OP:n osakesijoittaja-asiakkaiden syksy alkoi yhtä aktiivisesti kuin viime vuonna. Syyskuussa OP:n osakekauppoja tehneiden henkilöasiakkaiden määrä oli viime vuoden syyskuun tasolla, vaikka asiakkaat ostivat osakkeita euromääräisesti vähemmän viime vuoteen verrattuna. Varsinkin yksi osake kiinnosti Turun seudulla syyskuussa yli muiden ja se oli Sampo. 

– Turku on Sammon vanha kotipaikka ja tämä selittänee osaltaan muuta Suomea suurempaa kiinnostusta yhtiötä kohtaan. Yhtiön jakautumista seurattiin varmasti monen sijoittajan toimesta nyt erityisen tarkkaan, kertoo OP Turun Seudun varallisuudenhoidon liiketoimintajohtaja Petri Leino. Osittaisjakautuminen tapahtui 1.10.2023 ja lokakuun ensimmäisen viikon vaihtomäärien perusteella vaikuttaa vahvasti siltä, että Mandatum tulee olemaan korkealla OP Turun Seudun ostetuimpien osakkeiden listalla tässä kuussa, Leino jatkaa. 

Turun seudulla netto-ostetuimpien osakkeiden TOP 3 syyskuussa olivat: Sampo, Fortum ja Neste. Netto-osto tarkoittaa, että osakkeesta on vähennetty siitä kuukauden aikana tehdyt myynnit. Syyskuun nettomyydyin osake OP:ssa oli puolestaan Nordea, toiseksi myydyin UPM-Kymmene ja kolmanneksi myydyin Wärtsilä. Turun seudulla Kamuxia myytiin syyskuussa eniten ja Nordeaa toiseksi eniten. 

Rahastojen puolella korkorahastot jatkavat yhä ostetuimpien kärjessä. Syyskuussa OP:n henkilöasiakkaiden kolme netto-ostetuinta rahastoa olivat OP-Euro, OP-Yrityslaina ja OP-Korkotuotto. Myös Turun seudulla nämä rahastot olivat kovimman kiinnostuksen kohteina, mikä on normalisoituneessa korkoympäristössä ihan luontevaa. 

– Korkosijoitukset ovat pitkän tauon ja houkuttelevien tuottonäkymien myötä jälleen palanneet tärkeäksi osaksi hajautettua ja tasapainoista sijoitussalkkua, Leino toteaa. 

Syyskuussa OP:n osakeostoista 25 prosenttia tehtiin osakesäästötileille ja 75 prosenttia arvo-osuustileille. Turun seudulla osakesäästötileille tehtiin selvästi vähemmän kauppoja, kauppamäärien ollessa vain 7 prosenttia kokonaisvolyymista. 

– Osakesäästötili on hyvä vaihtoehto pitkäaikaiseen säästämiseen. OP lanseerasi kesällä osakesäästötilin myös alaikäisille, ja moni asiakkaistamme onkin alkanut sijoittaa sen kautta lapsilleen. Tämä trendi tulee todennäköisesti vahvistumaan entisestään. Uskon osakesäästötilin saavan myös lisänostetta, mikäli hallitusohjelmaan kirjattu osakesäästötilin talletusrajan nosto 100 000 euroon toteutuu, sanoo Leino.

Paikkakuntakohtaisiakin eroja nähtävissä

Syyskuun tilastoja katsottaessa nähdään myös paikallisen tason eroja siinä, mitkä osakkeet ovat olleet suurimman kiinnostuksen kohteina. Esimerkiksi Liedossa kansainväliset yritykset kiinnostivat Microsoftin ja Alphabetin, eli Googlen emoyhtiön muodossa, kun taas Raisiossa ostettiin paljon sijoittajalegenda Warren Buffetin yhtiötä Berkshire Hathawayta. Naantalissa kustannustehokkaat ETF:t näkyivät ostetuimpien arvopapereiden tilastossa korkealla. 

– Kansainvälinen sijoittaminen on jo pitkään ollut selvässä kasvussa, jota Suomen pörssin tämän vuoden heikko vire on ymmärrettävästi entisestään kiihdyttänyt. Hajautushyödyt ovatkin selvät, kun käännetään katse myös Suomen ulkopuolelle. Vaihtoehtoja on silloin paljon tarjolla ja sijoittaja voi esimerkiksi valita kansainvälisten varainhoitoratkaisujen, indeksirahastojen, ETF:ien ja suorien kansainvälisten osakkeiden joukosta itselleen sopivimmat tai keskustella kanssamme valinnasta. Lanseerasimmekin juuri OP-mobiiliin kansainväliset osakkeet ja niiden kylkeen sadan kiinnostavan kansainvälisen yhtiön suomenkielisen yhtiöanalyysin, Leino vinkkaa. Androidista nämä jo löytyvät ja myös iOS:ille (iPhone ja iPad) kansainväliset osakkeet saadaan muutaman viikon sisään. 

OP:n henkilöasiakkaiden syyskuun 2023 netto-ostetuimmat osakkeet:

 1. Fortum
 2. Neste
 3. Valmet
 4. Kesko B
 5. Nokian Renkaat
 6. Sampo

OP Turun Seudun henkilöasiakkaiden syyskuun 2023 netto-ostetuimmat osakkeet – koko toimialue:

 1. Sampo
 2. Fortum
 3. Neste
 4. Kesko
 5. Valmet
 6. Outokumpu

OP Turun Seudun henkilöasiakkaiden syyskuun 2023 netto-ostetuimmat osakkeet – Kaarinan alue:

 1. Sampo
 2. Fortum
 3. Hansa Medical Research (SE)
 4. Tieto
 5. Kesko
 6. Neste

OP Turun Seudun henkilöasiakkaiden syyskuun 2023 netto-ostetuimmat osakkeet – Raision alue:

 1. Fortum
 2. Kesko
 3. Sampo
 4. Berkshire Hathaway
 5. Valmet
 6. Citycon

OP Turun Seudun henkilöasiakkaiden syyskuun 2023 netto-ostetuimmat osakkeet – Naantalin alue:

 1. Sampo
 2. Fortum
 3. Kesko
 4. Valmet
 5. iShares Core S&P500 UCITS ETF
 6. Nokian Renkaat

OP Turun Seudun henkilöasiakkaiden syyskuun 2023 netto-ostetuimmat osakkeet – Liedon alue:

 1. Microsoft
 2. Sampo
 3. Alphabet
 4. Neste
 5. Nokian Renkaat
 6. Gofore

OP lanseerasi kesällä osakesäästötilin myös alaikäisille, ja moni asiakkaistamme onkin alkanut sijoittaa sen kautta lapsilleen. Tämä trendi tulee todennäköisesti vahvistumaan entisestään.

Petri Leino
Liiketoimintajohtaja, varallisuudenhoito
OP Turun Seutu

op.fi/private