Helsingin Lumilautailijat ry on helsinkiläinen lumilautailuseura, jossa vaativaan urheiluun yhdistetään itsensä ilmaisua ja luovuutta. 

– Lumilautailu ei ole yksinomaan kilpaurheilua, vaan se on myös taidetta ja kulttuuria. Haluamme, että harrastajamme pääsevät kokemaan lajin molemmat puolet, kertoo seuran perustaja ja toiminnanjohtaja Janne Lipsanen.

Ilmavat ja hurjapäiset lumilautailutemput ovat sykähdyttävää katsottavaa – lumilautailu on hyvin visuaalista urheilua. On siis luontevaa, että suoritusten kuvaaminen ja temppuvideoiden näyttäminen muille kuuluu olennaisesti lajiin.

Helsingin Lumilautailijoiden aikuiset laskijat ovat tehneet monta elokuvaa, joissa myös Lipsanen itse esiintyy. Nyt kuitenkin seuran 10–15-vuotiaat nuoret valmistavat omaa lyhytelokuvaansa. Mukana on 12 innokasta nuorta. 

Seura on saanut OP Uusimaan tukea nuorten elokuvaprojektiin, ja se käytetään välinehankintoihin sekä kuvaajan, editoijan ja valmentajan palkkaamiseen.

Elokuvia kaduilla ja rinteillä

Lumilautaelokuvien kuvauspaikat vaihtelevat yleensä laskijan oman vision mukaan. Alkuperäisen suunnitelman mukaan nuorten on tarkoitus tehdä street-elokuva, jossa temppuillaan kaupunkiympäristössä hyppyreillä ja käsikaiteilla.

– Suomi on katulumilautailun mekka, koska yleensä lunta on paljon myös kaupungissa, mäkiä riittää ja ihmiset ovat suvaitsevaisia, Lipsanen kuvailee. 

Street-elokuvan kuvaukset saavat kuitenkin odottaa parempia kelejä. Lumipulan vuoksi projektin ensimmäiset kuvaukset on siirretty Talma Ski -laskettelukeskuksen freestyle-parkkiin, jossa temput tehdään parkin tarjoamista hyppyreistä ja reileistä. 

Vaikka lumiolosuhteet asettivat omat haasteensa, nuorten innostus ei laantunut. 

– Tällainen projekti on ainutlaatuinen kokemus nuorille. On hienoa nähdä heidän oppivan uusia taitoja ja innostuvan elokuvanteosta, Lipsanen kehuu.

Elokuvaprojektissa valmentaja opettaa lapsille ja nuorille kuvauspaikkojen etsimistä, turvallisuuden periaatteita sekä sitä, miten temput saadaan näyttämään mahdollisimman hyvältä elokuvassa. 

– Kuvauspaikkojen rakentaminen ja siistiminen laskemisen jälkeen ovat myös tärkeitä asioita, joita nuorten kanssa harjoitellaan, Lipsanen lisää. 

Hän painottaa, että erityisesti kaupunkioloissa kuvattaessa turvallisuus ja muiden ihmisten huomioiminen on ensiarvoisen tärkeää.

Ammattilaisuralle elokuvien avulla

Elokuvanteko ei ole uusi ilmiö lumilautailukulttuurissa, vaan se on jo pitkään ollut tapa dokumentoida laskemista ja saada näkyvyyttä omalle tekemiselleen. 

Elokuvat myös lisäävät yhteisöllisyyttä, koska niitä tehdään yhdessä ja niiden kautta päästään näyttämään lajin hienoutta. 

Aikanaan itsekin maailman huipulla kilpaillut Lipsanen tietää, miten suuri merkitys elokuvilla voi olla laskijoiden uralle – ja myös harrastuksen jatkumiselle. 

– Elokuvien tekeminen kuului olennaisesti kilpailuvuosiini ja ammattilaisuuteen. Monen laskijan ura on lähtenyt nousuun elokuvien ansiosta, koska niiden avulla voi saada näkyvyyttä ja sponsoreita, Lipsanen selittää. Hänellä on edelleen vaate- ja välinesponsoreita elokuvien ansiosta.

Vaikka mahdollisuus ammattilaisuuteen voi houkutella joitain nuoria, projektin päätavoite on kuitenkin tarjota mielekästä tekemistä ja uusia kokemuksia sekä pitää laskijat mukana harrastuksessa.

– Usein nuoret lopettavat lumilautailun juuri aikuisuuden kynnyksellä. Elokuvien tekeminen tarjoaa vaihtoehtoisen tavan ilmaista itseään ja pysyä mukana harrastuksessa. Voimme jopa saada uusia harrastajia lajin pariin, Lipsanen toteaa.

Esikuvat valkokankaalla

Lumilautaelokuvien tekemisessä luovuus on tärkeämpää kuin tekninen osaaminen. Jokaisella laskijalla on oma tyylinsä, ja temput valitaan sen mukaan, mikä tuntuu hyvältä ja omalta.

– Tämä on tiimityötä. Kuvaajan ja laskijan yhteistyö on avainasemassa, jotta temput ja paikat näyttävät hyvältä liikkuvassa kuvassa. Projektissa nuoret pääsevät harjoittelemaan tätä käytännössä ja valmentajan ohjauksessa, Lipsanen kertoo.

Moni nuori aloittaa lumilautailuvideoiden tekemisen puhelimen kameralla, ja niin tehtiin myös Helsingin Lumilautailijoiden nuorten ensimmäiset elokuvat. Nyt on kuitenkin siirrytty ammattimaisempaan kalustoon, kun tavoitteena on tehdä oikea lyhytelokuva.

– Videoiden tekeminen on nykyään helpompaa kuin koskaan. Jokainen voi aloittaa kännykkäkameralla ja kokeilla, mitä saa aikaan, kunhan muistaa turvallisuuden. Tärkeintä on hakea inspiraatiota muista elokuvista ja kokeilla rohkeasti, Lipsanen kannustaa.

Helsingin Lumilautailijat järjestää elokuviensa ensi-iltoja elokuvateatterissa, jolloin lajista kiinnostuneet pääsevät ihastelemaan esikuviensa taituruutta.  Laskijat voivat kutsua perheensä ja ystävänsä paikalle. Tällaiset yhteisölliset hetket ovat monelle projektin kohokohtia.

OP Uusimaa järjesti 9.9.–6.10.24 Yhteisiä unelmia -tukien haun, jonka kautta Uudenmaalla toimivilla seuroilla ja yhdistyksillä oli mahdollista hakea tukea paikallisiin, konkreettisiin hankkeisiin. Hakemuksia tuli yhteensä 401. Tukea myönnetään tällä kertaa 52 yhdistykselle, joista Helsingin Lumilautailijat ry on yksi. Seuraavan kerran yhteistyötuet ovat haettavissa syksyllä 2025. Viestimme haun käynnistymisestä OP Uusimaan some-kanavissa sekä osoitteessa op.fi/OP Uusimaa.