintoja Tampereen seudulle ja turvata ehkäisevän työn pysyvyyttä tällä alueella, Syrjäaho iloitsee.

OP Tampereen edustajisto päätti 100 000 euron lahjoituksesta haavoittuvassa asemassa oleville lapsille ja nuorille kokouksessaan 1.4.2025. Jo aiemmin vastaavansuuruinen tuki päätettiin ohjata Tampereen yliopistolle investointituotteiden ja teknologiapalveluiden koulutus- ja tutkimuskokonaisuuden perustamiseen. Lahjoituksilla juhlistetaan satavuotiasta OP Tamperetta.