Oman tilin avaaminen, viikkorahan maksaminen sekä oman pankkikortin hankinta ovat hyviä, konkreettisia tapoja aloittaa rahankäytön ja hyvän talouden hallinnan opastaminen.

- Oman talouden hallinnan taidot ovat tärkeitä kansalaistaitoja. Lapsuudessa ja nuoruudessa opitut taidot luovat pohjaa pitkälle aikuisuuteen, OP Uusimaan liiketoimintajohtaja Thomas Salomaa korostaa.

Käyttötili heti pienestä pitäen

- Lapselle on hyvä avata oma tili, kun halutaan säästää, ohjata lahjarahat tilille tai vaikkapa opetella rahankäyttöä. Tilin voi avata jo vastasyntyneelle lapselle, kun lapsen nimi on rekisteröity väestötietojärjestelmään, Thomas Salomaa kertoo.

Lapsen varttuessa oman tilin seuranta ja kortin käyttäminen maksuvälineenä kannattaa ottaa pikkuhiljaa mukaan. Alkuun omaa tiliä voi seurata yhdessä vanhempien kanssa verkkopankin kautta, mutta jo 7-14-vuotiaille käyttötiliin on mahdollista liittää oma pankkikortti sekä avata omat tunnukset verkkopalveluihin.

OP Uusimaan tilastojen mukaan alle 18-vuotiaista 80 prosentilla on käyttötili, ja noin 35 prosentilla on maksukortti.

Avaamalla lapselle oman tunnuksen hän voi itse seurata tilin tapahtumia ja saldoa OP-mobiilissa sekä vahvistaa maksuja verkossa, sovelluksissa ja palveluissa. Kortilla lapsi voi maksaa omia menojaan, kuten välipaloja, harrastusmenoja ja bussilippuja.

- Vanhemman kannattaa kuitenkin asettaa lapsen kortille ja tilille turvarajat, jolloin päivittäinen käyttö on rajattu sopivaksi jo ennalta, Salomaa opastaa.

10 euroa suomalaisten mielestä sopiva viikkoraha 10-vuotiaalle

OP Ryhmän toukokuussa 2023 teettämän kyselytutkimuksen mukaan uusimaalaiset pitävät sopivana viikkorahan suuruutena 10 euroa 10-vuotiaalle lapselle. Summa kuulostaa myös OP:n asiantuntijan mielestä sopivan suuruiselta.

- Pienelle lapselle ainakin osa viikkorahasta kannattaa maksaa käteisellä, jotta hänen on mahdollista tehdä omia, pieniä hankintoja itsenäisesti, Salomaa lisää.

Hyvä tapa on myös vaikkapa se, että ostoksilla lapsen kanssa keskustelee, mitä arkiset asiat kuten vaikkapa maitopurkki tai oma karkkipussi maksavat. 

- Samalla on tärkeää kertoa lapselle vastuullisesta kuluttamisesta: ei osteta turhaan vaan tarpeeseen. Samalla karttuu ymmärrys siitä, mihin rahat riittävät ja mihin eivät, Salomaa painottaa.

Thomas Salomaan vinkit taloustaitojen opettamiseen: 

  • Avaa lapselle oma tili säästöjä varten.
  • Maksa ainakin osa viikkorahasta käteisenä, jotta lapsi oppii rahan arvon. 
  • Hoida lapselle oma pankkikortti maksamisen opettelua varten (lapsi voi saada oman kortin täyttäessään 7 vuotta).
  • Anna lapsellesi mahdollisuus seurata omaa kulutustaan ja säästöjään OP-mobiilin kautta.
  • Aseta turvarajat. Vanhemman kannattaa kuitenkin asettaa lapsen kortille ja tilille turvarajat, jolloin päivittäinen käyttö on rajattu sopivaksi jo ennalta.

Lue lisää alaikäisten pankkipalveluista.

Kiinnostuitko pankkipalveluista OP Uusimaassa? Laita meille yhteydenottopyyntö