Lokakuun aikana pääkaupunkiseudun asukkaat voivat bongata OP:n logolla varustetun, valkoisen pakettiauton, jonka kyljessä lukee ”Liikkuva toimipiste”. Kyseessä on pankkiauto, joka on jo runsaan vuoden ajan palvellut asiakkaiden pankkitarpeita eri puolilla Suomea.

Syyskuun puolestavälistä lokakuun loppuun auto kiertää pääkaupunkiseutua tarjoamassa pankkipalveluita ja digiopastusta erityisesti iäkkäämmille ihmisille. Kokeilu on osa OP:n laajempaa panostusta seniorityöhön ja Varmuutta verkkoon -hanketta, joka opastaa ikäihmisiä OP:n sähköisten palveluiden käytössä.

– Olemme heränneet siihen, että pankkipalveluiden siirtyessä yhä vahvemmin verkkoon, meidän pitää tarjota siirtymään runsaasti tukea erityisesti senioriasiakkaillemme, kertoo Riina Kruut OP Helsingistä.

Pankkiautossa voi saada ilman ajanvarausta digineuvontaa tai opastusta OP:n erilaisiin sähköisiin palveluihin. Autossa voi myös hoitaa muita normaaleja pankki-, vakuutus- ja varallisuudenhoitoasioita.

– Teemme yhteistyötä useiden eri palvelutalojen ja vanhusjärjestöjen kanssa. Pankkiauto vierailee esimerkiksi senioritapahtumissa ja suuremmissa palvelukeskuksissa, Kruut kuvailee.

Pankkiauton reittiaikataulusta pääkaupunkiseudulla tiedotetaan OP Helsingin verkkosivuilla. Lokakuun aikana auto vierailee eri kohteissa Helsingissä, Espoossa ja Vantaalla.

Täyden palvelun liikkuva konttori

Pankkiautokokeilu käynnistettiin jo heinäkuussa 2017. Tuotekehityspäällikkö Elina Ihamäki kertoo, että ideana on ollut tuoda pankkipalveluita lähemmäs asiakkaita.

– Konttorikäynnit vähenevät luonnollisesti palveluiden sähköistyessä. Välillä asiakkaat kuitenkin haluavat tavata meitä, ja me haluamme tavata heitä, hän toteaa.

Ketterästi eri puolille maata matkaava pankkiauto on yksi tapa tuoda pankki asiakkaiden luo. Pääkaupunkiseudun lisäksi toimipiste on liikkunut esimerkiksi Pohjois-Savossa, Pirkanmaalla, Länsi-Suomessa sekä Etelä- ja Pohjois-Karjalassa.

Auto on nähty muun muassa erilaisissa tapahtumissa mutta se on kiertänyt myös alueilla, joilla pankkikonttori on lopettanut toimintansa. Pankkiauto on avoin kaikille, mutta tavoittelee erityisesti ihmisiä, jotka eivät käy konttoreissa.

Turvallisuussyistä autossa ei voi nostaa tai tallettaa käteistä, mutta muuten kyseessä on täyden palvelun konttori.

– Ihan kuten normaalissa pankkikonttorissakin, pankkiautossa voi vaikkapa avata tilin, nostaa asuntolainaa tai kysyä sijoittamisesta, Ihamäki kuvailee.

Erityisen kysyttyjä autossa ovat olleet erilaiset vakuutukset. Ihamäki arvelee, että niiden suosiota selittää mahdollisuus päästä keskustelemaan vakuutusasioista asiantuntijan kanssa ilman sen suurempaa suunnittelua.

– Vakuutus on sellainen asia, että se pitää olla kunnossa, mutta jokainen tietysti toivoo, ettei sitä tarvitse käyttää. Asiantuntijan kanssa on helppo hankkia itselleen sopiva vakuutus tai päivittää vakuutus uuteen tilanteeseen sopivaksi.

Pankkiauto on myös nostalgiaa

Paikkakunnalta toiselle kurvaileva pankkiauto on itsessään herättänyt riemastusta erityisesti vanhemmassa sukupolvessa.

– Monelle pankkiauto on todella nostalginen juttu, ihan kuten kauppa- tai kirjastoautokin, Ihamäki pohtii.

Tyypillisesti kylien kauppojen pihoihin pysähtyneet pankkiautot olivat 1950-luvulta aina 1990-luvun alkuun saakka osa Suomen maaseutua. Myös OP Ryhmällä oli käytössä pankkiautoja.

– On ollut ihana nähdä, kuinka paljon hyvää fiilistä torille kurvaava pankkiauto on herättänyt, summaa Ihamäki.

Positiivisen palautteen vuoksi alun perin vuoden mittaiseksi kaavailtua kokeilua myös päätettiin jatkaa muutamalla kuukaudella. Pidemmän aikavälin suunnitelma pankkiauton mahdollisesta tulevaisuudesta on tällä hetkellä työn alla.

Myös Kruut iloitsee siitä, kuinka positiivisesti pankkiauto on otettu vastaan pääkaupunkiseudun senioreiden keskuudessa.

Hänen mukaansa auto on osoittautunut oivalliseksi tavaksi avata yhteys asiakkaisiin ja keskustella erilaisista mieltä askarruttavista pankkikysymyksistä.

Ennen kaikkea pankkiauto halutaan pitää matalan kynnyksen tilana, jonne kuka tahansa voi poiketa.

– Olemme sanoneet, että meille saa tulla aina juttelemaan, vaikka säästä, Kruut nauraa.