Vuonna 2022 OP Uusimaan kodin hankintaan nostetun asuntolainan koko oli 187 000 euroa, mikä on 2 000 euroa suurempi kuin edellisvuonna. Pääkaupunkiseudun ja muun Uudenmaan paikkakuntien välillä on isoja eroja: Kun Helsingissä lainaa otettiin keskimäärin 230 000 euroa, Lohjalla lainaa otettiin 106 000 euroa, Järvenpäässä 150 000 euroa ja Porvoossa 140 000 euroa.

Uudenmaan kehitys poikkeaa muusta Suomesta, sillä valtakunnallisesti asuntolainan keskimääräinen koko kääntyi viime vuonna pitkän nousun jälkeen laskuun.

– Monet asumiseen liittyvät kulut, kuten asuntolainan korot ja lämmityskustannukset, lähtivät viime vuoden lopulla nousuun. Samalla moni asunnon ostoa harkitseva odottaa asuntojen hintojen laskevan vielä tänä vuonna. Tammi-helmikuussa lainahakemusten määrä on kuitenkin piristynyt viime vuoden loppuun verrattuna ja asuntolainaa haettiin 26 % enemmän kuin loppuvuonna 2022, sanoo OP Uusimaan henkilöasiakasrahoituksesta vastaava liiketoimintajohtaja Riikka Kangas.

Pääkaupunkiseudulla asumiseen kuluu eniten rahaa, muissa Uudenmaan kunnissa lainahoitorasitus pääosin valtakunnan keskiarvoa alempi

OP Ryhmän ekonomistit tekivät laskelman lainanhoitorasituksesta eri puolilla Suomea. Lainanhoitorasitus kertoo, kuinka paljon mediaanituloiselta kotitaloudelta kuluu rahaa lainan lyhentämiseen, korkoihin ja muihin asumisen kuluihin suhteessa käytettävissä oleviin tuloihin.

Lainanhoitorasitus vaihtelee eri puolilla Suomea hyvin paljon. Tyypilliseen osakeasuntoon otetun lainan lainanhoitorasituslukema on koko maassa noin 25 prosenttia kotitalouden käytettävissä olevista tuloista. Tyypillisellä asunnolla tarkoitetaan tässä keskikokoista osakeasuntoa, joka on rahoitettu 85-prosenttisesti lainalla.

Myös OP Uusimaan toimialueella lainanhoitorasituslukema vaihtelee paljon. Korkein se on luonnollisesti Helsingissä, jossa osakeasuntojen kohdalla lukema on 46 ja Espoossa 29. Järvenpäässä vastaava luku on 22, Porvoossa 21, Hyvinkäällä 18 ja Lohjalla 16.

Omakotitalojen lainanhoitorasituslukemat ovat osakeasuntoja yleensä hieman korkeammat, mutta esimerkiksi Pornaisissa, missä on vain omakotitaloja, lainanhoitorasitus on 22 %.

– Mitä alempi lainahoitorasitus on, sitä enemmän rahaa voi käyttää asumisen lisäksi enemmän muihinkin asioihin. Esimerkiksi säästämisen ja sijoittamisen merkitys voi kasvaa, kun asumiseen ei kulu niin paljoa rahaa, Riikka Kangas sanoo.

Uudellamaalla asuminen tarjoaa verrattain paljon vaihtoehtoja hyvinkin urbaanista kaupunkiympäristöstä maaseutuun, ja sen vuoksi myös asumismuodot Uudenmaan kunnissa painottuvat eri tavoin; osassa kunnista valtaosa asuu omakotitaloissa, kun taas isommissa kaupungeissa kerrostaloasuminen on huomattavasti yleisempää.

–Julkisuudessa asunnoista usein keskustellaan arvonnousun kautta, mutta moni suomalainen ostaa asunnon ensisijaisesti omaksi kodikseen, ei niinkään sijoituskohteeksi. Rahaa halutaan käyttää asumisen lisäksi myös muihin asioihin kuten matkustamiseen tai harrastuksiin, Riikka Kangas kertoo.

Lainanhoitorasituslukema OP Uusimaan alueen kunnissa:

Helsinki 46
Espoo 29
Vantaa 25
Kauniainen 23
Järvenpää 22
Kerava 22
Pornainen 22 (omakotitalojen lainanhoitorasitus)
Porvoo 21
Kirkkonummi 20
Hyvinkää 18
Sipoo 18
Tuusula 17
Lohja 16
Vihti 16
Loviisa 14
Inkoo 12
Karkkila 11