Liikkuminen on jokaisen lapsen perusoikeus. Se vaikuttaa positiivisesti oppimistuloksiin ja terveyteen ja ehkäisee syrjäytymistä. Ja mikä tärkeintä: se tuottaa lapselle niin paljon iloa!

– Pienistä lapsista huomaa, kuinka he nauttivat juoksemisesta, kiipeilystä ja touhuamisesta, sanoo Emma Terho, joka on ollut mukana perustamassa Karhusuon koulussa Espoossa maanantai-iltapäivisin toimivaa Lasten liike -kerhoa.

Tänä syksynä käynnistyneen kerhon ohjaaja on jääkiekkoilija Minnamari Tuominen. Kerhossa järjestetään esi- ja alakoululaisille monipuolista liikuntaa – leikitään, pelataan ja ollaan paljon ulkona kaikkina vuodenaikoina. Toiminta on liitetty osaksi koulupäivää, jotta lapsi voi tulla kerhoon helposti itse. Kynnys liikkumiseen yhdessä toisten lasten kanssa on haluttu mahdollisimman matalaksi.

– Kerhoon voi mennä vain kokeilemaan, eikä sen tarkoituksena ole kasvattaa kilpaurheilijoita. Toiveena on, että lapsi voisi saada ahaa-elämyksen siitä, mikä voisi olla juuri hänelle se oma tapa liikkua.

"Pelasimme pihapelejä"

Emma Terhon omiin urheilusaavutuksiin kuuluvat Suomen naisten jääkiekkomaajoukkueen kapteenina pronssimitali Vancouverin olympialaisissa ja jääkiekon Suomen mestaruus Espoon Bluesin riveissä.

Lapsena Terho liikkui paljon ja monipuolisesti. Jääkiekosta tuli päälaji vasta 15-vuotiaanamaajoukkuerinkiin pääsyn myötä.

– Pelasimme pihapelejä sisarusten ja kaverien kanssa, kävelimme, pyöräilimme ja seikkailimme metsässä. Suositus kahden tai kolmen tunnin päivittäisestä liikunnasta täyttyi varmasti!

Seurassa Terho harrasti jääkiekon ohella jalka-, kori- ja pesäpalloa sekä ringetteä.

– Mitä ikinä keksinkään ehdottaa, sille ei kotona sanottu ei, vaan autettiin. Autotallin päätyyn laitettiin kori sen sijaan, että olisi kielletty pelaamasta seinien hajoamisen pelossa!

Lasten vuoksi

Lasten liike -hanke käynnistyi vuonna 2015 kokeiluna viidellä paikkakunnalla. Lukuvuonna 2017–2018 toiminta laajeni 50 paikkakunnalle ja 190 kerhoon. Nyt paikkakuntia on 90 ja kerhoja 300. Mukana toiminnassa on yli 6 000 lasta sekä 140 seuraa ja yhdistystä.

Kerhojen kohderyhmää ovat erityisesti lapset, joilla ei ole muuta liikuntaharrastusta. Toimintaa pyörittävät koulutetut ohjaajat on rekrytoitu muun muassa paikallisista urheiluseuroista. Valtaosa kerhoista on lapsille ilmaisia, ja joissakin peritään nimellinen käyntimaksu.

Laadukas, turvallinen ja edullinen kerhotoiminta on mahdollista kumppaniyritysten ja lahjoittajien tuella.

Hankkeen taloudenpito- ja koordinaatiovastuu on Suomen Olympiakomitealla. Yksi komitean lasten liikunnan kumppaneista on OP, ja tuon yhteistyön myötä myös Lasten liikkeelle kanavoituu OP:n tukea.

Pääkaupunkiseudulla iltapäiväkerhotoimintaa on tuettu OP Helsingin lahjoituksin, ja eri puolilla maata paikalliset osuuspankit ovat kantaneet kortensa kekoon lasten liikkumisen edistämiseksi.

Ei pakoteta

Olympiakomitean urheilijavaliokunnassa vuodesta 2010 toiminut Emma Terho valittiin helmikuussa 2018 Kansainvälisen Olympiakomitean urheilijajäseneksi.

– Mitä enemmän meillä on liikkuvia lapsia, sitä enemmän on jossain vaiheessa potentiaalia huipullekin. On kaikkien etu, että saamme yhä useamman lapsen mukaan liikkumaan matalan kynnyksen kerhotoiminnan kautta, hän miettii.

Tosiasia on sekin, että tänä päivänä lasten vapaa-ajasta kilpailevat vahvasti tietokone-, mobiili- ja videopelit.

– Totta kai digipelaamisellekin on aikansa ja paikkansa, mutta lapsille täytyy tarjota mahdollisuus myös muuhun, Terho toteaa.

– Lapset on pystyttävä houkuttelemaan liikunnan pariin pakottamatta: aikuisen rooli ei ole toimia määräilijänä vaan mahdollistaa.

Tätä Terho yrittää toteuttaa omienkin lastensa kanssa. Kellarin autotalli on muutettu pelitilaksi, johon on asennettu myös voimistelurenkaat ja -tangot lasten toivomuksesta.

– Aika usein he iltaisin kysyvät, kuka tulisi heidän kanssaan alas touhuamaan. Ja kuinka paljon kaikkea he keksivätkään itse – ei tarvitse hirveästi patistaa, että teepäs nyt näin.

Jos olet kiinnostunut Lasten liike -kerhon perustamisesta, ole liikkeellä hyvissä ajoin! Seuraava kerhotukihaku avautuu maaliskuussa 2019. Lisätietoja toiminnasta ja sen tukemisesta: lastenliikeiltapaiva.fi