”Olette tehneet taas upean kulttuuriteon”, kuului viesti uuden Turku-kirjan julkistamistilaisuudessa Vanhalla Raatihuoneella toukokuussa.

Turkuseura on julkaissut olemassaolonsa aikana 51 Turku-aiheista kirjaa. Lisäksi olemme tehneet muita hienoja Turku-tuotteita. Murre-tuotteet, Manu-tuotesarja, Turku-muistipeli sekä Lasten matkaopas Turkuun – Nappe Naakan matkassa -kirja ovat nousseet myyntimenestyksiksi.

Hieno uusi avaus yhdistyksellemme on, että Nappe Naakka -väritys- ja tehtäväkirjamme on ollut jo kahden esikouluikäluokan käytössä, mukana opetuksessa. Kirjan avulla eskarit tutustuvat Turkuun.

Turun kaupungin varhaiskasvatus teki hetki sitten päätöksen, että myös kolmannet eskarit saavat kirjan käyttöönsä syksyllä 2024. Kyse on tuhansista uusista turkulaisista.

Tavoitteemme on, että turkulaisuuden aate leviää nuoremmille kaupunkilaisille ja että he kiinnostuvat kotikaupunkinsa asioista. Jatkuvuuden takaaminen on myös Turkuseuran tulevaisuuden menestyksen elinehto.

Turusta on tehty lukemattomia kirjoja, mikä on luonnollista: Turku on kaiken alkupamaus, täältä lähti sivistys muualle Suomeen ja täällähän se edelleen on! Kaupunki on täynnä mielenkiintoisia tarinoita ja henkilöitä.

Uusi kirjamme, Suomen Turku – fiilistelykirja Turusta on täysin ainutlaatuinen teos. Suomen vanhimman kaupungin tarina kerrotaan tunnelmallisina kuvina ja kiinnostavina, napakkoina teksteinä. Turku-tietoutta jaetaan suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi - Turun murretta unohtamatta.

Haluamme, että turkulaisuuden ilosanoma leviää laajalle. Kirjan kautta Turun maisemat, fiilikset ja brändi välittyvät myös kaupungin rajojen ulkopuolelle. Vastaavaa kirjaa, joka on toteutettu vieläpä kolmella kielellä, ei ole saatavilla. 

Joskus tuntuu, että me turkulaiset olemme kaupunkimme suhteen liiankin vaatimattomia ja ajattelemme asioita pienesti. Tulevissa investoinneissa onkin pidettävä huolta siitä, että niitä katsotaan isosti myös kansainvälisestä näkökulmasta.

Uuteen musiikkitaloon Fuugaan täytyy saada esiintymään maailmanluokan tähtiä. Heidän buukkaamisensa on toivottavasti jo kovassa vauhdissa.

Historian ja tulevaisuuden museon on oltava elämys, johon astumme sisään. Taitava tarinankerronta on kaiken keskiössä. Toivottavasti uuden museon toteutuksessa ovat mukana valtakunnan parhaimmat käsikirjoittajat, dramaturgit, historioitsijat ja kulttuurin ammattilaiset. Turussa riittää ainesta, josta ammentaa!

Turulla on haasteita siinä, miten paketoimme historiallisen arvomme. Jotkut sanovat, että historia on tylsää. Väitteen voi perustellusti haastaa homma on täysin kiinni siitä, miten historian ja sen tarinat paketoi.

Uudessa kirjassamme keskiaikainen Luostarin Välikatu ja Vanhan Suurtorin alueet vievät katsojan historialliseen Turkuun, joka on herännyt uuteen eloon paikallisten tapahtumien ja toimijoiden kautta. Åbo Svenska Teaterin upea teatterisali avaa ovet satumaiseen, Suomen vanhimpaan teatteritaloon. Turun puutaloidylli on esillä ja kaupunki tulee tutuksi myös ruokakaupunkina. 

Ruissalossa pulahdetaan avannossa, Kakskerranjärveä fiilistellään kesällä. Saariston taika välittyy hetkinä, joissa haluaa olla mukana. Kuvissa näkyvät eri vuodenajat, arki ja juhla. Kaupungin kirsikkapuuloistoa esitellään upeissa kuvissa.

Piispis, Hese, Posankka ja Manu rytmittävät kirjaa turkulaisuuden ilmentyminä.

Tylsää? Päinvastoin!

Turkulaisuus on hauskaa ja persoonallista, Turku on täysin omanlaisensa. Tässä on menestysreseptimme.

Yhteisön merkitys voimistuu vaikeina aikoina. Elämme parhaillaan taloudellisesti epävarmassa ajassa ja arkeamme kehystävät uutiset sodista, jotka eivät pääty. Tulevaisuudenusko saattaa olla itse kullakin kovilla.

Tällaisessa tilanteessa tarvitsemme valoa ja iloa – positiivisuutta ympärillemme. Paikallisuus ja sen tukeminen ovat asioita, jotka tuottavat yhteisöömme hyvää.

”Turku on fiiliksiä, historiaa, ruokaa ja saariston lumoa. Turkulaisuus on Piispistä, Heseä, Posankkaa ja Manua. Kirja tykittää Turkua täysillä”, kirjoitan kirjan takakannessa.

Halusimme tehdä kirjan, joka tuottaa hyvää mieltä, ”feelgoodia” niin kuin kielillä puhutaan. Aikamme tarvitsee Turku-ilottelua.

Pidetään turkulaisuudesta kiinni ja fiilistellään Turkua. Siinä on voimamme lähde.

OP Turun Seutu on Turkuseuran yrityskumppani.