Jotain tälle täytyy tehdä tai kohta se on entinen.. Näin tuumivat tamperelaiset Sanna ja Jani Toivanen, kun he viettivät tyttärineen paljon aikaa kesämökillään Ikaalisissa koronaa paossa.

Paikkaan liittyy rakkaita muistoja Sannan lapsuuden aurinkoisista kesistä, pakkastalvista ja yhdessäolosta suvun kesken. Yli 50 vuotta sitten hänen isovanhempansa ja vanhempansa raivasivat keskelle metsää ensin tien ja sitten tontin Kyrösjärven rannalle. Lautarakenteinen mökki ja sauna valmistuivat vuonna 1971.

– Paikallinen arkkitehti kuunteli tarkasti toiveitamme ja teki piirustukset uudistetusta mökistä. Meni vielä jonkin aikaa ennen kuin aloimme tavoitella unelmaamme. Kun saimme arvion kustannuksista, otimme yhteyttä osuuspankkiin alkuvuodesta 2023, tiedustelimme rahoitusta ja saimme hankkeelle vihreää valoa. Vähän pelotti aloittaa mittava projekti ja ottaa iso laina, kun maailmantilanne oli mikä oli ja rakennusmateriaalien hinnat olivat nousseet, Toivaset kertovat.

Alkuperäinen mökki kuvattuna 1970-luvulla. 

Remontista odotettua laajempi

Mökillä perhettä häiritsivät etenkin talvisin ulkovessa, kantovesi ja puutteellinen lämmöneristys. Muutenkin he halusivat lisätä tilojen käyttömukavuutta ja toiminnallisuutta. Listalla olivat pääsy sisäkautta saunaan ja pesutiloihin, sisävessa, astianpesukone ja kaasuhella keittiömestarina työskentelevän Janin toiveesta. Näkymää järvelle haluttiin avata niin mökistä kuin saunasta.

Remontti laajeni entisestään, kun selvisi, että huonokuntoiset seinä-, lattia- ja kattorakenteet piti uusia. Lopulta vain hormi ja vähän kivijalkaa säästyivät. Ystävistä oli korvaamaton apu purkutalkoissa.

Sanna Toivanen pikkutyttönä äidin kanssa talvilomalla mökillä 1970-luvun lopulla. 

Uudet perustukset valettiin ja rakenteet pystytettiin alkukesästä 2023. Sauna valmistui syksyllä ja tarjosi ensimmäiset makoisat löylyt marraskuussa. Ensi kevään ja kesän työlistalle jäivät muun muassa kesäkeittiö, laituri ja pihan laitto.

– Mökistä tuli entisen henkinen, mutta se on toiminnoiltaan tuotu tähän päivään. Olemme sisustaneet sitä kierrätyskalustein, valinneet ajan henkeen sopivat värit ja pinnat sekä hyödyntäneet siellä aiemmin olleita kalusteita. Pappani tekemä ruokapöytä pitkine penkkeineen pääsi käyttöön, vaikka vielä odottaa kunnostusta, Sanna sanoo.

Toivaset aikovat viettää mökillä entistä enemmän aikaa ympäri vuoden. 18- ja 22-vuotiaat tyttäret eivät kasvettuaan enää ole olleet niin innokkaita mökkeilijöitä mutta nyt täyttävät paikan varauskirjaa ahkerasti.

Sanna ja Jani Toivanen sekä Aapo-koira nauttivat mökkeilystä ison remontin jälkeen entistä enemmän.

Pankista myös sparrausta

Asiakkuusasiantuntija Riina Friman antoi OP Tampereen tuen remonttihankkeeseen.

– Osuuspankki haluaa auttaa asiakkaita toteuttamaan unelmiaan. Kun remontoi vanhaa, kustannusten hahmottaminen on haastavaa, sillä eteen saattaa tulla enemmän uusittavaa kuin on ajateltu. Kustannusten nousu on tuonut lisähaasteensa, eikä kertaalleen neuvoteltu laina välttämättä riitä. Kaikkea ei pysty ennakoimaan, mutta löydämme niihin aina ratkaisut. Ketään ei jätetä pulaan, hän painottaa.

Sanna ja Jani kiittelevät Frimania hyvin sujuneesta yhteistyöstä ja rauhoittelusta tiukoissa paikoissa.

– On iso etu, että pankissa on oma ihminen, jolle ei tarvitse selvittää asioita alusta alkaen. Riina on tiennyt, missä mennään. Kiitos myös sparrauksesta!

**

Paikalliset rahoitusasiantuntijamme ovat tukenasi niin isoissa kuin pienissäkin projekteissa. Täytä lainahakemus ja olemme sinuun yhteydessä!

Pääkuvassa: Unelma toteutui, kun kesämökki muuntautui upeaksi vapaa-ajan asunnoksi.