Sankka joukko eri-ikäisiä lapsia vanhempineen on kokoontunut lauttasaarelaiseen leikkipuistoon. On aurinkoinen loppukesän ilta, ja vilskettä riittää.  

Kolmevuotias Ida maalaa keskittyneesti kukkapenkin reunusta. Isä Lennart Pettersson seuraa vierestä. 

 – Tämä on tällainen koulu- ja päiväkotikauden aloitus. Täällä on todella kiva fiilis. Teema on hyvä, ja lapsille on monipuolisesti kaikenlaista tekemistä. 

 Larun lasten Taiteiden yö -tapahtuman järjestäjä MLL:n Lauttasaaren paikallisyhdistys esittelee lapsille luonnon monimuotoisuutta monin eri tavoin.

 – Ideoimme toiminnallisia työpajoja esimerkiksi ötökkä- ja kukkateemoilla, puheenjohtaja Hanna Koskimies kertoo.

Istutustyöpajassa lapset istuttivat kukkia ja perennoja. Askartelupisteellä tehtiin pahvista suuria värikkäitä perhosia. Aitoihin maalattiin kukkia. Muskarityöpajassa musisoitiin monenlaisilla soittimilla. Ukrainalaisten taidekasvattajien kanssa punottiin ystävyysnauhoja. Tarjolla oli myös eläinjoogaa, ötökkäaiheinen luontokylpy ja tanssiesityksiä.

– Tuntuu, että teema otettiin hyvin vastaan. Lapsilla oli kirjaimellisesti sormet mullassa, varapuheenjohtaja Anna-Leena Raita sanoo tapahtuman jälkeen. 

 Luontoteema osalle eksoottinen kokemus

Larun lasten Taiteiden yötä on järjestetty vuodesta 2015 asti. Järjestäjien arvioiden mukaan elokuussa 2023 järjestettyyn tapahtumaan saapui noin 900 osallistujaa.

– Tapahtuma on kasvanut vuosi vuodelta, Hanna Koskimies kertoo. 

– Tavoitteenamme on matalan kynnyksen tapahtuma, jossa on yhteisöllisyyttä ja iloa. Pääsymaksuja ei peritä ja kuka tahansa voi tulla. Porukkaa tulee Lauttasaaren lisäksi paljon myös lähialueilta. 

Esimerkiksi Jessica Mukkala saapui paikalle Paloheinästä kaksivuotiaan lapsensa ja viisivuotiaan sukulaistytön kanssa.

– Oma lapseni on vielä sen verran pieni, että ilmapallo taisi olla hänelle kohokohta. Veljentyttöni tykkäsi varsinkin ystävyysrannekkeiden tekemisestä ja tanssiesityksistä.

– Ilmaiset tapahtumat lapsiperheille ovat todella tervetulleita. Tulemme ensi vuonna uudestaan, ja suosittelen tätä muillekin lapsiperheille, Mukkala kehuu.

Lennart Pettersson saapui paikalle kolmen lapsensa kanssa, kuten useana vuonna aiemminkin. 

– Olen äärimmäisen kiitollinen ja ilahtunut, että tällaisia tapahtumia järjestetään. 

Luontoteema oli osalle kaupunkilaislapsista eksoottinenkin kokemus. Lennart Pettersson opasti istutustyöpajassa kaverin lasta, jolle siementen käyttötarkoitus ei ollut oikein selvillä. 

– Kerroin, että ne ovat männyn siemeniä, ja kun siemenet istuttaa, niistä kasvaa puita. Ensin hän oli vähän ihmeissään, mutta kun kerroin mistä on kyse, siementen istuttamisesta tuli tosi kiinnostava juttu.

Yhteistyötuen hakeminen oli helppoa

Ensimmäisinä vuosina Larun lasten Taiteiden yö järjestettiin paikallisten perheiden voimin, mutta vuodesta 2018 vetovastuussa on ollut MLL:n Lauttasaaren paikallisyhdistys.

– Tämä on paisunut isommaksi kokonaisuudeksi vuosi vuodelta, MLL:n Lauttasaaren paikallisyhdistyksen puheenjohtaja Hanna Koskimies toteaa.

– Kyllä tässä puuhaa piisaa. Teemme tätä vapaaehtoistyönä päivätöidemme ohella. Mutta ei tätä tehtäisi, jos ei tästä tykättäisi ja uskottaisi, että tämä on aidosti tärkeää, varapuheenjohtaja Anna-Leena Raita sanoo. 

MLL Lauttasaari on tehnyt OP:n kanssa yhteistyötä aiemmin Kesäduuni OP:n piikkiin ‑kampanjassa. Taiteiden yö -teema luonnon monimuotoisuus sopi hyvin OP Uusimaan yhteistyöavustuksen hakuperusteisiin, ja hakemus sai vihreää valoa.

– Rahallinen tuki on meille todella merkittävä ja mahdollistaa laadukkaan tapahtuman järjestämisen, Anna-Leena Raita kertoo.

– Olin itse mukana tekemässä apurahahakemusta, ja prosessi oli helppo. Tuki mahdollisti materiaalihankintoja ja henkilöstöä vetämään esimerkiksi jooga- ja musiikkiaktiviteetteja. 

Hanna Koskimiehen mukaan Taiteiden yö -tapahtuma on MLL Lauttasaaren toiminnan vuoden kohokohta.

– Vaikka tämän järjestäminen on iso rutistus ja työtunteja menee iso määrä, niin sitten kun näkee perheet yhdessä ja lasten hymyt, tuntuu että se maksaa sen vaivan. 

Positiivista palautetta ja kiitoksia tuli runsaasti, Koskimies kertoo.

– Tietenkin tärkein palaute oli paikalle tullut ihmismäärä. Oli hienoa nähdä, miten hyvä meininki lapsilla oli, kun he puuhailivat työpajoissa. Se oli paras kiitos. 

OP Uusimaa tukee tänä vuonna toimialueensa paikallisten, yleishyödyllisten yhdistysten ja seurojen toimintaa 75 000 eurolla. Yhteistyötuen saajien valinnoissa painotettiin OP Uusimaan omistaja-asiakkaiden valitsemia tärkeitä teemoja: nuorten työllistymisen ja koulutuksen edistämistä, ilmastonmuutoksen hillitsemistä ja luonnon monimuotoisuuden tukemista.

Hakemuksia tuli 146 kappaletta, joista tukea myönnettiin 43 yhdistykselle. Myönnettävät summat olivat 500–4 000 euroa. 

Uusi haku käynnistyy 18.9. ja jatkuu 29.10. saakka. Lisätietoa yhteistyötuen hakemisesta löydät täältä.