Se hetki oli taianomainen.

Oli viime syyskuu ja upea ilta-aurinko kultasi säteillään Töölön Telia 5G Areenan. HJK:n naisten edustusjoukkue pelasi Kuopion Palloseuraa vastaan. Ottelua seurasi naisten liigan ennätysyleisö, 1600 silmäparia. Pelin panos: Suomen mestaruus.

– Taisi olla matsin 70. minuutti, kun tuli pelikatko ja saimme vapaapotkun. Johdimme 2-0. Katsahdin yleisöön ja yllytin heitä kannustamaan, HJK:n kapteenistoon kuuluva Essi Sainio, 33, muistelee.

– Sillä hetkellä tiesin, että mestaruus on meidän.

HJK:n naiset palasivat viime kaudella kultakantaan 14 vuoden tauon jälkeen. Joukkue hävisi kauden aikana vain yhden pelin.

– Meille mestaruus ei tullut yllätyksenä. Se oli jatkumoa sille, että olimme tehneet asiat oikein useamman vuoden ajan, joukkueen manageri Joonas Sarelius sanoo.

Menestys vaatii resursseja ja sitoutumista

HJK:n naisten joukkueen pelaajat ovat puoliammattilaisia.

He saavat pelaamisestaan jonkin verran palkkaa, mutta eivät pysty keskittymään vain jalkapalloon. HJK on seurana panostanut siihen, että pelaajien arki olisi mahdollisimman sujuvaa. Pelaajille on tarjottu esimerkiksi mahdollisuus työskennellä muutama tunti päivässä seuran ylläpitämässä iltapäiväkerhossa, mikä mahdollistaa osallistumisen aamu- ja iltatreeneihin. Monet pelaajista opiskelevat ja opinnot on yleensä helppo yhdistää urheilu-uraan.

– Asiat voi tehdä ammattimaisesti, vaikka ei olisikaan ammattilainen, Sarelius toteaa.

Naisten treenimäärät ovat suurin piirtein samaa tasoa HJK:n miesten edustusjoukkueen kanssa. Aamutreenejä on kahdet tai kolmet, iltatreenejä neljät ja viikonloppuisin pelataan joko treenipelejä tai liigamatseja. Lisäksi pelaajat tekevät itsenäisesti fysiikkaharjoituksia.

– Olemme kaikki huippu-urheilijoita, joukkueen ykkösmaalivahti Anna Koivunen, 18, summaa.

Pelaajat Essi Saino ja Anna Koivunen odottavat tulevaa kautta innolla.

Lisää panostusta naisten ja tyttöjen jalkapalloon

Viime kausi oli Koivusen ensimmäinen HJK:ssa. Samalla nuori nainen teki läpimurtonsa naisten liigaan, sillä edellisellä kaudella TPS:n riveissä pelejä ehti kertyä vain muutamia.

– Ensi kauden tavoite on olla naisten liigan paras maalivahti, Koivunen sanoo itsevarmasti.

Kapteeni Essi Sainiolle suomenmestaruus oli pitkäaikaisen unelman täyttymys. Sainio pelasi HJK:ssa kaudella 2005-2006 ja lähti sen jälkeen kuudeksi vuodeksi ammattilaiseksi ulkomaille. Paluu HJK:n väreihin tapahtui kaudella 2015 – ja sen jälkeen hyökkääjä on jahdannut SM-kultaa.

– Vaihdoin viime kaudella pelipaikkaani laidasta keskelle ja se toimi täydellisesti. Löysin pelaamiseeni ihan uudenlaista kipinää, Essi kertoo.

Joonas Sarelius paljastaa, että HJK:ssa panostettu tosissaan naisten ja tyttöjen jalkapalloon jo monta vuotta. Harrastavien määrä on moninkertaistunut, ja esimerkiksi kaudella 2019 15-, 14- ja 13-vuotiaiden joukkueet voittivat ikäluokkiensa Suomen mestaruudet. Edustusjoukkueen taloudellisia resursseja on kasvatettu huomattavasti, mikä on vaikuttanut sekä valmennuksen että harjoittelun tasoon.

Sareliuksen mukaan tavoitteena on kasvattaa resursseja entisestään seuraavan parin vuoden aikana.

– Emme oleta saavamme ilmaiseksi mitään, vaan aiomme osoittaa, että olemme panostuksen arvoisia. Ensi vuonna pelaamisen Naisten Mestarien Liigaa ja tavoitteet ovat korkealla myös kansainvälisellä tasolla.

Naisten futiksen taso nousussa meillä ja maailmalla

Kova työ.

Se on se sekä Koivusen että Sainion mielestä joukkueen menestyksen salaisuus. Jokaisen pelaajan tehtävänä on ollut ottaa itse vastuu siitä, että tekee joka päivä jotakin sen eteen, että hänestä tulee parempi pelaaja ja joukkueesta yhä vahvempi.

– Kaikki lähtee arjesta. Siitä, että tehdään oikeita valintoja ruoan, palautumisen ja harjoittelun suhteen, Sainio sanoo.

Koivunen kehuu myös valmennusta.

– Peli-identiteettimme ja -strategiamme ovat toimineet loistavasti. Vahvuutemme ovat pallonhallinnassa ja urheilullisuudessa. Haluamme hallita peliä ja olemme aggressiivisia pallonriistossa.

Seuraava kausi alkaa maaliskuussa. Joukkueen runko on säilynyt suhteellisen samana muutamaa pelaajavaihdosta lukuun ottamatta. Isoin menetyksistä oli joukkueen maalitykki Jutta Rantala, joka sai ammattilaissopimuksen Ruotsiin. Sareliuksen mielestä Rantalan lähtö oli pohjimmiltaan positiivinen asia.

– Se osoittaa, että HJK toimii porttina ammattilaisuuteen. Haluamme myös junioreidemme näkevän sen, että naisillakin on nykyisin mahdollisuus tehdä jalkapallosta ammatti. Me voimme tarjota sen polun, Sarelius sanoo.

Viime kesän MM-kisat toivat ison yleisön tietoisuuteen naisten futiksen kovan tason. Naisten jalkapallo on ollut Euroopassa kovassa nosteessa jo useamman vuoden ajan ja monet suurseurat ovat hankkineet itselleen naisten joukkueen.

Naisten futiksen taso on nousussa Suomessakin. Sarelius, Sainio ja Koivunen ennustavat, että ensi kaudella HJK:n pystyy haastamaan tosissaan useampi joukkue. Kaikkien mielestä pelin tason nouseminen on pelkästään hyvä asia. Paineita mestaruuden puolustamisesta ei ole.

– Kaikki tietävät jo, että olemme hyviä. Meidän pitää vaan jatkaa asioiden tekemistä oikein, Koivunen sanoo.

Manageri-Sarelius jatkaa virnistellen:

– Sen voin paljastaa jo nyt, että HJK tulee voittamaan myös ensi kaudella mestaruuden.