Millaista kesätyö leirillä oli? 17-vuotias Elmer ja 16-vuotias Unna kertovat.

- Onhan tää ollut hauskaa, tapaa uusia ihmisiä, oppii vahtimaan lapsia ja auttamaan näitä ohjaajia, Elmer kertoo. 

Unna on samoilla linjoilla Elmerin kanssa:

- Uuden oppiminen ja toiminen erilaisten lasten kanssa on ollut hauskaa ja mukavaa. Joka päivä on ollut jotain yllättävää ja erilaista.

Elmer toimi aamuleiriläisten ohjaajana ennen varsinaisen leiripäivän alkua. Hän toteaa antaneensa ”boostia” lasten toimintaan. Aamuleikkeihin on kuulunut mm. piilo. Elmer kertoo huvittuneena, miten hassulta kuulosti, kun alakoululaiset lapset kertoivat etsineensä "sitä miestä".

Kysymykseen siitä, mikä erityisesti jäi leirin ohjaamisesta mieleen, Elmer vastaa:

- Leiriavustajana toimiminen kehittää sinun persoonaa, alat arvostaa eri asioita ja katsot asioita eri tavoin.

Unna, joka on hoitanut lapsia aiemminkin, kertoo että leirillä lasten kanssa yhdessä tekeminen on tuntunut erilaiselta kuin hänen aiemmat kokemuksensa lasten hoidosta.

- Leirillä on kiva, kun on isompi porukka tukena.

Avustajatyöstä arvokkaita työelämävalmiuksia

PopUp ry käynnisti kesän 2021 leireillä nuorten avustajien työllistämisen. Kesäleireillä nuoret pääsivät tutustumaan lasten harrastusten avustajatyöhön ja saivat halutessaan jatkaa avustajatyötä lukuvuoden aikana lasten harrastustunneilla.

PopUp ry:n hallituksen puheenjohtaja Tuulia Tuovinen kertoo, että nuoret ovat tuoneet esiin mahdollisuuden oppia lisää ja hyödyntää omaa osaamistaan eri harrastetuntien sisällöissä. Avustajatyössä nuoret oppivat arvokkaita työelämävalmiuksia ja saavat usein ensikosketuksen työelämään.

- Olemme vakuuttuneita siitä, että nuorten kokemusten laatu vaikuttaa siihen, miten he jatkossa suhtautuvat työelämään ja onnistuneiden kokemusten kautta myös heidän rohkeuteensa hakea töitä jatkossa, Tuulia Tuovinen painottaa.

  16 % nuorista on kiinnostunut harrastetuntien apuohjaajana toimimiseen ja 36 % haluaisi tutustua avustajana toimimiseen. -  (Valtakunnallinen koululaiskysely, Opetus- ja kulttuuriministeriö 2020)  

OP Uusimaan myöntämä tuki on ollut tärkeä, jotta Popup ry on voinut palkata nuoria avustajia leireille.

- Tuki on ollut meidän yhdistyksellemme ensimmäinen kimmoke työllistää nuoria, ja samalla olemme saaneet lisää vinkkejä nuorten työllistämiseen ja tukemiseen työelämässä, Tuulia Tuovinen kertoo.

OP Uusimaan tuella 500 nuorta sai kesätyöpaikan

Osuuspankit ympäri Suomen tarjosivat kesällä 2023 työpaikkoja OP:n piikkiin 15–17-vuotiaille nuorille yleishyödyllisissä yhdistyksissä. Viime kesänä OP Uusimaan tuella kesätyö löytyi yli 500 nuorelle 179 yhdistyksestä. 39 prosenttia nuorista oli ensimmäisessä työsuhteessaan.

Nuorilta kerätyn palautteen perusteella 75 prosenttia koki tekevänsä tärkeää ja vaikuttavaa työtä, 95 prosenttia koki oppineensa uutta, ja hyötyarvosana oli 4,36 (arviointiasteikolla 1-5).

- OP Uusimaa on ollut mukana tukemassa nuorten työllistymistä Kesäduuni OP:n piikkiin –kampanjan kautta jo vuosikymmenen ajan. Joka kesä on silti huikean hienoa kuulla nuorten tarinoita siitä, mitä kaikkea on kesän aikana opittu ja tehty. Ja vähintään yhtä hienoa on, että monet työnantajana toimivat yhdistykset kertovat oppineensa paljon myös nuorilta, OP Uusimaan vastuullisuustyöstä vastaava Ulla-Kajsa Lemmetyinen iloitsee.

PopUp ry on vuonna 2016 perustettu, voittoa tavoittelematon, yleishyödyllinen yhdistys, jonka tavoitteena on edistää lasten ja nuorten harrastustoimintaa ja sen kehittämistä.  Olemme yhteisöjen kehittämisorganisaatio, joka on erityisesti keskittynyt lasten osallisuuden edistämiseen. Kokoamme harrastamisesta saatavilla olevaa tutkimustietoa ja hyödynnämme arviointi- ja tutkimustietoa harrastustoiminnan kehittämisessä.

Kesätyö OP:n piikkiin -kampanja on osa OP:n vastuullisuustyötä ja tavoitteena on työllistymisen rinnalla tukea nuorten taloustaitojen oppimista. Vuoden 2024 kesätyöpaikat ovat jälleen haettavissa Uudenmaan yhdistyksissä. Lisätietoja löydät verkkosivuiltamme.