OP Tampereesta myönnettiin viime vuonna taloyhtiöiden peruskorjauslainoja n. 15 % edellisvuotta enemmän. Iäkkäiden taloyhtiöiden arvon kehityksestä on huolehdittava: peruskorjata sekä parantaa asumisviihtyvyyttä ja energiatehokkuutta asumiskustannusten hillitsemiseksi. Yleisen taloussuhdanteen vuoksi rakennusalan työvoimaa on nyt saatavilla, ja samalla korkojen lasku kannustaa peruskorjaamiseen.

Suomalaisten kiinteästä varallisuudesta iso osa sidottu taloyhtiöihin

Suomalaisen asumistyylin ja taloyhtiöiden ikäjakauman vuoksi peruskorjausrahoituksen myönteinen kehitys on suotavaa ja toivottavaa. Taloyhtiöissä on kiinni merkittävä osuus suomalaisten kiinteästä varallisuudesta: Suomessa on noin 90 000 yksityisomisteista taloyhtiötä. Suomalaisista n. 2,6 miljoonaa asuu taloyhtiöissä, ja n. 40 % suomalaisista taloyhtiöistä on rakennettu 70–80-luvuilla, ne ovat siis kriittisessä viidenkympin peruskorjausiässä.

Vaikka suuri osa suomalaisista taloyhtiöistä on peruskorjausiässä, monessa yhtiössä vielä mietitään korjauksiin ryhtymistä. Kevään yhtiökokouksessa osakkaiden kannattaa varmistaa, että omassa kotitalossa kunnossapitotarpeita on suunniteltu riittävän pitkälle tulevaisuuteen.

– Taloyhtiön kunnossapitoon liittyvän suunnitteluaikajänteen pitäisi olla jopa yli kymmenen vuotta, kun monessa yhtiössä käytäntönä on arvioida remonttitarpeita noin viiden vuoden aikajänteellä. Pitkäjänteinen suunnittelu on myös peruskorjausten rahoittajalle, pankille, merkki siitä, että yhtiön hallinto pyrkii huolehtimaan kiinteistön arvonkehityksestä ja välttämään korjausvelan kertymistä, sanoo pankinjohtaja Anna Heinilä OP Tampereen yritys- ja yhteisörahoituksesta.

Yleisimmin taloyhtiöt hakevat peruskorjausrahoitusta OP Tampereen toimialueella tällä hetkellä LVI-remontteihin. Taloyhtiöiden kannattaa peruskorjauksien yhteydessä kiinnittää huomiota myös kiinteistön energiatehokkuuden parantamiseen. OP Tampere myönsi vuonna 2024 uudiskohteiden rakentamiseen ja energiatehokuutta parantaviin peruskorjaushankkeisiin vihreää lainaa yhteensä 64 miljoonaa euroa.

– Energiaa säästävät ja asumismukavuutta parantavat ratkaisut lisäävät taloyhtiön houkuttelevuutta ostajien silmissä. Taloyhtiöt voivat hakea OP Ryhmän vihreää lainaa esimerkiksi sähköautojen lataustolppien rakentamiseen tai aurinkopaneelien asentamiseen, sanoo Heinilä.

Taloyhtiöissä asuvien osakkaiden kannattaa osallistua kevään yhtiökokoukseen ja varmistaa, että yhtiössä on varauduttu taloudellisiin riskeihin riittävällä tasolla.

– Yhtiön talouden pitkäjänteinen suunnittelu ja ajallaan tehdyt korjaukset vaikuttavat positiivisesti myös oman asunnon arvoon. Jokaisessa yhtiössä on tärkeä kerätä riittävästi, vähintään 3–5 kuukauden yhtiövastikkeiden verran puskuria yllättävien menojen varalle. On hyvä varmistaa, että mahdollisten taloyhtiölainojen korkosuojauksesta on ainakin keskusteltu. OP:n myöntämistä henkilökohtaisista asuntolainoista jo noin kolmannes on korkosuojattu, mutta taloyhtiölainojen osalta jäädään vielä kauas. Taloyhtiölainat ovat osakkaiden yhteisiä ja siis yhteisvastuullisia lainoja, minkä vuoksi lainanhoitokykyä ja -kuluja olisi erityisen tärkeää pystyä hallitsemaan, Heinilä painottaa.

Heinilä muistuttaa myös urakoitsijan huolellisesta valitsemisesta eli kunnollisesta, työn laatua painottavasta kilpailutuksesta sekä urakoitsijan taustojen selvittämisestä. Taloyhtiön kannattaa maksaa työn etenemisen tahdissa ja järjestää urakalle kunnollinen työn valvonta.

– Korjaamatta jättäminen vasta kallista on, se on pois kiinteistön ja yksittäisen huoneiston arvosta sekä heikentää rahoituksen saamista tulevaisuudessa.

Kun peruskorjaus tulee ajankohtaiseksi, voi taloyhtiö voi hakea rahoitusta helposti verkossa.

– Kun isännöitsijä pystyy liittämään hakemukseen tarvittavat liitteet, kuten hankesuunnitelman ja yhtiön tilinpäätöksen, hakemus käsitellään nopeasti, Anna Heinilä toteaa.