Harri Salonen kertoo, että testamenteissa ovat viime vuosina yleistyneet määräykset, joilla halutaan ohjata tietty omaisuuserä, esim. kesämökki tai asunto meneväksi tietylle saajalle. Toisaalta on varsin yleistä ottaa testamenttiin määräys testamentinsaajien mahdollisten puolisoiden avio-oikeuden poissulkemisesta. Toisinaan testamentteja tehdään yksinomaan vain tämän määräyksen antamiseksi, 

Näissä tilanteissa kannattaa pohtia testamentin tekoa:

1. Olet lapseton aikuinen

Useimmiten perintö halutaan jättää pääosin omille lapsille. Jos lapsia ei ole, on syytä miettiä, onko laissa säädetty perimysjärjestys oman tahtotilan mukainen. Usein ei ole ja testamentti on tarpeen tehdä.

2. Elät avoliitossa

Avopuolison asema puolison kuolinpesässä on samanlainen kuin naapurilla. Toisin sanoen avoliitosta jäävällä leskellä ei ole mitään oikeutta kuolleen puolisonsa jäämistöön. Jos avoleskelle halutaan jotain omaisuutta tai muuta etuutta jäämistöstä antaa, on testamentin tekeminen tarpeen.

3. Haluat poiketa perimysjärjestyksestä

Lainsäätäjä on lakiin kirjannut laillisen perimysjärjestyksen. Jos tuo järjestys ei ole oman tahtotilan mukainen, sitä voi jossain määrin muokata testamentilla. Perimysjärjestyksen muuttaminen tapahtuu nimenomaan oikein laaditulla testamentilla – puheet syntymäpäiväkahvipöydässä eivät riitä.

4. Haluat suojella omia lapsiasi onnettoman avioliiton varalta

Avioliiton päättyessä toimitetaan ositus. Osituksen piiriin otetaan kaikki sellaiset varat, joihin puolisoilla on avio-oikeus. Avio-oikeuden alaista omaisuutta on lähtökohtaisesti mm. vanhemmilta perintönä saadut varat. Vanhemmilla on kuitenkin mahdollisuus testamentissaan määrätä, että lasten puolisoilla ei ole avio-oikeutta lasten vanhemmilta perintönä saamiin varoihin ja näin parantaa omien lapsiensa asemaa mahdollisessa avioero-osituksessa, jos lasten avioliitto päättyy avioeroon.

5. Haluat luovuttaa omaisuuttasi hyväntekeväisyyteen kuolemasi jälkeen

Jos omaisuutta halutaan jättää perillisten ohella hyväntekeväisyyteen, tapahtuu luovutus tekemällä testamenttimääräys, jossa nimetään haluttu edunsaaja ja yksilöidään se omaisuus, mitä edunsaajalle halutaan kuoleman jälkeen jättää.

 6. Haluat optimoida perintöverotusta

Perintöveron optimointi on syy tehdä testamentti. Optimointia voi toteuttaa esimerkiksi seuraavalla tavalla: Lapsenlapset eivät ilman testamenttia peri mitään, jos heidän vanhempansa ovat elossa. Perinnönjättäjät voivat testamentilla määrätä esimerkiksi, että kukin lapsenlapsi saa rahaa vähän alle 20.000 euroa. Näin kaikki lapsenlapsille siirtyvä omaisuus siirtyy heille täysin verotta. Esimerkinomaisesti voidaan tehdä vaikkapa seuraava laskelma. Puolisoilla on neljä lastenlasta. Kumpikin testamenttaa kullekin lapsenlapselle 20.000 e. Yhteensä puolisoiden jälkeen lastenlapsille menee näin 160.000 euroa verovapaasti. Jos veroprosentti omilla lapsilla olisi 12, suvun verosäästö on 19.200 e.

Laadi testamentti asiantuntijan kanssa

Testamentin laatimisessa on syytä ottaa huomioon, että sitä koskevat tiukat lain asettamat muotomääräykset. Salosen mukaan maallikoiden laatimissa testamenteissa törmätään välillä ongelmiin, jotka estävät testamenttimääräysten toimeenpanon sellaisenaan. Esimerkiksi testamentintekijän mahdollisen aviopuolison avio-oikeuden vaikutuksen huomiotta jättäminen aiheuttaa aika-ajoin haasteita.

– Testamentti on yksi oman talouden tärkeimmistä asiakirjoista. Se kannattaa laatia yhdessä lakiasioiden ammattilaisen kanssa, jotta se on pätevä ja vastaa sisällöltään testamentintekijän toiveita. Jos asiat muuttuvat, voi testamentin kumota tai sen sisältöä voi muuttaa, OP Uusimaan Harri Salonen neuvoo.

Onko testamenentin teko sinulle ajankohtainen? Tutustu OP Uusimaan lakipalveluihin.