Helsingissä asuvien säännöllisen rahastosäästämisen summa on lähellä espoolaisia, 49 euroa, ja Järvenpäässä asuvien lähellä nurmijärveläisiä, 32 euroa.

- Karkeasti pääkaupunkiseudulla asuvat sijoittavat lapsilleen enemmän kuin muualla Uudellamaalla. Keskimääräinen säästösumma Uudellamaalla on yllättävänkin iso, mutta niin ovat myös erot kuntien välillä, OP Uusimaan varallisuudenhoitopalveluista vastaava Eevi Määttä arvioi, ja jatkaa.

- Kuukausisäästämisen eroon vaikuttaa vanhempien tulo- ja varallisuuserot, ja näissä Helsinki ja Espoo erottautuvat muihin Uudenmaan kuntiin nähden.

Selkeästi suosituimmat rahastot alaikäisten jatkuvalle säästämiselle ovat OP-Maailma, OP-Maltillinen ja OP-Rohkea. Kuntien välillä ei ole suuria eroja, vaan kolmen suosituimman rahaston sija kolmen kärjessä vaihtelee.

- Suosituimpien rahastojen joukossa on vahvasti osakepainotteisia rahastoja, koska lapselle säästetään usein pitkäaikaisesti. Sijoittamisessa säännöllisyys ja pitkä aikajänne tasaavat riskiä ja tuottohan kulkee riskin kanssa käsi kädessä. Eli hyviä valintoja vanhemmat ovat lapsilleen tehneet, Eevi Määttä kommentoi.

Yli puolella alle 18-vuotiaista uusimaalaisista on jokin sijoittamiseen liittyvä palvelu

Jopa 56 prosentilla OP Uusimaan alle 18-vuotiaista asiakkaista on jokin sijoittamiseen liittyvä palvelu (rahasto, vakuutussijoitus, arvo-osuustili/osakesäästötili tai jokin säästötili).  Sijoitustili on 20 prosentilla ja rahastoja on noin 18 prosentilla. Alaikäisen keskimääräinen sijoitussumma arvo-osuustilillä on 663 euroa ja osakesäästötilillä 613 euroa.

OP Uusimaan tilastojen mukaan alaikäisille avattujen osakesäästötilien ja arvo-osuustilien määrä on kasvanut kahden viimeisen vuoden aikana 5 prosenttia.

- Tässä on tapahtunut iso muutos varsin lyhyessä ajassa, ja kertoo osaltaan siitä, miten uusimaalaisten kiinnostus vaurastumiseen ja varautumisesta tulevaisuuteen on kasvanut, Eevi Määttä sanoo. 

Keskimääräinen kuukausisäästäminen rahastoihin kunnittain (alle 18-vuotiaat Uudellamaalla asuvat):

Kunta                                       euroa/kk

Espoo                                        52
Helsinki                                      49
Hyvinkää                                    36
Järvenpää                                  32
Kerava                                       39
Kirkkonummi                              42
Lohja                                         34
Nurmijärvi                                  31
Porvoo                                       34
Sipoo                                         39
Tuusula                                      36
Vantaa                                       40
Vihti                                           38

Haluaisitko aloittaa rahastosäästämisen lapselle? Lue lisää täältä