Kuinka koota omaan talouteen sopiva sijoituskokonaisuus?
Lisää aiheesta
Kun on tehnyt päätöksen vaurastumisen aloittamisesta, on aika selvittää oma sijoittajaprofiili. Mutta millaisia erilaisia profiileja on, ja mikä sijoituskohde sopii millekin tyypille?
OP Helsingin sijoitusneuvoja Vesa Piekkarin mukaan sijoittajatyypit voidaan jakaa karkeasti viiteen: erittäin varovaiseen, varovaiseen, maltilliseen, tuottohakuiseen ja erittäin tuottohakuiseen sijoittajaan.
Profiili määräytyy sen mukaan, kuinka paljon tuottoa säästöilleen haluaa, kuinka paljon arvonheilahtelun riskiä sietää ja millaisella aikajänteellä säästää, eli kuinka kauan rahansa on valmis pitämään kiinni säästö- tai sijoituskohteessa.
– Nämä kysymykset on hyvä esittää itselleen aina sijoitus- tai säästökohdetta valitessa, ja op.fistä kirjautuneille asiakkaile löytyvä Sijoittajaprofiili on kätevä apuväline siihen, Piekkari sanoo.
Erittäin varovaiselle säästäjälle, joka ei siedä lainkaan arvonheilahtelua tai riskiä, Piekkari suosittelee tilisäästämistä. Tilillä säästöt eivät kuitenkaan pääse hyötymään korkoa korolle -efektistä, ja etenkin nykyisellä matalalla korkotasolla tuotot jäävät erittäin pieniksi.
Jonkin verran riskiä sietävälle varovaiselle tai maltilliselle sijoittajalle sopii puolestaan yhdistelmärahasto, joka sijoittaa sekä korkoihin että osakkeisiin, kuten OPn helpot säästäjän rahastot. Yhdistelmärahasto on sitä varovaisempi, mitä pienempi osakepaino rahastossa on. Maltillisen sijoittajan salkussa osakkeita tai osakerahastoja voi olla jo puolet. Samalla, kun osakepainoa nostetaan, myös sijoitusaika saisi nousta mukana.
Tuottohakuinen sijoittaja on valmis ottamaan enemmän riskiä, ja tällöin salkun osakepaino voi Piekkarin mukaan olla jo 80/20. 7-10 vuoden aikajänteellä säästävälle, tuottohakuiselle sijoittajalle sopivat myös osakerahastot. Erittäin tuottohakuiselle sijoittajalle taas sopivat osakerahastot ja suorat osakkeet.
– Joku haluaa paljon tuottoa, joku taas arvonheilahtelulta maltillisemman säästökohteen. Tärkeintä on löytää sellainen tapa säästää, että voi nukkua yönsä rauhassa, Piekkari sanoo.
Mitä lyhyempi aika, sitä pienempi riski
Piekkarin mukaan säästö- ja sijoituskohde tulisi valita ennen kaikkea niin, että se sopii käytössä olevaan sijoitusaikaan. Perussääntö on, että mitä lyhyempi sijoitusaika, sitä matalariskisempi tulisi kohteen olla.
– Jos puhutaan lyhyestä säästöajasta, alle kahdesta vuodesta, osuutta kannattaa kerryttää riskittömästi tilille tai matalariskiseen korkorahastoon. Kahden-viiden vuoden aikajänteeseen sopii hyvin yhdistelmärahasto, ja pidempään, yli seitsemän vuotta rahoja sijoituksissa pitävä voi halutessaan lisätä salkun osakepainoa jopa 100 prosenttiin, kuitenkin huomioiden aina oma sijoittajaprofiili.
Kuukaudessa säästettävän summan tulisi sijoitusneuvojan mukaan olla sellainen, että se on helppo laittaa sivuun: toisaalta niin iso, että siitä kertyy säästöjä ja toisaalta mahdollisimman kivuton talouden kokonaiskuvassa.
– Hyvää säästämistä ei ole se, että ensin säästetään vyötä kiristäen, ja sitten tulee yllätyskuukausi ja joudutaan ottamaan säästettyjä rahoja takaisin. Pitäisi olla pelivaraa yllättäviä laskuja ja muita suuria kertamenoja varten. Kahden kuukauden palkka tilillä on hyvä puskuri ja auttaa pitämään muista säästötavoitteista kiinni, Piekkari sanoo.
Samassa salkussa monta unelmaa
Valitsemalla muutaman eri kohteen, johon sijoittaa, voi säästää samaan aikaan useita eri tarpeita varten.
– Monesti meillä on mielessämme useampi kohde, joita varten haluamme säästää. Voidaan vaikka haluta vaihtaa huonekaluja kahden vuoden sisällä, vaihtaa auto uudempaan viiden-kuuden vuoden päästä, ja vaihtaa asunto isompaan 15 vuoden päästä, Piekkari sanoo ja antaa esimerkin:
– Jos kuvitellaan, että olisi mahdollisuus säästää kuukaudessa vaikka 150 euroa, voisi kolmasosa, 50 euroa, mennä matalariskiseen säästäjän rahastoon, kolmasosa keskipitkän aikavälin säästämiseen tarkoitettuun rahastoon ja kolmasosa täysipainoisesti osakerahastoon tai miksei vaikka suoriin osakkeisiin nyt, kun OPn uusi hinnoittelumalli tukee myös pienemmillä summilla säästämistä kustannustehokkaasti.
Loppujen lopuksi säästämisessä on Piekkarin mukaan tärkeämpää aloittaa, kuin jäädä pitkäksi aikaa vatvomaan, onko juuri varovainen vai maltillinen rahasto parempi.
– Omaa sijoitussalkkuaan voi kyllä muokata matkalla, Piekkari vinkkaa.
Tee säästämisestä automaattista - Säästä 5 % tuloistasi
Tutustu OPn uudistuneeseen osakehinnoitteluun omistaja-asiakkaalle