Arvoasunnoksi voi määritellä asunnon, jonka myyntihinta on Helsingin kantakaupungissa yli miljoona euroa, Espoossa ja Vantaalla noin 800 000 euroa. Hinnan ohella ratkaisee sijainti: arvoasunnot sijaitsevat kaupungin arvostetuimmilla alueilla.

Helsingissä arvoasuntoja löytyy muun muassa Eirasta, Töölöstä, Katajanokalta, ydinkeskustasta puistoalueiden vierestä sekä arvokkailta merenranta-alueilta kuten Kulosaaresta ja Munkkiniemestä, Espoossa esimerkiksi Westendistä ja Suvisaaristosta. Myös asunnon pohjaratkaisu vaikuttaa.

– Arvoasunnossa on väljyyttä, esimerkiksi kivat edustukselliset tilat, ruokasali, piha tai useampi parveke. Asunnossa pitää pystyä järjestämään pienempiä tilaisuuksia ja kutsuja, kuvaa Helsingin OP-Kiinteistökeskuksen liiketoimintajohtaja Ari Loukkola.

Kerrostaloissa arvoasunnot sijaitsevat yleensä yläkerroksissa, joissa on paremmat näkymät ja rauhallisempaa kuin alemmissa kerroksissa. Omakotitalo hyvällä sijainnilla, isolla piha-alueella ja merinäköalalla on sekin tyypillinen arvoasunto. Arvoasunnossa on aina jotain yksilöllistä ja ainutlaatuista.

– Vaikkapa hienot näkymät, upeat yksityiskohdat, vanha takka, uniikki kattomaalaus tai kattoterassi. Jotain, mistä tulee tunne, että tällaista en ole nähnyt muualla, Loukkola sanoo.

Kuvassa vasemmalta: Ari Loukkola, Harri Korpilaakso ja Sari Salmela.

Kantakaupungin arvoasunto haluttu kohde

Arvoasuntoja myydään vuosittain vaihteleva määrä kysynnän ja tarjonnan mukaan. Tänä vuonna OP-Kiinteistökeskus on myynyt arvoasuntoja erityisesti Etelä- ja Itä-Helsingin merenranta-alueilta sekä Espoosta. Taloussuhdanne vaikuttaa arvoasuntojen kauppaan – laskusuhdanteessa arvoasuntoja myydään vähemmän.

– Tällä hetkellä on hyvä markkinatilanne. Arvokkaammista asunnoista on selvästi kysyntää, sanoo Ari Loukkola.

Arvoasuntomarkkinoilla näkyy nyt kaupungistuminen.

– Ihmiset haluavat asua kerrostaloissa lähellä palveluita. Nyt on ollut kysyntää erityisesti kantakaupungin alueella sijaitsevista arvoasunnoista, Loukkola sanoo.

– Myös keskustan ulkopuolella hyvällä paikalla esimerkiksi merenrannan tuntumassa sijaitsevat omakotitalot ja suurehkot huoneistot ovat kysyttyjä arvokohteita, mainitsee Helsingin OP-Kiinteistökeskuksen kiinteistönvälittäjä Sari Salmela.

Ostajakunta hintatietoista

Arvoasunnon myyntiaikaa on hankala arvioida, siksi myynnille on varattava riittävästi aikaa. Osa asunnoista myydään heti, osaa joudutaan myymään pidempään.

Asunnon kiinnostavuuteen vaikuttavat sijainnin, neliöiden ja kunnon lisäksi talon arkkitehtuuri ja yhtiön taloudellinen tilanne. Rakennustapaan ja moderniin talotekniikkaan kiinnitetään huomiota, ja mahdollisuus omaan autopaikkaan on tärkeä.

– Arvoasunnoissa yhtiön kunto on noussut hyvin merkitykselliseksi kriteeriksi. Huonosti hoidettu yhtiö ei kiinnosta – oli asunnon koko mikä hyvänsä, sanoo Helsingin OP-Kiinteistökeskuksen kiinteistönvälittäjä Harri Korpilaakso.

Liian kalliiksi hinnoiteltujen kohteiden myynti on hidasta, kertoo Helsingin OP-Kiinteistökeskuksen kiinteistönvälittäjä Mikko Piitulainen:

– Arvoasuntojen ostajakunta hakee mieluista kohdetta tyypillisesti pitkään, jopa vuosia. Siksi he ovat hyvin hintatietoisia, ja heillä on silmää arvioida asunnon tasoa.

Joskus myös erittäin kiinnostavan arvoasunnon myyntiaika voi olla pitkä, vaikka kaikki puitteet olisivat kunnossa.

– Yli kolme miljoonaa maksavien kohteiden ostajakunta on pienempi ja myynti siksi hitaampaa, Korpilaakso sanoo.

Arvoasunto myydään hiljaisessa myynnissä

Kiinteistövälittäjä tuo kaupantekoon turvallisuutta sekä vähentää myynnistä koituvaa vaivaa ja aikaa.

– Asiantunteva kiinteistönvälittäjä asettaa arvoasunnon hinnan oikealle tasolle heti, kun myyntiä lähdetään valmistelemaan, jolloin arvoasunnon myyntiaika lyhenee merkittävästi, Sari Salmela sanoo.

Välittäjän kautta myyjä saa yhteyden potentiaaliseen ostajakuntaan.

– On tavallista, että ostajaehdokkaat katselevat asuntoja pitkään ja ovat yhteydessä kiinteistönvälittäjiin. Kun sopiva asunto tulee myyntiin, sille on usein jo ostajaehdokkaita valmiina. Tyypillisesti arvoasunto ei tule ollenkaan julkiseen kaupankäyntiin, vaan se myydään niin sanotun hiljaisen myynnin kautta, Ari Loukkola sanoo.

Loukkola suosittelee arvoasunnon myyjää käyttämään vuokra-asuntoa väliaikaisratkaisuna ennen uuden asunnon ostoa. Näin välttyy kahden asunnon loukulta. Kun kumppanina on OP-Kiinteistökeskus, ratkaisu voi olla myös väliaikainen rahoitus.

– OP-Kiinteistökeskus voi huomioida asiakkaan kokonaistilanteen ja järjestää rahoituksen uuteen asuntoon, vaikka vanhaa ei olisi vielä myyty, kunhan muita vakuuksia on riittävästi.

Niin asunnon myymisen kuin ostamisenkaan kanssa ei kannata kiirehtiä. Kiinteistövälittäjä Harri Korpilaakso on huomannut, että kun etsitään remontoitavaa unelmakotia, monilta ostajilta puuttuu kyky nähdä isojen asuntojen mahdollisuudet. Kokemus ja asuntokaupoilla kiertely kehittävät taitoa.

– Muistan kohteen, joka haki vertaistaan erikoisuudessaan. Kohteen ratkaisut hämmensivät kävijöitä – ei pystytty näkemään, mitä asunnosta voisi oikeasti saada, vaikka sijainti ja yhtiö olivat verrattomat. Sain mahdollisuuden tutustua asuntoon uusien asukkaiden tekemän remontin jälkeen, ja lopputulos oli upea. Asuntoon ja remonttiin sijoitettu raha tulee varmasti takaisin, ja ennen kaikkea ostajat saivat unelmiensa kodin.

Tällainen on arvoasunto

  • Arvoasunto sijaitsee arvostetulla alueella kantakaupungissa tai merenrannalla.
  • Osoite on klassinen, kuten Bulevardi, Huvilakatu, Vanha Kelkkamäki ja Westendintie.
  • Hinta on Helsingin kantakaupungissa yleensä miljoonan ja siitä ylöspäin, kantakaupungin ulkopuolella yli 800 000 euroa. Espoossa ja Vantaalla hinta ylittää 700 000 euroa.
  • Kerrostalohuoneiston pinta-ala on vähintään 100 neliömetriä, erillis- tai rivitalon vähintään 150.
  • Asunto on avara, ja sieltä löytyvät laajat oleskelutilat, ruokasali ja erilliset makuuhuone- ja kylpyhuonetilat.
  • Laaja piha-alue, merenrantatontti tai muuten upeat näköalat.

Helsingin OP-Kiinteistökeskuksen asiantuntijat palveluksessasi, ota yhteyttä!

Ari Loukkola, liiketoimintajohtaja

p. 040 525 7981, ari.loukkola@op.fi

Mikko Piitulainen, kiinteistönvälittäjä

p. 040 564 7774, mikko.piitulainen@op.fi

Harri Korpilaakso, kiinteistönvälittäjä

p. 040 552 3756, harri.korpilaakso@op.fi

Sari Salmela, kiinteistönvälittäjä

p. 050 380 9219, sari.salmela@op.fi