Käytätkö nettiä ja digipalveluita? No, en käytä, saatat vastata. Etenkin vanhempi sukupolvi tuntee suorastaan putoavansa kelkasta, kun pankkipalvelut menevät verkkoon, eikä itsellä ole halua, osaamista tai mahdollisuutta sukeltaa sinne niiden perässä.

– Digimaailma ei ole kaikkien juttu eikä sen tarvitsekaan olla. Jo perinteisellä pankkikortilla pärjää perusarjessa pitkälle, koska sillä voi maksaa ostoksensa kaupassa ja nostaa käteistä, rauhoittelee asiakkuusasiantuntija Jussi Jauho OP Tampereesta.

Koronaepidemian myötä käteisen käyttöä on suositeltu välttämään ja suosimaan kortti- tai lähimaksamista, koska käteinen raha käy monien käsien kautta. Jauhon mukaan korttimaksaminen on muutenkin turvallisempaa, koska jokaisesta tapahtumasta jää digitaalinen jälki siitä, millä summalla on ostettu ja mistä.

Jos käteistä tarvitsee, sitä voi OP:n kortilla nostaa Otto-automaateista, K-ryhmän ruokakauppojen, Tokmannien, R-kioskien, Neste-palveluasemien kassoilta ja muilta nostoautomaateilta.

Laskut suoramaksuun tai maksupalveluun

Entäpä laskujen maksaminen, jos ei käytä verkkopalvelua ja haluaa välttää asiointia pankin tiskillä?

– Helppo ja turvallinen vaihtoehto on suoramaksu. Riittää, kun soittaa tai käy sopimassa pankin asiakaspalvelussa sen käyttöönotosta. OP sopii asiasta laskuttajan kanssa ja tekee tililtä suoraveloituksen esimerkiksi sähkö- tai puhelinlaskusta automaattisesti eräpäivänä. Kotiin tulee laskuttajalta ilmoitus maksusta tiedoksi. Laskun maksu hoituu, eikä eläke- tai palkanmaksupäivänä tarvitse lähteä pankkiin. Tiliotteelta voi seurata maksujen suorituksia, Jauho selvittää.

Toinen vaihtoehto on sujauttaa laskut OP:n maksukuoreen ja toimittaa ne pankin maksettavaksi. Kuoret ovat vastauslähetyksellisiä, joten ne voi laittaa mihin tahansa Postin laatikkoon. Maksukuoria ja tilisiirtolomakkeita löytyy toimipisteiden aulasta, ja niitä voi tilata myös puhelimitse kotiin.

Verkkopalveluihin saa opastusta

Jos haluaa oppia käyttämään verkkopalveluita, OP tarjoaa siihen apua erilaisissa opastustilaisuuksissa tai henkilökohtaisesti.

– Kunhan koronaepidemia hellittää, meille voi varata tapaamisajan ja ottaa mukaan oman laitteen, jolla harjoitellaan yhdessä verkkopalveluiden käyttöä. Hämeenkatu 12:n aulapalveluihin voi myös poiketa ilman ajanvarausta kysymään pikaisesti jotain digiasiaa, Jauho lisää ja kertoo saaneensa paljon positiivista palautetta verkkopalveluiden käytöstä ennen niitä vältelleiltä.

– Laskujen maksamisen helppous on saanut kiitosta ja se, ettei tarvitse maksaa palvelumaksuja pankin tiskillä. Pankkiasiat hoituvat kotoa käsin juuri silloin, kun itselle parhaiten sopii.