Toimittaja-juontaja Mikko ”Peltsi” Peltola pitää hiihtämisen ansioista talvesta todella paljon.

– Minusta on mukavaa, kun on pakkasta ja lunta, koska silloin pääsen ladulle. Pidän kyllä kesästäkin, mutta talvea aina oikein odotan. Hiihtämisen kautta olen löytänyt ilon talveen, hän kertoo.

Peltsi ylistää hiihtämistä liikuntamuotona mutta myös vapaa-ajan tekemisenä. Hän on esimerkillään innostanut monia muitakin ladulle.

– Hiihtäminen on todella mahtavaa ja monipuolista liikuntaa mutta myös tekemisenä miellyttävää, kun saa hyvän rytmin päälle. Ei sen parempaa olekaan!

Ladulle Peltsi lähtee mielellään kaverin kanssa, mutta himohiihtäjän tulee sujuteltua paljon yksinkin.

– Kaikki käy, kunhan pääsen hiihtämään, hän hihkaisee.

”Aina löytyy jotain kehitettävää”

Peltsi on aina pitänyt hiihtämisestä. Hän innostui siitä jo lapsena, koska vanhemmatkin hiihtivät. Koulussa oli hiihtokisoja, joihin osallistuttiin, mutta mihinkään hiihtoseuraan hän ei kuulunut.

Oma harrastus on nyt siirtynyt lapsille, sillä Peltolan kaksi lasta hiihtävät mielellään ja toinen kuuluu myös hiihtoseuraan.

– Kun lapsi on hiihtoharjoituksissa Paloheinässä, myös muu perhe viettää sen ajan ladulla. Hiihtäminen on meillä koko perheen harrastus.

Peltsi vinkkaa, että Helsingin Paloheinässä on myös aikuisten hiihtoryhmiä, joissa voi saada opetusta ja valmennusta. Muutaman hiihtotunnin ottaminen tekee hyvää ja kannustaa jatkamaan, jos hiihtotaito on päässyt unohtumaan.

– Luulen tietysti olevani mestarihiihtäjä, mutta aina sieltä jotain kehitettävää löytyy, Peltsi nauraa.

Kerran talvessa suksilla töihin

Pääkaupunkiseudulla kulkee latuja ristiin rastiin, eli hiihdettävää riittää kipinän iskiessä. Jokaiselle riittää sopivan vaatimustason reittejä.

– Nythän on kivaa, kun on lunta paljon ja melkein missä vain voi hiihtää. Välttämättä ei tarvitse edes lähteä kauas kotoa tai koululta, koska ladut alkavat monella ihan vierestä, Peltsi sanoo.

Helsingin Paloheinän upeat hiihtoladut sijaitsevat lähellä Peltsin kotia, ja sieltä pääsee lykkimään vaikka Keravalle asti.

Peltsi hiihtelee mielellään myös pääkaupunkiseudun ulkopuolella, kuten Vuokatin maisemissa, etenkin pitkillä laturetkillä. Hän osallistuu talven mittaan moneen hiihtotapahtumaan.

Yksi oikein tärkeä perinne Peltsillä on.

– Hiihdän Pasilaan töihin ainakin kerran talvessa. Se on ihan pakollinen traditio.

Peltsin tyylit: pertsaa ja vapaata

Peltsi taitaa molemmat hiihtotyylit, eli perinteisen ja vapaan tyylit. Hiihtoharrastuksen hän suosittelee aloittamaan perinteisellä tyylillä.

– Pertsalla pääsee helpommin alkuun, jos ei ole ennen paljon hiihdellyt. Toki, jos himoitsee vapaan hiihtoa, niin ei sekään mitään rakettitiedettä ole mutta hieman teknisempää ja raskaampaa.

Peltsillä on monta suksiparia – joka lähtöön löytyy sopivat. Välineitä kannattaa hankkia hiihtoon erikoistuneesta urheilukaupasta, että saa varmasti sopivat välineet.

– Ihmisen painolla, pituudella ja tekniikalla on merkitystä, kun valitsee suksia, jotta suksien ominaisuudet pääsevät oikeuksiinsa ja ne palvelevat hiihtäjän taitoja. Minun ei esimerkiksi kannata lähteä hiihtämään maajoukkuesuksilla, Peltsi vertaa.

Vaatteita valitessa kannattaa muista, että hiihdossa tulee lämmin, koska siinä käytetään koko kroppaa eli yhtä aikaa sekä käsien että jalkojen lihaksia.

– Ei kannata pukea liikaa. Pakkasella laitan merinovillakerraston ja hiihtoasun päälle. Kun keli on lähellä nollaa, jätän merinovillan pois. Samalla asulla voi käydä juoksulenkillä.

Hippo-sanasta hiihtäminen mieleen

Maaliskuun 11. päivä Peltsi juontaa Olympiastadionilla Hippo-hiihdot, joka on 3–10-vuotiaille lapsille tarkoitettu ja kaikille avoin ulkotapahtuma.

– En ole itse koskaan osallistunut Hippo-hiihtoihin, mutta sanasta Hippo minulle tulee mieleen hiihtäminen. Siellä on valtavasti lähtöjä ja ihan varmasti kova tohina päällä, Peltsi miettii.

Hiihtojen lisäksi päivän aikana voi osallistua ainakin Hippo-diskoon ja ottaa kuvia Hippojen kanssa. Hippo-hiihdot ovat osa Hiihtoliiton SkiWeeks-tapahtumakokonaisuutta, ja paikalle odotetaan noin 700 lasta.

Entä mitä vinkkejä konkari voisi antaa nuoremmille hiihtäjille, jotka osallistuvat Hippo-hiihtoihin?

– Kunnon aamupala kannattaa syödä etukäteen, sillä hyvä ravinto ja reipas mieli kuuluvat vievät pitkälle. Ei haittaa, jos vähän jännittää, sillä kyllä ammattilaisiakin jännittää, kun numerolappu laitetaan rintaan. 

Lue lisää Hippo-hiihdoista OP Uusimaan sivuilta: OP Uusimaa mahdollistaa Hippo-hiihdot Stadionilla! - Uutisartikkeli | OP