Sijoittamisesta on tullut osa yhä useamman suomalaisen arkea. OP Uusimaan asiakasdata paljastaa, että erityisesti alueen nuoret sijoittajat olivat vuonna 2023 edellistä vuotta aktiivisempia.

OP Uusimaan 18–24-vuotiaat asiakkaat ostivat osakkeita viime vuonna peräti 71 prosenttia enemmän kuin edeltävänä vuonna. Nuoret sijoittivat euromääräisesti jopa 110 prosenttia enemmän verrattuna vuoteen 2022. Eniten kauppamäärät ovat kasvaneet Uudenmaan kunnista Järvenpäässä, Porvoossa, Espoossa, Nurmijärvellä ja Helsingissä.

 Eniten uusimaalaiset nuoret ostivat vuonna 2023 Nordean, Fortumin ja Nesteen osakkeita.

 – On hienoa huomata, että nuoret ovat innostuneet sijoittamisesta ja säästämisestä. Kannustankin vanhempia keskustelemaan talousasiaoista omien nuorten kanssa jo pienestä pitäen, OP Uusimaan vaurastumisen palveluista vastaava liiketoimintajohtaja Eevi Määttä.

Nuorten osakesijoittaminen on yhä hyvin sukupuolittunutta, sillä vain noin kolmasosa 18–24-vuotiaista osakesijoittaja-asiakkaistamme on naisia ja loput miehiä.

­­– Tämä toivottavasti tulevaisuudessa tasaantuu, sanoo Eevi Määttä.

Vaikka nuorten osakekaupankäynti oli viime vuonna vilkasta, valtaosa nuorista sijoittaa kuitenkin rahastoihin. Moni sijoittaa rahastoihin säännöllisten kuukausisäästösopimusten kautta, jolloin raha menee automaattisesti valittuihin rahastoihin kerran kuukaudessa.

– 18–24-vuotiaat OP:n asiakkaat sijoittavat keskimäärin 59 euroa kuukaudessa rahastoihin kuukausisäästösopimusten kautta. Nuoria kiinnostavat erityisesti indeksirahastot, säästäjän rahastot sekä vastuulliset teemarahastot, jotka ovat hyviä valintoja toteuttaa pitkäaikaista säästämistä hajautusta korostaen, Eevi Määttä jatkaa.

OP Uusimaan 18–24-vuotiaiden asiakkaiden ostetuimmat osakkeet vuonna 2023:

  1. Nordea
  2. Fortum
  3. Neste

OP Uusimaan 18–24-vuotiaiden asiakkaiden ostetuimmat rahastot vuonna 2023:

  1. OP-Maltillinen
  2. OP-Rohkea
  3. OP-Maailma

Oletko kiinnostunut säästämisestä ja sijoittamisesta? Lue lisää täältä.