Yhdessä Selviytymisen Tuki YSTI ry tarjoaa yhteisöllisiä sosiaalialan palveluita Tampereen Hervannassa ihmisten eriarvoisuuden ja yksinäisyyden vähentämiseksi. Viime syksynä OP Tampere myönsi YSTI ry:lle 2 000 euron Hyvä työ -lahjoituksen, joka on mahdollistanut uudenlaisten tapahtumien järjestämisen yhdistyksen asiakkaille.

– Kevään aikana on järjestetty kaikkea kädentaitopajasta liikuntatapahtumaan ja taikuriesitykseen asti. Ei näitä tapahtumia olisi ollut mahdollista järjestää ilman ylimääräistä kannustetta, kiittelee YSTI ry:n Verkon yhteisökoordinaattori Tanja Juvani

Yhdistyksen toiminta jakaantuu kolmeen eri yksikköön: lasten ja nuorten vapaa-ajanviettopaikka Toimelaan, aikuisten tapaamispaikka Täkyyn sekä hervantalaisia ikäihmisiä ja vammaisia henkilöitä vapaaehtoisvoimin auttavaan Verkkoon.

– Jokainen yksikkö järjestää paljon omaa toimintaa, mutta OP Tampereen tuella pystyimme järjestämään tapahtumia, joihin kaikkien kolmen yksikön kävijät pystyvät osallistumaan, kertoo Juvani.

Ylisukupolviset tapahtumat ilahduttivat

Erityisesti Juvanin mieleen on jäänyt ensimmäisenä järjestetty kädentaitopaja, jossa osallistujat pysähtyivät saippuanteon ja pinssien äärelle. Samoissa pöydissä puuhasivat niin lapset, aikuiset kuin vanhuksetkin – keskustelua syntyi ja ihmiset sekä kulttuurit kohtasivat.

– Mukana oli esimerkiksi vanhempia ihmisiä, jotka eivät olleet aiemmin tavanneet muiden kulttuurien lapsia. Tapahtumassa he olivat sitten jutelleet ja tutustuneet ja jälkikäteen saimme palautetta, kuinka ilahduttavia kohtaamiset olivat olleet, hän kertoo.

Mukava iltapäivä! Kivaa olla yhdessä iloisten lasten kanssa. Kiitos ohjaajille. Oppi tuntemaan uusia hervantalaisia.
– palaute kädentaitopajaan osallistuneelta

Muita kevään aikana järjestettyjä tapahtumia ovat olleet ystävänpäivän kunniaksi järjestetty ystävyyden juhla, luontotapahtuma läheisellä Majarannan saunalla, Timo Taikurin esitys sekä liikuntatapahtuma Toimela-yksikön pihapiirissä.

– Liikuntatapahtumassa televisiostakin tuttu Anne Sällylä tuli pitämään meille zumbaa ja omaa tanssikoulu Rio-dancea pitävä työntekijämme Rimma Makarova ohjasi meille yhteisöllisen tanssin. Lisäksi tarjolla oli pientä purtavaa ja erilaisia pelejä – sellaista kivaa yhdessä tekemistä ja puuhastelua, kertoo Juvani.

Tapahtumat ovat keränneet osallistujilta kiitosta ja eri yksiköiden kävijöiden yhdistäminen ja kohtaamisten luominen on koettu merkitykselliseksi.

 – Vanhemmat ihmiset ilahtuvat lasten kanssa tekemisestä, mutta kohtaamiset ovat olleet myös nuorille tärkeitä, sillä ei kaikilla ole esimerkiksi isovanhempia tai he saattavat asua kauempana, kertoo Juvani.

Lapset toivat energiaa ja vanhukset kivoja tarinoita.
 – palaute ystävyyden juhlan osallistujalta

– Luontotapahtumassa pidettiin luontotietovisa ja tehtiin kuvia keräämällä luonnosta käpyjä ja oksia, kertoo Juvani. 

Hervantalaisten arjen tukena

YSTI ry:n toiminta pyörii 12 työntekijän lisäksi kymmenien vapaaehtoisten voimin.

– Verkko-yksikössä toimintamme pohjaa vapaaehtoisiin, jotka auttavat täällä Hervannassa ikäihmisiä ja vammaisia arjen askareissa, kuten kauppareissuilla ja saattavat harrastuksiin tai lääkäriin, kuvailee Juvani.

Verkon toiminnalla tuetaan asiakkaiden asumista kotona sekä heidän hyvinvointiaan ja ennaltaehkäistään yksinäisyyttä. Kaikki vapaaehtoiset saavat henkilökohtaisen perehdytyksen. Verkossa on käytössä kertaluontoisen avun malli, eli vapaaehtoinen sitoutuu yhteen keikkaan kerrallaan.

– Avunvälitystyön lisäksi Verkko pitää kahta asiakaskahvilaa hervantalaisille ikääntyneille ja vammaisille henkilöille. Aikuisten kohtaamispaikka Täky ja lapsille ja nuorille suunnattu vapaa-ajanviettopaikka Toimela ovat myös avoimia kaikille, kertoo Juvani.

Tutustu YSTI ry:n toimintaan

Hyvä työ -lahjoitus on perinteikäs ja tärkeä osa OP Tampereen yhteiskuntavastuullista työtä. Lahjoitus myönnetään kohteelle, joka sopii pankin arvomaailmaan: ihmisläheisyyteen, vastuullisuuteen ja yhdessä menestymiseen. Kantavana teemana lahjoituskohteissa onkin juuri yhteisöllisyys ja sen tukeminen. Syksyllä 2022 lahjoituksen sai kahdeksan eri yhdistystä.