Hirsimökki Saimaan rannalla. Sellainen on mökin oltava, vakuutti Sanna Kaipia avomiehelleen Kimmo Kammoselle.

Toiveen ymmärsi, sillä Lappeenrannasta kotoisin oleva Kaipia on viettänyt paljon aikaa Saimaalla. Stadilaisen Kammosen vaa’assa painoi enemmän kohtuullinen ajomatka. Hän halusi hurauttaa mökille Helsingistä tunnissa. 
Kompromissi löytyi pitkän etsimisen jälkeen Karkkilasta, Uudeltamaalta. 

Sanna Kaipia olisi valmis muuttamaan mökille jopa kokonaan.  

– Kimmo oli oikeassa välimatkan suhteen. Käymme mökillä nyt paljon enemmän kuin olimme suunnitelleet, Kaipia myöntää.

Hän viihtyy luonnon keskellä jopa niin hyvin, että olisi valmis muuttamaan maalle kokonaan. 

Kaipia työskentelee Nissanilla maahantuonnissa, Kammonen on automaalari ja Finntroll-yhtyeen lava- ja kitarateknikko. Kaksikolla ei ollut aiempia siteitä Karkkilaan, mutta seutu oli heille tuttu retkeilykohde.  

Kaipia ja Kammonen olivat tutustuneet kääpiöbullterrierinsä ­kanssa muun muassa Karkkilan koskiin ja Karkkilan koirapuistoon, joka on ­Kaipian mukaan ”hurja plussa” paikka­kunnalla. 

Huussi oli toiveiden täyttymys

Kun nettisivuston hakuvahti ilmoitti Kaitalammin rannalla sijaitsevasta mökistä, pariskunta lähti paikan päälle ja käveli metsätietä perille asti. Kävi ilmi, että myös edelliset omistajat olivat koiraihmisiä, sillä tontti oli aidattu ja siinä oli portti. Se oli loistojuttu ja toinen ostoargumentti lyhyen ajomatkan lisäksi. 

Pisteenä iin päällä oli ulkohuussi, joka oli Kaipian ”must have” -listalla.  

Pariskunta teki kaupat ja sai avaimet käteen lokakuussa 2021. He olivat löytäneet turvasataman. 

Ennen he olivat kiertäneet maailmaa ja viettäneet lukemattomia tunteja lentokentillä, nyt viikonloppu- ja lomamatkat vaihtuivat mökkeilyyn. Oma osuus ilmaston kuormittamisestakin väheni. 

Mökki on myös pariskunnan taloutta vakauttava pesämuna.

– Raha on kiinni tontissa ja kiinteistössä sen sijaan, että käyttäisimme rahat ulkomaille lentelyyn, Kaipia toteaa.  

Mökkielämä inspiroi kumpaakin

1960-luvun lopulla rakennettu yksikerroksinen lautamökki on muuttunut uusien omistajien taitavissa käsissä mökiksi, jossa voi asua talvella. Lämpöeristeitä mökissä ei ole, mutta ilmalämpöpumppu, sähköpatterit ja päivittäin lämmitettävä varaava takka tuottavat riittävästi lämpöä jopa kireillä talvipakkasilla. 
Kaipia voi tehdä mökissä etätöitä, Kammonen ei. Haastattelupäivänä isäntä maalaa autoja Helsingissä. 

Takassa palaa tuli, ja takan edessä makaa Eino. Hän nauttii kotoisasta lämmöstä.

– Koirat ovat kovia nautiskelijoita, Kaipia sanoo huvittuneena.

Mökin viiteenkymmeneen neliöön mahtuu kaksi makuukamaria, oleilutila ja pieni keittiö. Vieraille löytyy majoitustilaa mökin lisäksi piharakennuksista: aitasta ja tynnyrisaunan pukuhuoneesta. 

– Vedet kannamme omasta kaivosta myös talvella. Haluan aloittaa aamut lumenluonnilla ja vedenkannolla.

Puuhastelu oman omaisuuden parhaaksi inspiroi molempia. Emäntä on perustanut hyötypuutarhan ja odottaa malttamattomana tulevaa kasvukautta. Isäntä on hyödyntänyt kädentaitojaan muun muassa muuraamalla pitsa­uunin Youtuben ohjeilla. 

– Kimmo näkee heti, mitä täällä voi tehdä, ja tekee sen sitten nopeasti loppuun asti.

Kaipia ja Kammonen ovat purkaneet mökin kuistin ja rakentaneet sen paikalle ison terassin. He ovat viimeistelleet entisiltä omistajilta kesken jääneen aittarakennuksen sekä maalanneet mökin sisäseinät ja katon. Ulkohuussitkin ovat saaneet uuden maalipinnan ja uudet huopakatot. Laituri on maalattu ja polkuja rakenneltu. Tehtyjen töiden lista on pitkä. Tulevana kesänä mökki maalataan ulkoa ja rännit vaihdetaan. 

Muutostöihin Kaipia ja Kammonen varasivat erillisen 20 000 euron budjetin. Mökistä he maksoivat 124 000 euroa. 

– Halusimme vähän edullisemman mökin, jotta rahaa jää omaan tekemiseen, Kaipia sanoo. 

Rahanmenolle ei näytä tulevan loppua, eikä tekemisellekään. ”Työleiriltä” löytyy aina raivattavaa ja pihamaalta kitkettävää. 

Tynnyrisauna kuumana joka päivä

Sanna Kaipio

Mökin vetonaula seisoo Kaitalammin rannan välittömässä läheisyydessä. Tynnyrisaunan puukiuas lämpenee omistajien paikalla ollessa joka päivä. Talvella saunasta voi kipaista avantoon, kesällä uida järvessä lenkin. 

Jäiden lähdettyä vesille pääsee veneellä, jonka pariskunta osti ensimmäisenä vuonna heti jäiden sulamisen jälkeen. Se vähän harmittaa, että järvi on pieni, eikä sillä voi seikkailla koko päivää. Sellaisia unelmia voisi toteuttaa paremmin Saimaalla. 

Kaipia ei ole unohtanut alkuperäistä unelmaansa. Ehkäpä hän puolisoineen istuu vielä jokin päivä omassa hirsimökissä Saimaan rannalla.