Vanhan, mutta selkeästi hoidetun puutarhan kauniisti leikatut omenapuut kiinnittävät ensimmäisenä huomioni. Astun ryhdikkääseen 50-luvun omakotitaloon Länsikeskuksen tuntumassa, Turussa. Lämmin ja kotoisa tunnelma on kosketeltavan läsnä kauniisti remontoidussa taiteilijakodissa, jossa runsaat viherkasvit luovat illuusion kokonaan toisesta maailmasta – paratiisi ja värikäs harmonia ympäröi kahvipöytäämme. Huomaan tuijottavani pitkään olohuoneen seinällä olevaa Sirpan omaa teosta, johon palaamme vielä keskustelumme edetessä.

Sirpan hankkima omakotitalo on itseasiassa iso tekijä, joka yhdistää hänet myös vahvasti OP Turun Seutuun. Asuntolainaa hakiessaan Sirpa siirsi asiakkuutensa toisesta OP:sta paikalliseen osuuspankkiin ja ryhtyi samalla omistaja-asiakkaaksi. Sirpa tuli houkutelluksi edustajiston vaaleihin ehdokkaaksi vuonna 2021. ”En aluksi uskonut, että kukaan äänestäisi minua. Mutta toisin kävin, minut valittiin edustajistoon, mikä oli positiivinen yllätys. Minusta on hienoa, että paikallisen pankkimme toiminnassa omistaja-asiakkailla on iso rooli ja että omistaja-asiakaskunta on monimuotoinen – jopa taitelija mahtuu mukaan”, Sirpa naurahtaa ja kertoo suhteestaan OP Turun Seutuun.

Miten taiteilija päätyi Turkuun?

Alun perin pohjoisesta kotoisin oleva kuvataiteilija Sirpa Särkijärvi tuli alun perin Turkuun vuonna 1993 osallistuakseen Suomen vanhimman taidekoulun eli silloisen Turun piirustuskoulun, nykyisen Taideakatemian pääsykokeisiin. ”Tartuin kuvanveistäjä Leena Valkeapään kutsuun tulla Turkuun ja majoittua hänen luokseen kaksi viikkoa kestävien pääsykokeiden ajaksi. Olin nuori ja Turku oli minulle täysin vieras paikka, joten Leenan tarjoama apu tuli todella tarpeeseen”, Sirpa kuvailee alkuaikojaan Turussa. Taidekoulun ovet avautuivat lahjakkaalle nuorelle ja valmistuminen vahvan kutsumuksen sanelemaan haaveammattiin oli 4 vuotta kestäneiden opintojen päätteeksi edessä. Tästä alkoi kuvataitelijan ura.

”Opintojeni ja urani alkuaikoina maalaustaiteen lisäksi minua kiinnosti myös kuvanveisto ja taidegrafiikka, jota ensin yhdistin maalaustaiteeseen, mutta poikani syntymän jälkeen vuonna 2007 luovuin taidegrafiikasta ja keskityin pelkästään maalaustaiteeseen. Maalaus ollut vahvasti pohjalla koko ajan, itseasiassa jo lapsesta saakka. Olen aina ollut luova ja kokenut vahvaa tarvetta ilmaista itseäni maalamalla”, Sirpa kertoo kutsumuksestaan haaveammattiin.  

Mistä luovuus syntyy ja mistä itse ammennat inspiraatiosi?

”Luon maailmoja ja tarinoita sekä kokemuksia ihmisyydestä peilaten niitä omiin kokemuksiini. Minua kiinnostaa todella isosti ihmisen kehityshistoria – evoluution alusta aina tähän päivään saakka. Historia ylipäätään, kulttuurien ja sivilisaatioiden kehitysvaiheet sekä psykologia ovat aina kiehtoneet minua. Mietin usein, miksi ihmiset ovat sellaisia kuin ovat”, Sirpa taustoittaa inspiraationsa lähteitä.

Sirpa kertoo avoimesti halustaan ymmärtää itseään ja ihmisiä ympärillään sekä tahdostaan antaa ymmärrystä muille. Taiteilija uskoo vahvasti vuorovaikutuksen voimaan. ”Mielestäni ihmistä ei ole luotu olemaan yksin. Yksinäinen ihminen ei voi hyvin, koska pohjimmiltaan hän ei tiedä, kuka hän on. Identiteetti katoaa, kun et voi heijastaa itseäsi muista. Tällä on suora vaikutus mielenterveyteen, mikä valitettavasti korostuu tämän päivän yhteiskunnassamme, jossa yksilön korostus on huipussaan ja ihmiset peilaavat itseään epätodellisista some-maailmoista jääden yksin.

Me ihmiset olemme huonoja yksinämme, mutta upeimmillaan ryhmissä vuorovaikutuksessa toistemme kanssa”, Sirpa summaa.

Mihin se johtaa, jos teet työsi hyvin?

”Uskon vakaasti, että jokaisen ihmisen osa on tehdä oma osuutensa siitä, että maailma olisi parempi paikka täältä lähdettäessä kuin tänne saavuttaessa. Kulttuuri ja taide ovat merkittävässä roolissa; ne auttavat ihmisiä laajentamaan kuvaa maailman kaikkeudesta. Kulttuuri myös yhdistää, olipa kyse sitten musiikista, kuvataiteesta tai teatterista. Se auttaa ihmistä kohtaamaan syviä kokemuksia ja tunteita; kulttuuri on analysoinnin apu, jolla voimme itse kehittyä ajattelijana ja ihmisenä”, toteaa Sirpa.

”Nykypäivänä voi olla välillä vaikeaa saavuttaa yleisöä, joka on tottunut dopamiiniryöppyihin ja asioiden ja visualisen ilotulituksen pikakulutukseen. Ihmisen pitää pysähtyä, jotta voi kokea taidetta aidosti. Ihminen on luotu hitaaseen prosessointiin ja hengittämisen rytmin löytämiseen. Jollekin nämä voivat olla yksinkertaisia ja mitättömiä asioita, mutta jos menetät yhteyden rauhoittumiseen ja tunnemaailmaan, tulee varmasti ongelmia”, Sirpa jatkaa rauhoittumisen ja pysähtymisen merkityksestä.

Samassa palaan olohuoneen seinällä olevaan Sirpan omaan maalaukseen ja arvaukseni aiheesta osuu oikeaan; kyseisessä teoksessa on kuin onkin Sirpa ja hänen oma poikansa. 

Kuvataiteilija Sirpa Särkijärven teos Transcription 95 (The Dawn), 2023, akryyli kankaalle, 140 x 110 cm
”Yleisö löytää työni, jos se on onnistunutta ja potentiaali tulee saavutetuksi parhaalla mahdollisella tavalla. Katsoja löytää ja tunnistaa tärkeät teemat, joita on pohdittu ja prosessoitu, ne tulevat töissäni näkyväksi taiteeksi, jos on kykyä pysähtyä taiteen äärelle”, Sirpa kuvailee onnistumistaan. Kuvassa teos: Transcription 95 (The Dawn), 2023, akryyli kankaalle, 140 x 110 cm  

Mikä saa luovan taiteilijan palautumaan ja jaksamaan arjessa?

Sirpa vannoo rutiinien nimeen ja toteaa, että ilman niitä elämä kävisi haastavaksi. Vapaa-ajallaan taitelija viihtyy hyvän ruoan, ystävien ja perheen kanssa sekä puutarhassa kasvien kanssa puuhastellen, mutta terveys on hänelle kaiken a ja o, joten liikunta kuuluu oleellisena osana Sirpan hyvinvoinnista huolehtimisen rutiineihin. ”Luonnossa liikkuminen on mielestäni äärimmäisen hyvä tapa rentoutua; samalla kun hengität happea, näet, koet ja tunnet eri sääolosuhteet ja vuodenajat ihollasi – se rentouttaa, koska olemme osa luontoa”, Sirpaa kuvailee viihtymistään luonnossa.

”Itsensä kuuntelu on tärkeintä. Keskustelen paljon ystävieni ja sukualaisteni kanssa. Ajatustenvaihto turvallisessa ympäristössä on hedelmällistä; saat yhtä paljon kuin annat. Ihmiset ja maailmankuvat voivat olla hyvinkin erilaisia, mikä rikastuttaa omaa ymmärryksen kenttää. Muistutan aina myös nöyränä olemisen tärkeydestä; pitää olla kiitollinen kaikesta hyvästä, mitä jo on”, Sirpa jatkaa.

Avain onneen on kyky nauraa itselleen

Taiteilija muistuttaa, että itseään ei pidä ottaa liian vakavasti, vaan itselleen pitää osata myös nauraa. ”Empaattisuus itseä ja muita kohtaan on tärkeää. Olemme olemassa muita varten, mutta ihmisen on oltava itselleen armollinen sekä tunnistettava omat rajansa. Joka päivä muututaan, joten itseään pitää olla valmis muuttamaan ja olla mukautuvainen; sietää epämukavuutta ja haastaa itseään.

Ollaan kaikki hetkittäin todella rikkinäisiä ja heikoilla. Yksilötasolla tarvitaan ymmärrystä, että sinussa on hyvyyttä, viisautta ja arvokkuutta – muiden syyllistäminen ja syyttäminen on turhaa. Aikuisuus on sitä, että hallitsee elämän kaikki puolet.

Koulutusta, taitoja, kykyä ymmärtää tarvitaan ihmisen kehittymisessä ja yhteisönä meidän tulisi pitää huolta, että yhteiskunta kehittyy tässä ajattelussa. Pitää ymmärtää paremmin, miten ihmisyys toimii ja mikä meille on hyväksi”, Sirpa toteaa.

Mikä sinussa on mielenkiintoisinta?

”Oma tunnistettava ilmaisukyky.  Olen aina tehnyt taidetta, mutta omalla äänellä, johon vaikuttaa vahvasti saamelaiset sukujuureni. Sukuni juuret tulevat itse asiassa monista eri kulttuureista, mikä ilahduttaa ennen kaikkea itseäni, mutta näkyy varmasti ajattelutavassani, maailmankatsomuksessani sekä heijastuu myös taiteessani”, Sirpa kuvailee juuriaan ja niiden merkitystä taiteeseensa.

Empaattinen ja maanläheinen Sirpa tarkastelee pelotta erilaisia ihmisiä ilman rajoja. Häntä kiinnostaa monenlaiset ihmiset, sukupuolet, identiteetit, kansallisuudet ja näiden ominaisuuksien visuaalisuus. ”Ystäväpiirini koostuu eri kansallisuuksien ihmisistä, ja koen että ystäväni ovat konkreettinen tapa ottaa kontaktia maailmaan.  Olen vastaanottavainen kaikkien osalta, sillä kaikki on mahdollista ihmisissä”, Sirpa kertoo suhteestaan ystäväpiiriinsä.

Kuvataiteilija Sirpa Särkijärvi ja teos  Transcription 89 (Coming Home), 2022, akryyli kankaalle, 110 x 110 cm.
Joskus vieraat ihmiset saattavat ajatella, että olisin diiva tai jotain elämää suurempaa. Suurin osa ihmisistä on kuitenkin kiinnostuneita siitä, millaisia työni ovat. Ihmisiä ilahduttaa taidokkuus, mikä liittyy suoraan myös arvostukseen; teoksissani oleva illuusio helppoudesta saa ihmiset usein häkeltymään. Kieli, jolla kommunikoin, on persoonani ydintä”, itseään läikehtiväksi ja intohimoiseksi mutta herkäksi kuvaava Sirpa toteaa. Kuvassa teos:  Transcription 89 (Coming Home), 2022, akryyli kankaalle, 110 x 110cm   

Mikä mielestäsi Turussa on parasta?

Yksinkertaisesti historia – historiakerrosten upeus ja monimuotoisuus ovat poikkeuksellisen hienoja Turussa, täällä on sopivasti vanhaa ja uutta. Turku on merkittävä kulttuurin kehto, joka on nähnyt monia kansakuntamme vaiheita; moni asia tullut meille juuri Turun kautta. Vanhoissa kaupungeissa on ylipäätään oma tunnelmansa, mistä pidän.

Lisäksi meillä on täällä luonto lähellä. Matka alkukantaiseen ja alkuperäiskansan omaiseen elämään on hyvin lyhyt. Tämä hienous ja uniikkius leimaa Suomea yleisesti, sillä Euroopan kaupungeissa ei ole tätä henkeä ja ymmärrystä. Täällä kaupunkikulttuuri ja historia yhdistyvät luonnosta eläviin ihmisiin; täällä on säilynyt ymmärrys luonnon monimuotoisuudesta”, Sirpa iloitsee.


Sirpa Särkijärvi
Tutustu taiteilijan tuotantoon ja näyttelyihin: https://www.sirpasarkijarvi.com/

Taidemaalariliiton Syysmyynti ja Syyssalonki. Teosvalikoima osoitteessa https://teosvalitys.painters.fi
Syysmyynnissä mukana myös Sirpan teos, joka esitelty tässä jutussa. Taidemaalariliiton Syysmyynti on vuonna 2023 kolmatta kertaa järjestettävä verkkotapahtuma, jossa on mukana noin 1600 teosta yli 400 Taidemaalariliiton jäsentaiteilijalta. Syysmyynnistä hankitut teokset toimitetaan suoraan kotiovelle Postin ja Matkahuollon kuljetuksilla. Lahjaksi hankitun teoksen voi myös lähettää suoraan lahjan vastaanottajalle. Teokset lähtevät matkaan viiden päivän sisällä tilauksesta ja kaikissa ostoissa on 14 päivän vaihto- ja palautusoikeus.

Myynti käynnistynyt torstaina 26.10.2023. Löydä Syysmyynnistä teos itsellesi tai lahjaksi!


Omistaja-asiakkaan ääni -artikkelisarjassa esittelemme OP Turun Seudun omistaja-asiakkaita eri puolilta pankkimme toiminta-aluetta. Pankkimme arvot ovat ihmisläheisyys, vastuullisuus ja yhdessä menestyminen, joita haluamme toteuttaa jokapäiväisessä tekemisessämme. Tuomme esiin tarinoita ja ihmisiä tarinoiden takana, sillä arvostamme omistaja-asiakkaidemme näkemystä, kokemusta sekä alueemme hyvää ja monipuolista tuntemusta.  

Omistaja-asiakkaana sinulla on mahdollisuus olla aktiivisesti mukana ja vaikuttaa oman pankkisi toimintaan esimerkiksi asettumalla ehdolle joka neljäs vuosi järjestettäviin edustajiston vaaleihimme. Lisäksi nautit yhteistyökumppaneidemme tarjoamista niin paikallisista kuin valtakunnallisista eduista ja elämyksistä sekä kerrytät OP-bonuksia. Omistaja-asiakkaana saat vuoden 2023 aikana 30 % enemmän OP-bonuksia. Ylimääräiset bonukset vähentävät asiointisi kuluja ja tuovat helpotusta arjen raha-asioihin erityisesti silloin, kun hyödynnät palveluitamme laajasti.

Lue lisää omistaja-asiakkuudesta ja sen eduista: OP Turun Seudun edut - Osuuspankit - OP Ryhmä | OP