Hallitus esitti varainsiirtoverovapauden poistoa ensiasunnon ostajilta lokakuun puolessa välissä. Esitys näkyi välittömästi OP Uusimaahan tulevien ensiasuntolainahakemusten määrässä.

– Uutisoinnin jälkeen ensiasuntolainahakemuksia on tullut OP Uusimaahan 75 prosenttia enemmän kuin syyskuussa. Koko vuoden aikana ensiasunnon ostajat ovat olleet muutenkin aktiivisesti liikkeellä, OP Uusimaan henkilöasiakasrahoituksesta vastaava liiketoimintajohtaja Riikka Kangas kertoo.

Lokakuussa jopa 20 prosenttia OP Uusimaahan tulleista asuntolainahakemuksista tuli ensiasunnon ostajilta. Ensiasuntolainoja myös myönnettiin lokakuussa 32 prosenttia syyskuuta enemmän. Ensiasuntoa varten haettavan lainan määrä OP Uusimaassa on keskimäärin noin 205 000 euroa.

Ensiasunnon ostajat liikkeellä erityisesti Hyvinkäällä ja Lohjalla

Ensiasunnon ostajat ovat tehneet lainahakemusten määrä on selkeästi kasvanut tammi-lokakuun aikana erityisesti Hyvinkäällä ja Lohjalla sijaitseviin kohteisiin.

- Tilastojemme perusteella ensiasunnon ostajia suuntavat erityisesti pääkaupunkiseudun ulkopuolelle. Ensiasunnon ostajia kiinnostavat pienet asunnot, yksiöt tai kaksiot, joissa hinnat ovat kuluneen vuoden aikana laskeneet, Riikka Kangas kertoo.

Myös hyvin hoidetut taloyhtiöt ja muuttovalmiit asunnot kiinnostavat ensiasunnon ostajia.

– Toivottavasti lainahakemukset etenevät myös asuntokauppoihin, ja avaisivat osaltaan asuntomarkkinoille syntynyttä solmua. OP Koti Uusimaan lokakuun tilastoissa ensiasunnon ostajien kaupoissa ei vielä näy piikkiä, vaikkakin ensiasunnon ostajien tarjoukset asuntokaupoilla ovat lisääntyneet, Riikka Kangas painottaa.

Uudellamaalla nostettujen ASP-lainojen määrä kasvanut vuoden alusta

OP Uusimaan asiakkaat ovat nostaneet tänä vuonna ASP-lainoja euroissa yli 45 prosenttia viime vuotta enemmän, ja lainojen keskikoko on yli 13 prosenttia viime vuotta suurempi.

– Ensiasunnon ostajille tarkoitettuun ASP-säästämiseen tuli vuodenvaihteessa voimaan useita muutoksia, jotka tekivät asuntosäästämisestä aiempaa houkuttelevampaa, Riikka Kangas kertoo.

Keskeisiä muutoksia olivat esimerkiksi se, että kahden ASP-tilin käyttäminen yhteisen asunnon hankintaan nostaa myös lainan enimmäismäärää. Jatkossa korkotukilainaa voidaan myöntää 50 prosenttia enemmän silloin, kun molemmat asunnonhankkijat käyttävät kauppaan omat ASP-tilinsä.

OP Uusimaan asiakkaat ottavat ASP-lainaa keskimäärin noin 119 633 euroa, kun viime vuonna keskimääräinen nostettu ASP-laina oli noin 103 825 euroa. OP Ryhmässä ASP-laina on keskimäärin noin 100 000 euroa. OP Uusimaassa ASP-säästäjien keski-ikä on 29 vuotta.

Oletko pohtimassa ensimmäisen asunnon ostoa? Tutustu ensiasunnon ostajan oppaaseemme.