– Sillä on positiivinen vaikutus oppimiseen ja sosiaaliseen kanssakäymiseen. Kun lapsi liikkuu päivisin, unikin maistuu paremmin, kuvailee Lasten Liikkeen projektipäällikkö Carita Riutta Olympiakomiteasta.

Lasten Liike -iltapäiväkerhoja toimii jo sadalla paikkakunnalla ympäri Suomen. Toiminnasta vastaavat paikalliset urheiluseurat tai muut yhdistykset, jotka saavat suunnitella käytännön toteutuksen omien vahvuuksiensa pohjalta.

– Emme aseta rajoituksia sille, mitä liikuntaa kerhoissa harrastetaan. Ajatuksena on liikkua monipuolisesti ja oppia liikunnallisia perustaitoja – lajivalmennuksesta ei ole kyse.

Olympiakomitea kouluttaa kerho-ohjaajat. Heidän kanssa käydään läpi alakouluikäisille soveltuvia leikkejä ja pelejä.

– Olemme koettaneet tehdä kerhotoiminnan järjestämisen mahdollisimman helpoksi. Yrityskumppanien ja -lahjoittajien, kuten OP Helsingin, ansiosta kerhoja tuetaan pienellä starttirahalla.

Riutta määrittelee Lasten Liikkeen koko urheiluyhteisön sekä kuntien, koulujen ja yritysten yhteisponnistukseksi.

– Tavoitteenamme on avata mahdollisimman monelle lapselle pääsy liikuntakerhoon. Kerhojen määrä on kaksinkertaistunut joka vuosi, mutta lisää tarvitaan, sillä kysyntä ylittää yhä tarjonnan.

Tutkimusten valossa lapset eivät liiku tarpeeksi. Kaksi kolmesta alakoululaisesta liikkuu alle 1-2 tuntia päivässä, ja yläluokilla liian vähän liikkuvien osuus kasvaa.

– Lasten Liike -kerhoissa koetetaan ruokkia erilaisia ärsykkeitä ja liikuntamuotoja, joista saattaa löytyä jokaiselle se oma juttu.