Salasana hukassa ja tallennustila täynnä? ”Onneksi on olemassa paikka, jossa saa apua!”
Lisää aiheesta
Enter tarjoaa yli 65-vuotiaille maksutonta opastusta digilaitteiden käytössä. Katso konkreettinen lista asioista, joissa Enter voi auttaa.
Ilman digitaitoja on nykyään lähes mahdoton pärjätä. Erityisesti terveydenhuollon digitalisaatio aiheuttaa haasteita monelle: ajanvaraukset, laboratoriotulokset ja reseptit löytyvät eri verkkopalveluista sekä sovelluksista, ja on vaikea muistaa, mitä kautta mitäkin asiaa hoidetaan.
Espoossa asuva Ari Kedonperä, 66, auttaa ikäihmisiä pärjäämään digitalisoituvassa maailmassa. Hän on yksi Enter ry:n 200 vapaaehtoisesta, joka tarjoaa maksutonta digineuvontaa yli 65-vuotiaille kirjastoissa ja palvelutaloissa Uudellamaalla.
– Ikäihmisille suurimpia haasteita aiheuttavat älypuhelimet, tabletit ja tietokoneet – erityisesti, jos laitteen käyttö alkaa vasta eläkeiässä. Me autamme aivan kaikenlaisten haasteiden kanssa, Kedonperä lupaa.
Opastus etenee ilman kiirettä
”Opastajille ruusuja. He ovat rauhallisia ja ottavat jokaisen yhdenvertaisia sekä antavat luotettavaa tietoa.” (Palaute Enter ry:n digituen asiakkaalta)
Kedonperä jäi eläkkeelle ammatillisen opettajan työstä kesäkuussa 2023 ja tiesi heti, että haluaa tehdä vapaaehtoistyötä digitukihenkilönä. Suurimpana syynä on auttamisen halu, mutta lisäksi tuntuu mukavalta kuulua johonkin vertaisryhmään, eli opastajien joukkoon.
– Olen todistanut digikehityksen koko kaaren aina ajalta ennen lähiverkkoja ja sähköposteja nykyiseen tekoälyn esiinmarssiin asti. Pitkä kokemukseni tietotekniikan opettajana auttaa minua ymmärtämään, millaisia haasteita ikäihmiset kohtaavat digiarjessaan.
Vaikka digitalisaatio voi tuntua vaikealta ja digilaitteiden käytössä ilmenevät haasteet turhauttavilta, Kedonperä muistuttaa, että apua kannattaa hyödyntää.
– Kaikki voivat oppia, jos saavat tarpeeksi tukea ja harjoitusta. Tärkeintä on, ettei jää yksin tuskailemaan teknisten haasteiden kanssa.
Jos jokin vaihe tuntuu vaikealta, se toistetaan niin monta kertaa kuin on tarpeen.
Digitukihenkilöt ottavat vastaan Uudellamaalla kirjaistoissa ja palvelutaloissa. Osaan paikoista, esimerkiksi Rikhardinkadun kirjastoon, marssitaan paikalle tiettyinä aikoina eikä ajanvarausta tarvita. Espoon keskuksen Entressen kirjastoon taas tarvitaan ajanvaraus. Katso täältä lähin digineuvontasi.
– Kannattaa ottaa omat digilaitteet mukaan, koska haasteet ovat laitekohtaisia. Etäopastuskin on mahdollista, mutta aina on parempi tulla paikalle, jos vain pääsee, Kedonperä suosittelee.
Kedonperä korostaa, että opastustilanteissa edetään rauhallisesti ja asiakkaan tarpeita kuunnellen. Asiakas ohjataan tekemään itse, koska vain niin voi oppia. Jos jokin vaihe tuntuu vaikealta, se toistetaan niin monta kertaa kuin on tarpeen.
– Jos asia ei ratkea yhdellä kerralla, kannustan asiakasta palaamaan ensi viikolla uudestaan, jolloin on taas aikaa edetä kaikessa rauhassa, Kedonperä sanoo.
Salasanat, tallennustila ja tietoturva stressaavat
”Sain ohjeet ongelmaani ja lisäksi useita uusia hyödyllisiä vihjeitä, miten voin toimia järkevämmin tulevaisuudessa digiasioissa. Lisäksi ohjaajat olivat hyvin mukavia ja huumorintajuisia.” (Palaute Enter ry:n digituen asiakkaalta)
Digituessa ratkotaan monenmoisia ongelmia ja digistressi helpottuu. Kedonperä kertoo, että salasanojen hallinta aiheuttaa päänvaivaa monelle.
– Salasanoja kirjataan vihkoon, mikä on hyvä tapa, mutta jos niitä muutetaan, uusi salasana pitäisi muistaa muuttaa vihkoon.
Myös tallennustilan täyttyminen harmittaa etenkin, kun ei oikein tiedä, miten sitä saisi lisää. Onko silloin järkevää ostaa lisää pilvitilaa vai pitäisikö vanhoja kuvia siivota? Tai mikä se pilvi ylipäänsä edes on?
– Puhelimeen kertyy tuhansia kuvia, ja ne saattavat päätyä väärille tileille. Kun vaikkapa iCloud tai Google Drive täyttyy, laitteen varmuuskopiointi lakkaa toimimasta. Tällaisissa pulmissa autamme kädestä pitäen.
Myös tietoturvaan liittyvät kysymykset ovat yleistyneet: huijaukset pelottavat monia, mikä saattaa estää tekemästä puhelimeen tai tietokoneeseen tarvittavia päivityksiä.
– Ihmiset kyselevät sekä puhelimen että tietokoneen tietoturvasta paljon. Meidän tehtävämme on hälventää pelkoa ja opastaa turvalliseen käyttöön.
Uusi laite aiheuttaa ahdistusta
”Olin viime käyntiini erittäin tyytyväinen. Ensimmäistä kertaa sain sellaista apua, jota pyysin ja minua todella neuvottiin ja näytettiin kykyni huomioon ottaen." (Palaute Enter ry:n digituen asiakkaalta)
Hankaluuksia voi ilmaantua myös, jos digilaitteen käyttöjärjestelmä muuttuu kesken kaiken. Jos on tottunut Androidiin ja saakin vaikka lahjaksi iPhonen tai päinvastoin, voi olla vaikea oppia navigoimaan uudenlaisissa valikoissa.
– Parasta olisi pitää tutun tyyppinen puhelin, eikä vaihtaa sitä esimerkiksi helppokäyttöpuhelimeen, jossa on aivan uudenlainen käyttöliittymä, Kedonperä selittää.
Yksi harmittava sudenkuoppa liittyy uuden puhelimen hankintaan.
– Operaattorit saattavat myydä ikäihmisille aivan liian kalliita älypuhelimia, liittymiä ja turhia lisäpalveluita. Kannattaakin ostaa pelkkä puhelin ja tulla sen kanssa opastukseen, jossa voimme yhdessä valita tarpeelliset palvelut ja opetella siirtämään tiedot puhelimelta toiselle. Siinä säästää rahaa, Kedonperä neuvoo.
Mikäli on jo ehtinyt ostaa ja ottaa käyttöön turhia toimintoja, niitä voidaan mahdollisesti vielä poistaa digituessa. Monia saattaa hävettää, että tuli mentyä myyjän asettamaan halpaan, mutta se on turhaa.
– Ota mukaan kuitti, josta näkyy, mitä kaikkia palveluita on myyty. Yritetään täällä sitten yhdessä katsoa, mitä voidaan vielä peruuttaa, Kedonperä lupaa.
Esimerkiksi tällaisiin ongelmiin Enter ry:n digituesta saa apua
Puhelimen käyttö
- Perustoiminnot (kosketusnäyttö, asetusten löytäminen) ovat haastavia.
- Salasanojen hallinta on vaikeaa.
- Laitteiden tallennustila täyttyy kuvista eikä varmuuskopiointi onnistu.
- Liikaa turhia sovelluksia näytöllä häiritsemässä päivittäistä käyttöä.
- Puhelimen ohjelmat ovat päivittämättä eikä sovelluksia voi siksi käyttää.
- Huijausviestit ja tietoturvauhat herättävät pelkoa.
- Operaattorit myyvät kalliita laitteita ja tarpeettomia palveluita.
- Uuden puhelimen käyttöön ottaminen.
Tietokoneen käyttö
- Hankinnan vaikeus: mikä malli ja käyttöjärjestelmä sopii omaan käyttöön?
- Päivitysilmoitukset ja tietoturva herättävät epävarmuutta.
- Tietojen siirto vanhasta koneesta uuteen koetaan hankalaksi.
- Reitittimen hallinta ja pääkäyttäjän salasanojen vaihto on vaikeaa.
- Pilvitallennuksen hallinta epäselvää; tiedostot menevät sekaisin.
- Sähköpostin ja liitetiedostojen käyttö aiheuttaa haasteita.
OP Uusimaa lahjoittaa tänä vuonna yhteensä 350 000 euroa kahdeksalle Uudellamaalla toimivalle yhteisölle, joiden toiminnan kautta tuetaan pankin omistaja-asiakkaiden tärkeinä pitämiä kohteita. Enter ry on yksi lahjoituksen saajista.