Jasmin Lostedt on säästäväinen ihminen. Hän suhtautuu talouteensa sillä ajatuksella, että omasta arjesta löytyy aina jotain, mistä voi nipistää edes vähän säästöön. 

Säästämisellä Lostedt tavoittelee taloudellista turvaa itselleen ja alakouluikäiselle lapselleen. 

– Haluan, että minulla on aina puskuria yllättävien menojen varalle, Lostedt toteaa.

Hieman kepeämpänä ja pidemmän aikavälin suunnitelmana hänellä on matkustaa Yhdysvaltoihin. 

– Se on kallis kohde ja haluaisin viipyä kauan, joten rahaa tarvitaan. 

Lostedt työskentelee projektitutkijana Turun yliopistossa sekä koulutussuunnittelijana Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry:ssä. 
Vuosi sitten Lostedt päätti opintonsa Turussa ja oli aika valita pysyvämpi asuinpaikka. Hän osti rivitalokolmion Siuntiosta, koska oma kotiseutu tuntui parhaalta valinnalta. 

– Olen kotoisin Siuntiosta ja tänne tuntui luontevalta palata opintojen jälkeen. Sijainti Turun ja Helsingin eli työpaikkojeni välissä on minulle oivallinen, vaikka teenkin töitä enimmäkseen etänä. 

Lostedtin budjettiin sopivia rivitalokolmioita on harvoin tarjolla Siuntiossa, joten kun nykyinen asunto tuli markkinoille, hän kiinnostui heti. 

– Kaikki on lähellä, mitä tarvitsemme päivittäin, kuten lapseni koulu ja palvelut.

Olen todella tyytyväinen ja viihdymme uudessa kodissamme!

Säästäminen jatkuu asuntolainasta huolimatta

Kotiaan varten Lostedt otti asuntolainaa. Vaikka elämään tulivat säännölliset lainanlyhennykset, säästäminen jatkui – pienestä pitäen opittu hyvä tapa kantaa.
– Aloitin säästämisen jo ennen lainan ottoa, itse asiassa ihan lapsena, joten se on juurtunut minuun. Vaikka lainaakin pitää nyt lyhentää, aina liikenee jotain säästöön, Lostedt mainitsee. 

Lostedtilla on OP:ssa Kasvutuottotili.

– Pidän tilivarojen lisäksi säästössä myös käteistä, koska en halua laittaa kaikkia munia samaan koriin. Toki inflaatio mietityttää tällä hetkellä käteisen ja tilivarojen kannalta hieman. 

Talouttaan vakauttaakseen Lostedt säästää nykyään myös sijoitusrahastoihin. Ennen sijoittajaksi ryhtymistä hän vaihtoi ajatuksia valveutuneiden ystävien sekä sukulaisten kanssa ja koki sen hyväksi keinoksi innostua sijoittamisesta sekä saada vinkkejä.

– Tapasin vielä lopulta OP:n sijoitusneuvojan, ja yhdessä valitsimme minulle sopivia sijoituskohteita. Halusin kohtalaisen riskin rahastoja, joihin minun ei tarvitse sen enempää paneutua vaan ammattilainen huolehtii varoistani.

Remontointia säästöillä

Asumisen ja elämisen kustannukset ovat viime aikoina nousseet, joten Lostedtilla jää säästöön hetkellisesti hieman vähemmän kuin yleensä. 

– OP:n verkkopankista näkee kätevästi, mihin rahat menevät ja mistä voisi vähän nipistää – se auttaa ymmärtämään omaa rahankäyttöä ja huomaamaan mahdollisia säästön paikkoja, Lostedt sanoo.

Säästösummiin voi tehdä OP:n verkkopankissa sujuvasti muutoksia elämäntilanteen mukaan, eikä tarvitse pelätä, että säännöllinen säästösopimus ajaisi liian sitovana taloudelliseen ahdinkoon. Tosin Lostedt on koko ajan hyvin perillä oman taloutensa tilanteesta.

– Olen Excel-hirmu ja tykkään laatia budjetteja siitä, miten paljon voin käyttää rahaa päivässä, viikossa, kuukaudessa ja vuodessa. Aina kuitenkin tulee yllättäviä menoja, ja se kuuluu elämään. Vuositasolla kulut kyllä tasoittuvat.

Viime aikoina Lostedt on käyttänyt säästöjään kodin remonttiin, mikä on hyvä esimerkki kulusta, jota varten on kannattanut pistää rahaa syrjään. Isompia hankintoja hän kertoo pohtivansa pitkäänkin, mutta arkipäivän ostosten tekeminen on spontaanimpaa.

Lostedt on opettanut lapselleenkin rahan arvoa. Ekaluokkalaisella on oma säästötili ja huoneessaan lasipurkki, johon äiti pudottelee kolikoita korvauksena pienistä askareista.

– Siitä lasin läpi näkyy konkreettisesti rahan kertyminen ja säästämisen mielekkyys. Joskus hän saa ostaa haluaman lelun rahoillaan, mutta yhdessä harkitsemme, että onko se todella tarpeellinen hankinta vai olisiko kotona ehkä jo samanlaisia leluja ennestään, Lostedt sanoo.

Jasmin Lostedtin vinkit säästämiseen

  1. Seuraa, mihin rahasi menevät – sillä tavalla saatat huomata helppoja säästökohteita.
    2. Juttele säästämisestä ja sijoittamisesta asiasta kiinnostuneiden ihmisten kanssa. Saat neuvoja ja kannustusta.
    3. Muista, että aina voi säästää, myös opiskeluelämässä.

Suunnitteletko säästämistä tai sijoittamista asuntolainan ohessa? Tutustu vaihtoehtoihimme

OP Uusimaan asiantuntijat ovat sinua varten! Voit jättää meille yhteydenottopyynnön‍.