Vastaanottoasemalla Vantaan Viinikkalassa käy tasainen rekka-autorumba, kun portista tuodaan sisään erilaista rakennus- ja purkujätettä.
Rekoista kipattavat betoni- ja tiilijätetonnit, puutavara, oksat, kannot ja metallit lajitellaan, murskataan ja jatkokäsitellään. Sen jälkeen ne jatkavat matkaansa muun muassa maanrakentamiseen, uusiokäyttöön tai lämmönlähteiksi.

Circulation Oy:n perusideana on hyödyntää ja kierrättää vastaanottopisteisiin tuleva jäte mahdollisimman tarkasti. Sen myötä myös kaatopaikoille ja polttoon päätyy entistä vähemmän materiaalia.

– Tavaraa tulee ihan kiitettävästi, toimitusjohtaja Marcus Mannerla kertoo.

Edes parhaillaan käynnissä oleva suhdannejarrutus ei miestä hetkauta.

– Suhdannekuopat tulevat ja menevät, ja pian on taas uusi nousu.

Kolmisenkymmentä henkeä työllistävä, noin 10 miljoonan liikevaihtoa tekevä Circulation perustettiin 2012, mutta yhtiön juuret ulottuvat vuoteen 2005. Tuolloin Mannerla hankki Viinikkalasta tontin, johon oli määrä rakentaa toimitilakiinteistö. Tontti kaipasi täytteekseen betonimursketta.

– Silloin tajusin, että tässähän olisi bisnessaumaa ja aloitin murskeen vastaanoton. Siitä se lähti.

Yhtiö toimii edelleen samalla paikalla Vantaan Viinikkalassa, ja sen jälkeen laitokset ja vastaanottopisteet on avattu Helsingin Tattariharjulla ja Järvenpään Jampassa. Lisäksi on pienimuotoisempaa toimintaa Mäntsälässä ja Pornaisissa. Tavoitteena on kasvaa sekä omin voimin että yritysostoilla.

Kasvavan yrityksen tulevaisuus on pitkälti kiinni avainhenkilöiden osaamisesta ja sitoutumisesta. Circulationissa satsattiinkin perinteisten virikeseteleiden lisäksi vapaaehtoiseen eläkevakuutukseen.

– Näin nelikymppisenä on hyvä pohdiskella tulevaa eläketurvaa, sillä se on edessä yllättävän nopeasti. Työ on myös ajoittain fyysisesti raskasta, eivätkä krempat enää häviä itsestään.

OP:n ryhmäeläkevakuutus on kohdistettu Circulationissa työskenteleville yhtiön omistajille. Se tarjoaa tarvittaessa joustavan mahdollisuuden siirtyä eläkepäiville jo ennen virallista eläkeikää. Seikka, jota toimitusjohtajan mukaan osataan myös arvostaa.

– Kustannus on yritykselle varsin pieni, mutta näin nuoret avainosaajamme pääsevät säästämään eläkerahoja sukanvarteen jo hyvissä ajoin. Etu on koettu motivoivaksi ja sitouttavaksi.


Selkeä etu on sekin, että vakuutusmaksut ovat yritykselle verovähennyskelpoisia. Niitä ei myöskään katsota vakuutetun palkaksi, jolloin niistä ei makseta palkan sivukuluja.

OP Uusimaa saa Mannerlalta muutenkin kehuja yhteistyöstä, kumppanuudesta ja yritykseen liittyvien kehitysideoiden pallottelusta. Myös Circulationin osakesalkku on OP:n varainhoidon ammattilaisten käsissä.

– Meillä on pitkä, avoin ja luottamuksellinen suhde. Homma pelittää todella kitkattomasti.

Kiinnostuitko ryhmäeläkevakuutuksesta? Lue lisää täältä