Huhtikuun aamu avautui Benalmádena Costan kylässä miellyttävässä säässä: oli pilvistä ja lämmintä, juuri sopivaa kunnostaa talon koristeellisia rautaristi­koita. Niiden pariin Heikki Sirelius siirtyi hoidettuaan ensin Teamsissa kotimaan asioita.

Nettikokouksen aikana puoliso Eeva­Inkeri­ Sirelius pani pyykin­pesukoneen pyörimään ja kirjoitti syntymäpäiväkortit kahdelle lapsenlapselleen Suomeen. Hän suunnitteli tulevien päivien ja viikkojen ohjelmaa. Tekemistä riittää, sillä pariskunnalla on laaja tuttava- ja ystäväpiiri Aurinko­rannikolla, jossa he ovat viihtyneet jo yli kahdenkymmenen vuoden ajan.
Sireliukset asuvat Fuengirolan lähettyvillä rivitalossa, josta he ostivat yhden asunnon vuonna 2000 ja toisen vuonna 2010.

– Meillä on kolme lasta ja kahdeksan lastenlasta. Täällä on kaksi asuntoa vierekkäin ja upeasti tilaa, kun he tulevat tänne, ison perheen äiti ja monin­kertainen isoäiti kertoo.

OP_Media-Sirelius-01.jpg

Aktiivista eläkeläisten elämää

Sireliusten koti on osa niin sanottua urbanisaatiota, isompaa rakennuskompleksia, joka koostuu useasta kiinteistöstä. Viihtyisyyttä tuovat suojatun piha-alueen hyvin hoidetut istutukset sekä uima-allas, johon Sireliukset heti aamulla herättyään pulahtavat.

– Tulemme tänne kolmesti vuodessa kuukaudeksi. Kevätkausi maalis–huhtikuussa on ihana, varaslähtö Suomen kevääseen. Suomessa odotellaan, että kyllä se kevät kohta tulee, mutta se alkaa vasta vapun jälkeen. Täällä saamme lisättyä ulkoilusäitä vuosikalenteriin­, Eeva-Inkeri Sirelius selventää.

Kevään lisäksi Sireliukset viettävät Andalusiassa nelisen viikkoa loka–marraskuussa ja tammi–helmikuussa. Suotuisassa ilmanalassa pariskunta voi harrastaa kotimaata enemmän fyysistä liikuntaa.

– Kunnon hoitaminen on tärkeää eläkeläisille, vaimo perustelee.
– Me ei olla hiekkarannalla makaavia ihmisiä, pitää olla muutakin tekemistä, aviomies huomauttaa.

Pariskunta tekee pitkiä kävelyretkiä ja käy teatterissa ja konserteissa.

– Ulkona syöminen illalla on myös mukavaa, kun on ihan toisenlaiset hinnat kuin Suomessa. Se on yksi seurustelumuoto ystävien kanssa, Heikki Sirelius lisää.

OP_Media-Sirelius-03.jpg

Kotimaassa kaksikko viettää tiiviisti aikaa omien perheenjäsentensä kanssa. Kesällä Sireliukset järjestävät lastenlapsilleen kesäpaikallaan Hämeessä kesäleirin, jonka ohjelmaan kuuluu uimista, lautapelien peluuta, kesäteatteria ja majojen tekemistä sekä sahan ja kirveen käytön kaltaisten ”perus­taitojen” opettelua.

– Haluamme näyttää, mitä luonto tarkoittaa ja miten luonnossa eletään. Lastenlapset ovat nauttineet, isoisä kuvaa.

Omat lapsensa Sireliukset ovat ottaneet mukaan moneen tekemiseen, muun muassa varallisuudenhoidon suunnitteluun.

Lasten mielipide tärkeä

OP:n sijoitusneuvojan palveluita Eeva-Inkeri ja Heikki Sirelius ovat käyttäneet jo toistakymmentä vuotta. Vuosi sitten asiakkuus laajeni kokonaisvaltaisen OP Private Wealth Planning -palvelun myötä sijoitusneuvonnasta juridisiin palveluihin.

– Emme enää vain kasvata varalli­suutta, vaan siirrämme sitä eteenpäin lapsillemme. Perintösuunnittelu, testamentti ja edunvalvontavaltakirja ovat meille tässä elämänvaiheessa tärkeitä näkökulmia varallisuudenhoitoon, Eeva-Inkeri Sirelius kertoo.

OP:n yhteyshenkilö on pysynyt koko ajan samana, mikä on auttanut yhteisen näkemyksen luomisessa.

– Arvostamme OP:n yhteyshenkilön proaktiivisuutta ja asioihimme perehtyneisyyttä. Hän on aloitteellinen, ja hänellä on meille hyviä ehdotuksia, Heikki Sirelius kiittää.

Sireliukset ovat hajauttaneet varallisuutensa sijoitusasuntoihin, arvopapereihin ja perheyrityksen osakkeisiin. Hajautus tuo mielenrauhaa muun muassa silloin, kun arvopaperimarkkinoilla on voimakasta heiluntaa.

– Olemme saaneet OP Private Wealth Planning -palvelun myötä erinomaisia ratkaisuehdotuksia perintösuunnitteluun. Pidän sitä arvokkaana, sillä kysymykset ovat vaikeita maallikolle, Eeva-Inkeri Sirelius toteaa.

Sireliuksille on tärkeää kuulla myös lasten mielipide ja saada heidän hyväksymisensä varallisuudenhoitoon. Yksi lapsista osallistui OP Private Wealth Planning -neuvotteluun, mikä oli Sireliusten mielestä osoitus avoimesta keskusteluyhteydestä.

– Usein me vanhemmat pidämme asioita turhan pitkään itsellämme. Keskustelut kannattaa aloittaa lasten kanssa silloin, kun ollaan täysjärkisiä ja toimintakykyisiä.

Ihan kaikki suunnitelmat eivät ole toteutuneet: Heikki Sirelius on haaveillut suomalaisesta metsätilasta, mutta tilojen hinnat ovat kivunneet liian korkeiksi. Elämä ison perheen keskellä on rikasta ilman metsän­hoitoakin, ja Espanjan-koti tarjoaa vaihtelua vuodenkiertoon.

Kiinnostuitko sijoittamisesta? Tutustu OP Uusimaan varallisuudenhoidon palveluihin.