Nyt viitisen vuotta valmistumiseni jälkeen, huomaan usein miettiväni asioita mitä tekisin toisin - työni takia erityisesti opiskeluvuosieni raha-asioihin liittyen. Nostan tähän muutaman tällaisen asian ja kerron vinkkini, mitä opiskeluaikana kannattaa ottaa huomioon omien raha-asioiden kanssa.

1. Säästämisen aloittaminen

Mikään ei kaduta niin paljon, kuin säästämisen aloittaminen vasta myöhäisemmällä iällä. Sananlaskun mukaan paras aika säästämisen aloittamiseen oli eilen, ja kohdallani tämä pitää paikkansa. Jos olisin kuuden opiskelijavuoteni aikana säästänyt vaikka 20 euroa kuukaudessa, kasassa olisi 1400 euroa plus mahdolliset tuotot. ASP-tilille sain sentään minimisumman aina säästettyä, mutta aloittaisin sen ohella muunkin säästämisen, jos saisin uuden mahdollisuuden.

OP-mobiilista löytyvä digitaalinen sijoitusneuvoja, OP Sijoituskumppani, opastaa säästämisen aloittamisessa erinomaisesti, mutta aina voi myös varata ajan asiantuntijan pakeille, jos aihe tuntuu vieraalta. Säästäminen todellakin kannattaa aloittaa viimeistään tänään.

2. Opintolaina

Ottaako vai eikö? Nykyään vastaus on itselleni helppo. Aikoinaan koin olevani etuoikeutetussa asemassa, kun ”pärjäsin” ensimmäiset opiskeluvuoteni ilman lainaa. Näin jälkikäteen ajateltuna olisi kuitenkin ollut järkevämpää nostaa rahat ja laittaa ne vaikka ASP-tilille korkoa kasvamaan.

Opintolainaan on myös mahdollista saada hyvitys, mikäli valmistuu määräajassa. Tuottonäkökulmasta tämä on erittäin järkevää ottaa huomioon, jos opiskelut etenevät ajallaan.

Toisaalta opintolaina, kuten kaikki muutkin lainat, tulee maksaa takaisin - korkojen kera. Itse maksan opintolainaani edelleen joka kuukausi. Minulle tosin tuli yllätyksenä, että korkoja joutui maksamaan jo opiskeluaikana ennen valmistumista. Tämä kannattaa ottaa huomioon omassa budjettisuunnittelussa.

Opintolainan nostamiseen voi myös liittyä kuluja. OP:n omistaja-asiakkaille lainan nosto on kuitenkin maksuton.

Yhteenvetona voin siis todeta, että suoraa vastausta sille, kannattaako lainaa ottaa vai ei, ei suoraan ole. Vaikuttavia tekijöitä on oma taloudellinen tilanne, opiskeluvauhti ja tietenkin se, kuinka tiukalla vyötä haluaa opiskeluaikoina pitää.

3. Luottokortti kaikkeen, mitä et saa heti fyysisesti käsiisi

Kun maksat luotolla, tililtäsi ei lähde rahaa. Jos oston yhteydessä tulee jotain ongelmia (tuote ei saavu, lento perutaan jne.), luottokorttiyhtiö tuo lisäturvaa ostoturvan muodossa.

Kortin luottoa käyttämällä saa usein myös etuja, mitä tililtä maksamalla ei saa. Esimerkiksi OP:n Visa Gold kortilla maksetut konserttiliput ovat vakuutettuja siltä varalta, että sairastut juuri ennen keikkapäivää, etkä pääsekään paikalle.

Vaikka tililtä ei lähde rahaa, on luoton käyttöä tärkeää seurata, sillä luoton käytöstä muodostuu kuukausittain lasku. Laskulle kertyy kaikki tapahtumat, mitä kortilla on laskutuskauden aikana tehty. Maksamalla laskun kokonaan välttyy korkokuluilta, mutta on myös mahdollista maksaa laskua pienemmissä erissä.

4. Hanki riittävän hyvä kotivakuutus

Vuokra-asunnoissa (ja toki myös omistusasunnoissa) on äärimmäisen tärkeää (ellei jopa pakollista) olla kotivakuutus. Vesivahinko voi sattua kenelle tahansa, polkupyörä saatetaan varastaa tai puhelin mennä rikki maahan tippuessaan. Näitä ikäviä sattumuksia varten kannattaa ottaa vakuutus.

Suomi on onneksemme vapaa maa ja kotivakuutuksen pystyy valitsemaan lukuisista palveluntarjoajista. Vakuutuksen hinnan lisäksi on kuitenkin tärkeää tarkistaa, mitä kaikkea vakuutus korvaa; Mikä on omavastuu vahinkotilanteessa? Miten korvausta haetaan, ja kuinka nopeasti se maksetaan? Kattava vertailu voi viedä jonkin verran aikaa, mutta vahinkotilanteessa kiität itseäsi, että näit vähän myös vaivaa.

OP:n verkkosivuilta pääset ottamaan Pohjolan kattavan kotivakuutuksen. Voit saada 18-27-vuotiaana yhteensä 24 %:n alennuksen useimmista vakuutuksistasi, jos olet sekä osuuspankin omistaja-asiakas että Pohjola Vakuutuksen etuasiakas. Omistaja-asiakkaana saat myös OP-bonuksia kuukausittaisen asiointisi perusteella ja kertyneitä bonuksia käytetään vakuutuspalveluidesi maksuihin.

5. Ole yhteydessä omaan pankkiisi

Edellä mainitut asiat ovat vain pintaraapaisu niistä palveluista, mitä nykypäivän pankit pystyvät tarjoamaan. Kysyn nuorilta usein heitä kohdatessaan: Milloin olet viimeksi käynyt pankki- ja vakuutuspalvelusi ajatuksella läpi? Tämä on kysymys, jota en koskaan opiskelijana itseltäni kysynyt, vaikka siitä olisi hyötyä ollutkin. Jos jotain sitten tapahtui, tuntui moni asia monimutkaiselta, kun niitä koitti itsekseen selvittää.

Anna asiantuntijamme auttaa. Käydään yhdessä pankki- ja vakuutustarpeesi läpi niin, että opiskelijavuosista, ja niitä seuraavistakin, tulee sinulle mahdollisimman sujuvat.

Tutustu tarkemmin OP:n tarjoamiin palveluihin: op.fi/opiskelijaelamaa

Artikkelin kirjoittaja, asiakkuus- ja myyntipäällikkö Samuel Immonen, on työskennellyt OP Turun Seudun henkilöasiakaspalveluissa kassapalveluista vastaavana esihenkilönä nyt parin vuoden ajan. Hän valmistui noin 5 vuotta sitten Turun yliopistosta pääaineenaan taloustiede.